IHF:s plan för att ekonomiskt hjälpa förbunden efter Coronapandemin

Hassan Moustafa tvekar inte om VM. Foto: Carl Sandin, Bildbyrån.

Den internationella handbollsförbundet, IHF, har beslutat om ett antal punkter för att hjälpa de nationella förbundet runt om i världen att ta sig vidare ekonomiskt efter de konsekvenser som Coronapandemin har skapat.

På grund av den rådande spridningen av Covid-19 runt om i världen skapade Dr Hassan Moustafa och IHF en särskild grupp, IHF COVID-19 Task Force, i mitten av maj. Arbetsgruppen, bestående av fem personer, har arbetat fram förslag på olika medel IHF sa kunna erbjuda förbunden runt om i världen – förslag som IHF:s verkställande kommitté senare röstat om.

På förbundets hemsida presenteras nu de punkter som röstats igenom. Det rör framförallt de mästerskap som planeras att genomföras under 2021 – herrarnas VM-slutspel i Egypten i januari och damernas VM-spel i Spanien i december. Under de två världsmästerskapen ska följande åtgärder vidtas, enligt förbundets hemsida:

  • Uppgradering av kvalificeringsbonusen som delas ut till kvalificerade länder
  • Uppgradering av värdavgift som delas ut till arrangörerna
  • Öka spelarnas omsättning med 50% vid de båda evenemangen, som överförs från nationella förbund till klubbarna

Utöver VM-slutspelen 2021 fastställer IHF att ett utökat ekonomiskt stöd till de nationella förbund som inte drar nytta av de utökade VM-bidragen utifrån landets aktiviteter, samt ett fortsatt ekonomiskt och praktiskt stöd till nationella förbund genom IHF:s olika utvecklingsprojekt.

Länk: IHF TO PROVIDE FINANCIAL RELIEF DURING GLOBAL COVID-19 OUTBREAK