Klisterfri handboll – redan 2019?

Foto: Handball Planet

Den nya innovationen med en klisterfri handboll kan införas redan till VM 2019 om Dr Hassan Moustafa får som han önskar.

ANNONS

IHF har i många år arbetat med en klisterfri boll. Den ska ha samma egenskaper och känsla som dagens lösning men utan att lämna märken eller bli smutsig. Det finns många motiv för det, bland annat förenkla i länder där åtkomsten till klister är svår och för att vi ska ha snyggare bollar i TV.

Det japanska företaget Molten har arbetat med utveckling av bollen sedan 2014 och redan för 2,5 år sedan fanns en långt gången prototyp färdig. Den testades vid IHF Super Globe 2015 och första steget, att vara klibbig, är löst sedan länge.

Molten har plöjt ner miljontals dollar i det här utvecklingsprojektet och i en intervju med Handball-World avslöjar Dr Hassan Moustafa sin önskan:

– Jag hoppas vi kan testa bollen vid VM i Tyskland och Danmark. Molten arbetar dag och natt. Det senaste mötet med dem var här i Leipzig – de jobbar nu, kommer tillbaka och vi gör olika tester för ungdomar och juniorer. Utan tester accepterar spelarna inte bollen.

Just i Tyskland och i många länder runt om i Europa och världen är klister redan förbjudet på lägre nivå. I handbollsstaden Hamburg spelas exempelvis handboll utan klister från fjärdedivisionen och nedåt. Där skulle en klisterfri boll bli ett rejält lyft för sporten.

Nyckelfrågan är alltså: Kan Molten ta fram en boll som ger oss samma känsla?

ANNONS

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here