Nu vänder det – sydamerikanska nationer positiva till delningen

Foto: www.panamericanohandball2016.com

Den stora konflikten i världshandbollen mellan IHF och det panamerikanska handbollsförbundet kan vara på väg att rinna ut. Nu skriver nämligen Mundo Handball att flera stora nationer i den södra delen vänder sig positiva till uppdelningen.

ANNONS
ANNONS
ANNONS

I lite mer än ett år har konflikten mellan IHF och det panamerikanska handbollsförbundet tuffat på. IHF har föreslagit, tagit beslut och verkställt en uppdelning av Panamerika i två nya förbund:

-Nordamerika och Karibien
-Central- och Sydamerika

Motiven har bland annat varit att stärka nordsidan där viktiga marknader som USA, Kanada och Kuba tappat fart gentemot sina sydliga kompisar i exempelvis Brasilien och Argentina. Att Chile spelade kvalmatcher mot Grönland var också en tuff ekonomisk konsekvens av det enorma förbundet. Tänk Sverige i ett VM-kval mot Sydafrika.

Ledningen i det panamerikanska handbollsförbundet satte sig genast på tvären, åberopade fel i IHF:s agerande och överklagade till idrottens skiljedomstol CAS. Där fick de dock inte ens upp frågan på bordet och företrädare för förbundet har jobbat i motvind. Den medvind de hade från stora nationer som Brasilien, Argentina och Paraguay verkar nu också mojna.

Enligt Mundo Handball ska nämligen nationer som Brasilien och Paraguay nu nämligen skifta mot en mer positiv syn på uppdelningen. Det är också nationer som fått plats i den föreslagna ledningsgruppen som finns för det nya förbundet i södra delen:

Marcel Mancilla Bravo (Chile), President (även president i Chiles handbollsförbund)
Blas Garcete (Paraguay), medlem (även president i Paraguays handbollsförbund)
Ricardo Souza (Brasilien), medlem (även president i Brasiliens handbollsförbund)
Salvio Sedrez (Brasilien), medlem (tidigare ordförande i skiljenämnden i Panamerikas förbund)

En hyfsad line-up för IHF om de vill ha med sig de stora nationerna. Frågan är nu om det finns några kort kvar i leken för resterna av det panamerikanska handbollförbundet. De har väl i stort sett fram till juli 2019 på sig. Då ska det här slutgiltiga med styrelser och organisation för de nya förbundet beslutas på IHF Congress i Göteborg.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here