OS gör att handbollen uppmärksammas i USA

USA:s flagga under OS-invigningen. Foto: Daniel Stiller / BILDBYRÅN

I samband med OS har handbollen uppmärksammats på flera olika sätt i USA. NFL-stjärnor tycker att det ser lätt ut och kolumnister undrar varför USA inte lyckas få fram ett bra landslag.

En av de finaste delarna med de olympiska spelen är hur olika idrotter får chansen att synas – inte minst för de grenar som inte får någon bred uppmärksamhet i vanliga fall. I Sverige tillhör handbollen knappast den kategorin, men sökte du på ordet ”handball” på exempelvis Twitter under OS, dök det upp massor av personliga inlägg där förbryllade amerikanska TV-tittare skrev sina omdömen om sporten. En ganska vanlig åsikt var att den ser enkel ut medan det var nästan lika många som tyckte att målvakten har en hopplös uppgift. Många använde termen ”team handball”, eftersom det finns en annan sport i USA som heter handball och som går ut på att med handen slå en squashliknande boll mot en vägg.

Handbollen blev också en snackis i studion under TV-sändningarna. I ett klipp, som fått stor spridning, kan vi se komikern Kevin Hart lägga handbollsstraffar på Snoop Dogg. I podcasten The Pat McAfee Show argumenterade värden – den tidigare NFL-spelaren (amerikansk fotboll) McAfee – för hur lätt ett amerikanskt lag bestående av NFL-stjärnor skulle kunna vinna ett OS-guld i handboll.

En liknande diskussion var på tapeten redan för ett år sedan när podcasten Pardon My Take, med den före detta NFL-quarterbacken Jay Cutler, ville sätta ihop ett lag tillsammans med basketstjärnan LeBron James och NFL-spelaren Patrick Mahomes för att lätt kunna ta hem OS-guldet. Den gången kände sig den slovenska basketstjärnan i Dallas Mavericks, Luka Doncic, manad till att gå ut och förklara hur svårt det faktiskt är:

”Inte en chans! Folk förstår inte hur svårt det är att spela handboll”, skrev basketstjärnan, som spelade handboll under sin ungdom i Slovenien.

Dessutom skrev Nikola Karabatic en tweet där han svarade att han gärna ger dem ett olympiskt guld – om de lyckas besegra hans lag.

OS i Los Angeles 2028

Men uppmärksamheten har också lett till att flera amerikanska tidningar har ansträngt sig för att försöka förstå varför handbollen inte lyckas slå igenom i USA. En stor del, skriver LA Times i en lång artikel, handlar om ekonomi. Framgång genererar pengar, men så länge USA inte lyckas nå någon framgång är det ingen som vill satsa på det.

Men till VM i Egypten för ett halvår sedan var USA kvalificerade. De tvingades dock ställa in sin medverkan en vecka innan turneringen skulle börja, på grund av pandemin. I truppen fanns Boden BK:s Jonas Strömberg, IFK Tumbas (numera AMO:s) Maximilian Binderis och IFK Kristianstads Rene Ingram.

Hoppet står nu till OS i Los Angeles 2028 – då är nämligen USA direktkvalificerade.

– Det finns en nästan gränslös potential och om vi får ett litet momentum så tror jag att det kommer att tända en gnista, säger amerikanska handbollsförbundets VD, Ryan Johnson, i LA Times-artikeln.

På USA Team Handball:s (landslagets) hemsida har förbundet samlat en stor del av mediernas uppmärksammanden av handbollen under OS.