IHF Super Globe 2022 har redan dragit igång och en nyhet under turneringen är att Internationella handbollförbundet (IHF) testar ett tredomarsystem. Handbollskanalen har pratat med Per Morten Södal, ordförande i IHF:s domarkommitté, som berättar mer om det nya systemet.
– Handbollen utvecklas hela tiden och det måste även vi på domarsidan göra. Sex ögon på planen istället för fyra är ett alternativ för framtiden, säger han.
Det är inte ovanligt med regeländringar inom handbollen och nu testar IHF alltså ett tredomarsystem under Super Globe i Saudiarabien. IHF hade planer på att testa det redan under Super Globe 2020, men då blev det ingen turnering på grund av pandemin.
– Det har diskuterats från och till i över tio år, men det har aldrig kommit längre än att vara en diskussion. Nu har vi tagit det från borden och in på planen, säger Per Morten Södal, ordförande i IHF:s domarkommitté, till Handbollskanalen.
I tillägg till tredomarsystemet som nu provkörs under Super Globe har IHF utvecklat en app som heter IHF Rules Interpretation.
– Vi vill göra domarnas värderingar och beslut mer standardiserade och öppna, även för de som är utanför domarfamiljen som spelare, tränare, media och fans. De ska få en större inblick i vad domarna gör och varför de gör som de gör i olika situationer.
– Vi var i Egypten och filmade instruktionsmaterial förra månaden. Så Egypten var steg 0 där vi har gjort ett fundament för att se vad som funkar och inte funkar. Nu blir Super Globe steg 1 där det testas i officiella matcher med domare som tillhör världens bästa.
Varför vill ni prova det här?
– Handbollen utvecklas hela tiden och det måste även vi på domarsidan göra. Sex ögon på planen istället för fyra är ett alternativ för framtiden.
Var kommer domarna att vara placerade och hur ser ansvarsfördelningen ut?
– Vi kommer fortfarande att ha en plandomare och en måldomare. Det finns inte så många alternativ på var måldomaren kan vara placerad, för det är ju rätt fundamentalt att den domaren ser om bollen är inne eller inte.
– Plandomaren har ju tidigare varit placerad i en sorts diagonal, på motsatt del av planhalvan jämfört med måldomaren. Den tredje domaren kallar vi för sidodomare och den har en position ganska nära sidlinjen som utgångspunkt. Men positionen för sidodomaren är flexibel baserat på hur den taktiska situationen ser ut. Sidodomaren kan med andra ord bli en andra plandomare, beroende på hur spelet ser ut.
Flexibilitet kommer att hjälpa domarna
Södal berättar att sidodomaren inte ska vara placerad central i banan utan brett. Norrmannen kommer även in på sju mot sex-spelet.
– Då är det ofta två linjespelare och då har sidodomaren frihet att gå ner och bli en andra måldomare. Det måste finnas en taktiskt förståelse hos domarna för var de ska placera sig. Här har vi alltid ett tätt samarbete med tränarkommissionen, CCM, och deras chef Dietrich Späte.
– Om sidodomaren går in mer centralt i banan blir det naturligt för plandomaren att flytta sig lite bredare. Men allt detta har att göra med hur lagen spelar. Ett av målen är att domarna ska få större kontroll över vad som sker på sexmeterslinjen, både med tanke på linjespelarna men även utsida två. Där kan sidodomaren bidra för att få större tydlighet.
Vad hoppas ni att det här får för effekt?
– Det reducerar antal arbetsuppgifter en domare har i och med att det blir sex ögon istället för fyra. Domarna kan vara mer fokuserade på färre saker och vara förberedda på ett helt annat sätt för en situation. Vi hoppas att det ger större möjligheter att domsluten blir korrekta. Dessutom kommer domarna närmare spelarna och kan utöva ännu mer aktivt ledarskap mellan varje avblåsning.
– Det vi önskar är att förebygga att saker händer. Ingen vill ha matcher med 20 stycken tvåminutersutvisningar och några röda kort, men ibland har domarna inget val. Vi vill ju ha en attraktiv och snabb sport där vi minimerar antalet onödiga avbrott och det här kan vara ett steg i rätt riktning.
Om det faller väl ut under Super Globe, vad blir då nästa steg?
– För det första lyssnar vi på domarna för att höra hur de känner att det fungerar. Klubbarna kommer så klart också att få möjlighet att komma med sina utvärderingar. Sen kollar vi så klart själva och ser vad vi behöver justera utifrån vårt grundkoncept. Och när vi har summan av allt det efter Super Globe får vi se om det har fungerat bra nog för att ta det ett steg vidare. Det går utvärderingen visa.
– Steg 2 skulle kunna vara att ta kontakt med något förbund som kan vara intresserat att testa det här i någon av deras serier. Det är också väldigt viktigt att säga att jag vet att det på flera platser, som i Sverige exempelvis, kan vara svårt att ens hitta en domare till en ungdomsmatch. Så det här systemet med tre domare ska inte vara överallt utan på vissa nivåer blir det en domare, på andra nivåer två domare och på toppnivån kanske tre domare.
Sverige var ett av testländerna för den nya regeln med skott i huvudet på målvakter. Är Sverige aktuellt för att testa tredomarsystemet?
– Det kan jag inte svara på nu utan det får komma senare i en eventuell dialog med det Svenska handbollförbundet.
Om domarna själva inte tycker att systemet fungerar, vad gör ni då?
– Självklart blir det nya diskussioner då. Jag är inte ute efter att tvinga fram en lösning som inte fungerar, det skulle vara dumt. Vi är ute efter att se om det här är något som kan fungera och hur vi kan få det att fungera bättre än det gör nu. Vi vill hela tiden utveckla oss. Därmed inte sagt att vi implementerar det här imorgon.
När kan det tidigast bli aktuellt med tre domare överallt?
– Jag skulle bli väldigt överraskad om vi har något annat än det vanliga tvådomarsystemet under OS i Paris 2024. Systemet med två domare har utvecklats, utvecklats och utvecklats under 50-60 år. Det är inte bara för mig som domarchef och de jag har runt mig att sätta oss ner och bestämma att nu kör vi igång det här med tre domare direkt. Innan vi introducerar det som ett permanent system vill vi vara helt säkra på att det fungerar, avslutar Per Morten Södal.