Handbollshistoria skrivs i Afrika – Etiopien debuterar i Cupvinnarcupen

Foto: http://www.cahbonline.info

Två etiopiska klubblag debuterar i African Handball Cup Winners’ Cup på herrsidan och skriver där med historia. Aldrig tidigare har Etiopien representerats i en afrikanska klubblagstävling.

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Den 12-23 april spelas den afrikanska Cupvinnarcupen, eller African Handball Cup Winners’ Cup, för både herrar och damer. Spelplats i år är Egyptens huvudstad Kairo och med i startlistorna i de olika klasserna är favoriter som Al Ahly (herr), Esperance (herr) och Primeiro de Agosto (dam). Kanske ännu mer intressant för den som är intresserad av handbollens utveckling är att Etiopien nu deltar med två herrlag.

Det är första gången någonsin som Etiopien deltar i en afrikansk handbollsturnering, både vad gäller klubb- och landslag. Kembata Durame och Kirkos Sub City lär få det tufft i konkurrensen men The Ethiopian Herald rapporterar om ett mycket ambitiöst förbund. Det är bara ett år sedan som den första nationella serien startades efter att handbollen förvisso varit populär i det berömda löparlandet men haft svårt att verkligen lyfta.

Länge fanns alltså bara tre aktiva klubbar i form av Federal Police, Mekelakeya (Defence) och Prison Police. I januari 2017 bildades så hela åtta nya klubbar där Kembata Durame och Kirkos Sub City är två av dem.

Det afrikanska handbollsförbundet har nu publicerat gruppindelningen där 16 lag deltar i herrklassen och 10 lag i damklassen. Al Ahly är regerande mästare på herrsidan och Primeiro de Agosto på damsidan. Stor chans för de båda att behålla titlarna.

Herrar

Grupp A
Widad Smara, Marocko
JSK, Kongo-Kinshasa
Phoenix, Gabon
Kembata Durame, Etiopien

Grupp B
Esperance Sportive du Tunis, Tunisien
FAP Yaoundé, Kamerun
Inter Club, Kongo-Brazzaville
Al Nasser, Libyen

Grupp C
Heliopolis, Egypten
Red Star Oja, Elfenbenskusten
JSL, Kongo-Kinshasa
Kirkos Sub City, Etiopien

Grupp D
Al Ahly, Egypten
AS Minuh, Kamerun
Salinas, Gabon
Al Ittihad, Libyen

Damer

Grupp A
Primeiro de Agosto, Angola
Cara, Kongo-Brazzaville
HC Heritage, Kongo-Kinshasa
Dynamique, Kamerun
Al Ahly, Egypten

Grupp B
FAP Yaoundé, Kamerun
Petro Athletico, Angola
Abo Sport, Kongo-Brazzaville
Stade Mandji, Gabon
Habitat HBC, Elfenbenskusten

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here