Handbollsligan 2021–22: Ystads IF:s status – dags att prestera i slutspelet?

Oscar Carlén och Ystads IF möter Hammarby IF. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN

Var står din klubb när säsongen 2021–22 närmar sig? Handbollskanalens reporter Ola Selby går igenom samtliga 14 lag i Handbollsligan. Vilka är nyckelfigurer och vad står på spel under den kommande säsongen?

När ska Ystads IF lyckas? Om jag hade fått den frågan efter grundserien hade jag nog svarat att i år är det dags. Istället gick det som det brukar för YIF, nämligen en prestation i slutspelet som inte höll måttet. I år har laget visserligen tappat Ludvig Hallbäck, men truppen är fortfarande en av de bästa i Handbollsligan. Stjärnorna i det här laget blir knappast bättre, men kanske kan Oscar Carlén och laget toppa formen senare under säsongen.

Hur tog sig Ystads IF hit?

Vi tar en kort titt på hur förra säsongen såg ut för Ystads IF.

Utropstecken: 

Grundserien: Ystads IF imponerade stort under grundserien och var endast två poäng från IK Sävehof som slutade etta. Känslan då var att YIF till slut hade fått rätt på spelet och det mesta imponerade. Det såg mer stabilt ut än det gjort de senaste åren och YIF vann dessutom rätt matcher.

Oscar Carlén: En riktigt fin första säsong som huvudtränare av Carlén. En andraplats i serien var riktigt bra jobbat och visst fanns det tendenser till förbättringar i lagets grundspel. Men med tanke på hur säsongen slutade är det upp till bevis för Carlén. Kan han, till skillnad från sina föregångare, få laget att nå final? En sak är säker, Oscar Carlén nöjer sig inte med något annat än guld.

Målvaktsparet: Ett riktigt intressant par i Niklas Kraft och Erik Hvenfelt. Kraft som den lite mer rutinerade och Hvenfelt en målvakt som tog stora kliv förra säsongen. Dessvärre åkte båda på hjärnskakningar förra året, men kan de hitta tillbaka till där de var före skadorna är det mycket som talar för att YIF har ett av seriens absolut bästa målvaktspar i år igen.

Frågetecken: 

Slutspelet: YIF var helt chanslöst mot Lugi i kvartsfinalerna och framförallt lyste stjärnorna med sin frånvaro. Det finns så mycket kvalitet i YIF, men något saknas när det vankas vinna eller försvinna-matcher. Uttåget ur slutspelet förra året var pinsamt, oavsett hur bra Lugi var.

Förväntade nyckelfigurer 2021–22

Jakob Nygren: Den nyblivna lagkaptenen kommer att få en stor roll i år. Kim Andersson har en del skadeproblem och då blir Nygren otroligt viktig. Jag tror inte att något annat lag har en lika bra reserv på högernio som Ystads IF har.

Kim Andersson: Jakob Nygren i all ära, men det är fortfarande Kim Anderssons lag. När han vill är han fortfarande seriens bästa spelare, men nu handlar det mer om motivation. Kan Kim spara sig under grundserien för att istället vara som bäst i slutspelet är mycket vunnet, både för honom och för YIF.

Anton Månsson: En försvarsgeneral som YIF kanske har saknat, även om Lasse Balstad var nyttig under sina år i kubben. Månsson är tuff och elak efter åren i Bundesliga och precis det tror jag att YIF behöver.

Förväntad MVP 2021–22:

Niklas Kraft: I sina bästa stunder är Niklas Kraft en av seriens bästa målvakter, vilket han har visat i såväl HK Malmö som Alingsås HK och YIF. Förra säsongen blev förstörd av en hjärnskakning. Ska YIF gå långt måste Kraft vara riktigt bra (och skadefri).

Förväntat genombrott 2021–22:

Julius Lindskog Andersson: 27 år gammal är han, men Lindskog Andersson är inte särskilt beprövad på hemmaplan. Mittnian har istället provat på utlandsäventyr i Norge och Tyskland, därifrån han har med sig flera nyttiga erfarenheter. Långt ifrån lika spektakulär som Ludvig Hallbäck, men ”Knirrs” son kan han med.

Nytt ansikte att lära känna:

Philip Stenmalm: Inte ett nytt ansikte för folk som följer Handbollsligan, men hur många har sett Philip Stenmalm spela klubblagshandboll de senaste åren? Möjligtvis supernörden Jimmy Grandin, men annars få. Jag känner Stenmalm som en skicklig skytt och stark försvarsspelare och har han inte blivit sämre de senaste åren är det ett mycket bra nyförvärv av YIF.

Kommer Ystads IF klara av att…

Prestera när det gäller? Det är den stora frågan när det gäller Ystads IF. Frågan ställs inför varje säsong och hittills är svaret nej, de viker ner sig när det gäller som mest. Jag är tveksam även i år, men jag tycker att truppen ser lite vassare ut än den gjorde förra året. Kanske kan det i kombination med Oscar Carléns outtröttliga vilja att bli bättre få YIF att nå nya höjder.

Ersätta Ludvig Hallbäck? Det enkla svaret är nej. Den enkla förklaringen är att det finns ingen spelare av Ludvig Hallbäcks kaliber och ålder som i dagsläget skriver på för en svensk klubb. Men kanske kan några spelare dela på ansvaret och därmed göra YIF svårare att läsa.

Ha fler matchplaner om spelet låser sig? Det är upp till Oscar Carlén. Tidigare år har YIF fått panik när något inte stämt framåt eller de inte fått träff bakåt, men trots det inte gjort något åt problemen. Ska YIF lyckas i år måste de ha alternativ om spelet inte stämmer. Jag tror att Carlén har jobbat rätt hårt med den biten.

För att säsongen 2021–22 ska bli en framgång måste Ystads IF:

  • Gå till final: Så enkelt är det. Kvartsfinal är en katastrof och semifinal är ett misslyckande. Final krävs för att känslan inte ska vara att laget har gjort som de brukar.

Slutord

På ett sätt skulle det vara befriande om Ystads IF slutar åtta i grundserien, blir uträknade och sedan tokimponerar i slutspelet och går till final. Men jag tror att det kommer att se ut ungefär som det har gjort de senaste åren – kanske att laget kan ta sig till semifinal om det vill sig riktigt väl för YIF.