Dansk fest i Tele2 – guld till ”di røde”

Danska spelare efter VM-guldet. Foto: Emma Wallskog / BILDBYRÅN

Den danska publiken bar fram sitt landslag till landets tredje raka VM-guld. ”Di røde” besegrade Frankrike med 29-34 i finalen.

Tusentals danska supportrar hade tagit sig till Tele2 Arena för att se sitt landslag spela final mot Frankrike. Och kanske var det publiken som gav ”di røde” lite extra energi under matchinledningen.

Danmark fick nämligen en drömstart på matchen. Dubbla mål av Simon Pytlick, ett av Mathias Gidsel och så två raka räddningar på Niklas Landin gjorde att Frankrike tvingades till en tidig timeout.

Den tunga franska starten i kombination med en dansk målmaskin gjorde att de vitklädda fick kämpa för komma ikapp. 20 minuter in i matchen hade Pytlick stått för fem mål och Danmark ledde med tre bollar (11-14).

Frankrike är dock inget lag som ger sig, utan tillslut fick de någorlunda stopp på det danska anfallsspelet och kunde tack vare det sånär kvittera innan halvtidspausen (15-16).

Dansk kontroll

Den andra halvleken var 40 sekunder ung när Dika Mem gjorde 16-16 och därmed var matchen utjämnad för första gången sedan 0-0.

Men säg den lycka som varar för evigt. Efterföljande franska anfall bestod av dubbla tekniska fel och en Landin-räddning och plötsligt var ledningen uppe i tre bollar igen (17-20).

Mads Mensah kom in från bänken och gjorde två raka mål för Danmark och de franska målvakterna hade svårt att rädda en enda boll. Därmed blev det tillslut omöjligt för fransoserna att komma ikapp igen. Spiken i kistan var Landins straffräddning med två minuter kvar av matchen.

Danmark vann finalen med 29-34 och därmed har landet tre (!) raka VM-guld.

En av de stora skillnaderna i den andra halvleken var Rasmus Lauge, som stod för tio av Danmarks mål.