Kubas damer hoppar av VM-kvalet

Kuba mötte Norge i VM 2019. Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån

Kubas damer hoppar av VM-kvalturneringen för Nordamerika och Karibien, som hålls i Chicago i augusti. Med favoriterna borta öppnar det dörren för mindre nationer som Puerto Rico och Grönland.

När Nordamerikas och Karibiens landslag gör upp om en VM-plats blir det utan Kuba. De regerande kval-vinnarna lämnar återbud. Kvalturneringen spelas i Chicago i slutet av augusti. De anmälda lagen är Mexiko, USA, Puerto Rico och Grönland. Dominikanska Republiken försöker fortfarande lösa visum för att kunna deltaga. Vinnaren får spela VM i Spanien i december. Kuba vann kvalet för två år sedan och deltog i VM i Japan, där nationen förlorade samtliga matcher.

Nu hoppas Grönland på ett avancemang. Anders Friis, Grönlands förbundskapten, är fast i Danmark på grund av pandemin, och kan inte resa till sina spelare när laget ska tas ut. Därför får den förre spelaren Akutaaneq Kreutzmann träda in tillfälligt och sköta förberedelserna.

– Kubas återbud betyder inte att vi nu har en säker plats i VM, även om det förbättrar våra chanser, säger han till Grönlands statliga television, KNR.

Länk: Håndbold: Afbud fra Cuba fortstærker Grønlands VM-håb