ANNONS

Kris för storbolag med handbollsrättigheter

Sportagenturen MP&Silva som lagt stora pengar på mångmiljonavtal för att sälja sändningsrättigheter till världens TV-bolag är i ekonomiskt obestånd. Fotbollens Premier League och Europeiska handbollförbundet, EHF tillhör organisationerna med utestående fordringar på rättighetsjätten.

Handbollskanalen ringer upp sponsringsrådgivaren Magnus Berglund för att få insikt kring bolagskrisen och eventuella följder.

– Det handlar om ett av de stora agentbolagen som varit framgångsrika, byggt upp ett rykte och blivit större och större. Problemen började tidigare i år när ägarna inte ville fylla på med pengar för att kunna göra en fördjupad satsning, säger han.

Det som framkommit de senaste veckorna pekar på att MP&Silva ligger efter med betalningar till diverse ligor och förbund (bland annat EHF). Nu har aktörerna börjat dra öronen till sig.

I Italien har den högsta fotbollsligan, serie A dragit bolaget inför rätta för att driva in närmare 400 miljoner svenska kronor.

Vad ligger bakom – dåliga affärer eller en misslyckad affärsmodell?

– Priserna på TV-rättigheter har bara ökat och ökat så de borde leva i den bästa av världar. Antingen har de inte lyckats sälja sina rättigheter och sitter med för stort lager, det är den positiva tolkningen. Eller så har vi ett ´worst case scenario´ för att vara väldigt rak, där rättigheterna inte genererar tillräckligt mycket pengar i förhållande till MP&Silvas kostnader. Det kan i slutändan leda till att priserna sjunker då TV-bolagen och konsumenterna inte vågar betala tillräckligt, säger Berglund.

I en twitter-kommentar skrev han bland annat ”kan bli ruskigt” när nyheten om MP&Silvas ekonomiska problem kom ut.

Vad är det som oroar?

– Som jag känner börjar det skaka i fel ände. MP&Silva har hand om Premier League som är en A-rättighet i klass med OS eller fotbolls-VM. Det är fel kort som faller, om det inte går att sälja Premier League hur ska det då i förlängningen gå att gå att sälja en liten rättighet som Handbollsligan? Det blir lätt att tänka i sådana kedjor.

Krävs det alltid en mellanhand, går det inte att sälja direkt till TV-bolagen?

– Jo, absolut men det men det krävs både juridisk specialistkompetens, ett stort nätverk och erfarenhet. En tanke för framtiden är att det vore bra att bygga in kompetensen i förbund och liga-organisationer. Det blir dock svårare att ha kontaktnätet som externa konsulter har, i synnerhet när medielandskapet blir mer komplicerat och man ska sälja rättigheter både till TV-tv och för sändningar på desktop och i mobilen. Det finns ganska många aktörer och nya plattformer, exempelvis lokaltidningar och spelbolag som vill vara med.

Sitter på handbolls-VM och -EM
Inom handbollsfären sitter MP&Silva på tunga rättigheter, är till exempel inne på de sista två säsongerna med kontroll över Champions League och EM.

I november skrev det Kina-ägda företaget på ett avtal för åtta VM, herr och dam från 2019 till 2025. I januari ska man dessutom sköta TV-produktionen för herr-VM i Danmark och Tyskland.

i Sverige har dessa mästerskap sålts vidare till NENT Group (Viasats kanaler).

Vad kan hända med dessa avtal?

– Det mest troliga är att det inte händer någonting, säger Berglund.

– Men det kan finnas någon klausul att MP&Silva kan rycka i bromsen, säga: vi fixar inte det här och måste kompensera med pengar. Då får de som sålt rättigheterna gå ut och hitta en annan byrå. Beroende på hur avtalet är skrivet finns det garanterat möjlighet för förbunden att häva uppgörelsen.

”Utbetalningen kan bli mindre”
Berglund utesluter att det blir svart i rutan under VM.

– Handbollen är en stark idrott och kommer att lösa det med sändningar under mästerskapen, ni har ju en väldigt bra TV-produkt. Men risken framöver är att utbetalningen till exempelvis klubbarna som är med i Champions League kan bli mindre, den risken finns och kan få effekt på handbollen.

På lång sikt kommer minskade rättighetskostnader få allt större påverkan.

– Man ska komma ihåg vilken makt och intäktskälla TV-intäkterna utgör för sporten. TV, sponsorer samt matchdagsintäkter inklusive publik är de tre benen. Om TV-benet ger vika lär sponsorerna också hålla inne med sina pengar för att exponeringen minskar, säger Berglund.

ANNONS
ANNONS