Hassan Moustafa verkar vara untouchable. Trots den massiva kritiken blev IHF:s president vald på fyra nya år. Svenska handbollförbundet la sin röst på egyptiern och förbundets generalsekreterare förklarar här varför.
– Valberedningen har inte hittat någon annan lämplig kandidat, säger Robert Wedberg till Handbollskanalen.
Det blev fyra nya år för Hassan Moustafa och det var kanske inte så konstigt eftersom egyptiern var ensam kandidat till presidentposten. Mest anmärkningsvärt var inte att Moustafa blev återvald utan det faktum att endast ett av 136 förbund valde att lägga ner sin röst. Vilket förbund det var som valde att inte rösta är oklart, men det var åtminstone inte det svenska.
– Det fanns ju bara en kandidat. Valberedningsarbetet hade fått leda fram till andra kandidater men det har det uppenbarligen inte gjort, säger Robert Wedberg, som inte vill gå in på varför SHF inte la ner sin röst.
Däremot menar SHF:s generalsekreterare att han och hans kollegor kommer att fortsätta att försöka påverka så mycket de kan.
– Det är mycket som går i rätt riktning med handbollen där det sker utveckling i viktiga länder som USA och Kina. Det är mycket av de delarna som faktiskt är positiva, men det är klart att man kan ha synpunkter på andra bitar. Framförallt värderingar, som är olika runt om i världen.
– Vi vill ju vara med och påverka med våra värderingar. Det är viktigt att vi, Danmark och Norge gör det, vi som tillsammans sitter på en del positioner inom IHF. Det är klart att det kan vara en fördel för oss att Anna Rapp återigen valdes in, även om man ska ha respekt för att hon jobbar för IHF och inte för SHF.
Om lite mer än ett år ska Sverige arrangera ett stort mästerskap tillsammans med Polen då herrarnas VM avgörs i de två nationerna.
– Sverige och Polen har inte exakt samma värderingar, men det gäller att hitta en väg framåt. Vi kommer att lära av varandra och mycket handlar om samarbete.
Vad diskuterades i övrigt under IHF-kongressen?
– Eftersom alla utom de som skulle väljas in deltog digitalt blev det inte diskussioner på det sättet. Det blev mer formalia där valen rullade på.
En som var på plats under kongressen var Anna Rapp, som alltså återvaldes som kassör (treasurer) på fyra år. Precis som vid tidigare intervjuer har Rapp inte mycket negativt att säga om Hassan Moustafa och hans ledarskap.
– Jag tycker att Hassan har gjort mycket bra saker. Jag kan inte se någon som skulle kunna ta över redan, säger hon.
Är det inte konstigt att det inte finns fler lämpliga kandidater?
– Det är möjligt. Men när det bara finns en kandidat är åtminstone jag glad över att det är någon som gör ett bra jobb. Vad gäller kritik mot Hassan är det ju mer media som har kritiserat.
Känslan utifrån är alltjämt att få personer inom IHF eller andra nationsförbund vågar kritisera egyptiern eller IHF som organisation. Det har till exempel varit helt tyst från IHF efter att de uppdaterade klädkoden inom beachhandbollen.
– Om vi tar beachhandbollen som exempel så blev det väldigt mycket skriverier samtidigt som det jobbas massa i bakgrunden och under den perioden kan vi inte säga så mycket. Inte innan det är klart. Media vill kanske ha besked här och nu och det går inte alltid, säger Anna Rapp och avslutar:
– Men inom IHF kan vi säga vad vi tycker och det gör vi. Det är på det sättet man kan påverka.