Avslöjar: Allsvensk serieförening på gång

Amo HK. Foto: M.Storm

SHE och Handbollsligan har redan sin organisation i Svensk Elithandboll AB (SEH). Nu kan Handbollskanalen avslöja att en liknande organisation fast för de allsvenska klubbarna är på gång.
– Det stämmer, nu är det upp till föreningarna att klubba igenom förslaget, säger initiativtagaren Ricky Axarp Nordahl, klubbchef i LIF Lindesberg.

SEH i nuvarande form har funnits sedan 2010 och är en gemensam organisation för klubbarna i SHE och Handbollsligan. Men någon liknande organisation finns inte för klubbarna i Allsvenskan, varken på damsidan eller herrsidan. Det är nu på väg att förändras. Går allt som det ska kommer organisationen att ha klubbats igenom inom ett par veckor.

Representanter från föreningar i Allsvenskan har träffats på elitmöten och där har Svenska handbollförbundet sträckt ut handen för att göra något nytt med både damallsvenskan och herrallsvenskan.

– Det som har uttryckts hela vägen är att många känner att vi skulle behöva ha ett forum där vi diskuterar heta puckar eller utvecklingsfrågor. Det kan också handla om hur vi ska jobba när det kommer nya lag till våra serier, antingen från högstaligorna eller från division 1. Vi vill att de klubbarna får reda på hur vi jobbar och bra saker att tänka på. Det är på det sättet man har jobbat i SEH under tio år och det har ju varit en fin resa, säger Ricky Axarp Nordahl.

En sak som fått fart på diskussionerna är pandemin. Allting blev annorlunda för alla klubbar och det uppkom flera frågeställningar och nya situationer som ingen hade facit på. I november bjöd Axarp Nordahl med flera in de herrallsvenskan klubbarna till ett möte för att diskutera vidare.

– Vi upplevde nog alla att vi behövde prata sinsemellan klubbarna. Dels pratade vi om hur alla mådde med tanke på covid-19 och den andra frågan var kring huruvida det fanns en önskan av att skapa en intresseorganisation där vi i rätt forum kan jobba med frågor för att bli en bra och tydlig motpart till förbundet. Men även hur vi kan hitta samarbete med SEH och Svenska Handbollslandslaget AB samt vad det finns för synergieffekter i det.

Hur var reaktionerna under det första mötet?

– Oerhört positiva. Vissa på mötet har tillhört Allsvenskan i 30 år och efterfrågat något sånt här under alla år. Efter det första mötet var vi alla överens om att suga på det här och sen ta ett nytt möte i december där vi skulle diskutera hur snabbt vi kan få igång det. Det var också viktigt att få med klubbarna från Damallsvenskan.

– Vi tog också kontakt med Peter Gentzel från SEH för att få en uppfattning om hur de jobbar med rättigheter, stadgar och hur de kan bistå oss. Känslan hos alla verkar vara att det här är något oerhört positivt som varje enskild klubb kan få mycket med sig ifrån.

Efter det har det gått rätt så fort och i förra veckan hade de allsvenska klubbarna en sista genomgång där de diskuterade stadgar, namnförslag, hur de ska jobba med interimsstyrelse fram till den officiella föreningsstämman i augusti och mycket mer.

– Det roligaste med det här är att alla har bidragit på något sätt. Jag själv märkte tidigt vilken oerhörd kompetens och erfarenhet det finns i klubbarna. Vi har ju tittat på hur SEH har jobbat och konstaterat att vi behöver ta små steg i taget. Men hur lyfter vi Allsvenskan från att en enormt vänlig själ ligger kvällstid på att fixa fram skytteliga till att det finns en gemensam hemsida med statstik? Och hur kan vi göra det bättre med Solidsport och fortfarande möta allas olika förutsättningar?

– Tillsammans kan det här ta oss vidare till att vi i framtiden har byggt upp en produkt med dam och herr där vi kan vara intressanta för större parter. Vi vill att produkten ska kunna bli mycket mer attraktiv.

Lindesbergs klubbchef berättar om situationer där förbundet haft 26 olika motparter (samtliga klubbar i dam- och herrallsvenskan). Förhoppningen är att det i framtiden istället ska finnas en motpart.

– När vi i vår organisation är överens om något blir det lättare för förbundet att ta ställning. Vi kan ha grovdiskussionerna och så får vi klubbar mötas på mitten, vilket innebär att våra motparter kan ta emot vad vi står för. Det blir mycket snabbare och mer effektivt att komma till beslut på det sättet.

Vad återstår för att det här ska gå igenom?

– Alla klubbar får möjlighet att fram till den 21 april sitta ner med sina styrelser och prata igenom några punkter. Förhoppningsvis sätter vi då flaggan i backen och har åstadkommit något historiskt för svensk handboll.

Vad kommer organisationen att heta?

– Namnet vi har jobbat med under våra möten är Handbollallsvenskan Sverige, förkortning HAS.

– Våra stadgar har vi mer eller mindre tagit från SEH. För oss handlar det inte om att uppfinna hjulet, utan istället att anpassa stadgarna till Allsvenskan. Det är en större utmaning här eftersom det försvinner och tillkommer fler lag. Och så är det viktigt för oss att det är 50-50 i styrelsen mellan män och kvinnor. När stadgarna har godkänts kan några utvalda ta plats i interimsstyrelsen och jobba med att bilda föreningen fram till vår föreningsstämma i augusti.

Vad säger SHF?

– De vill att vi ska bli en del av organisationsträdet. Vi ska ha rösträtt och kunna vara med och jobba med tävlingsfrågor. Till exempel har vi kommit överens om att när Tyresö åker på bortamatch och även motståndarklubben har ett dam- och herrlag ska de matcherna spelas i anslutning till varandra, allt för att spara pengar och på miljön.

– Vi kommer också att diskutera hur vi vill ha det i Allsvenskan. Ska vi ha 16 spelare i truppen eller är det för många? Det är och har varit en het potatis.

Innan HAS kan bli en officiell del av SHF:s organisationsträd kräv det ett förbundsmöte och det är inte planerat förrän nästa år. Men det ska inte vara något hinder för HAS sätt att jobba.

– Vi kan redan nu börja jobba tillsammans utifrån att organisationen finns, säger Ricky Axarp Nordahl.