Norska domare historiska – dömer herrhandboll

Kjersti Arntsen och Guro Røen.

Det norska domarparet Kjersti Arntsen och Guro Røen blir historiska som första kvinnor att döma internationell herrhandboll.

Kjersti Arntsen och Guro Røen skriver historia i februari. De kommer då som första kvinnor genom tiderna vara domare i en internationell herrmatch efter starkt arbete både på och utanför planen.

Matchen de ska döma är mellan FIQAS Aalsmeer (Nederländerna) och Handball Esch (Luxemburg) i Challenge Cup. Det är åttondelsfinal och avgörande match i Sporthal De Bloemhof i Aalsmeer.

Arntsen och Røen är välrenommerade och hindras egentligen bara från mästerskapsfinaler av att Norge brukar gå långt. De skulle ha dömt EM-finalen 2014 utifall Norge inte tagit sig till final men fick då ”nöja” sig med bronsmatchen Sverige – Montenegro. I VM 2015 dömde de bland annat Sverige – Danmark i åttondelsfinal.

De har även dömt Final Four i Champions League och tillsammans med det franska tvillingparet Charlotte och Julie Bonaventura räknas de nog till topp 2 i världen. Fransyskorna dömde OS-finalen 2012, EM-finalen 2014 samt VM-finalen 2015. Det är tänkt att även de ska döma under våren i herrcuperna.

Otroligt roligt och ett modernt kliv framåt för handbollen. Eller som duon själva säger på sin Facebook-sida:

”Utrolig morsomt! Gjennom det å prestere når man får sjansene og det å utfordre etablerte holdninger og praksiser, både politisk og på banen, har dette blitt mulig! Det at noe ” alltid har vært sånn”, betyr ikke at det skal være sånn i framtida.”