Handbollens 100 problem: Hallbäck om sju mot sex

Anton Hallbäck, Ystads IF HF. Foto: Jeanette Lindeskog.

Handbollskanalens största satsning är igång och vi fick en pratstund med Anton Hallbäck. YIF-spelaren lyfter ett problem – regeln som säger att västen har tagits bort inom handbollen.

Vi lanserar nu ”Handbollens 100 problem” där vi tillsammans med er läsare, handbollsintresserade, näringsliv, kommuner och andra aktörer vill identifiera problem och hinder för svensk handbolls utveckling.

Vi kommer sedan sätta tänderna i problemen och systematiskt hitta förslag på lösningar. Tillsammans ska vi sedan skapa minst 100 hjältar som är med och ser till att det genomförs. Fantastiskt, eller hur?

Anton Hallbäck, elitspelare i Ystads IF och tidigare ungdomslandslagsman på alla nivåer, menar att ett problem är regeländringen som kom för ett par säsonger sedan, regeln om västspelare när ett lag spelar sju mot sex. Man kan fortfarande spela med vätspelare vilket ju då ger denne möjlighet att agera i målgården, men det är knappt något lag som använder sig av det längre.

– Jag tycker inte om den nya regeln, jag tycker att det var bättre innan när vi hade väst. Det var roligare handboll då, säger Anton Hallbäck till Handbollskanalen.

– Det var bättre när den som hade väst fick ställa sig i mål, jag tycker att det har blivit en helt annan typ av spel nu när det är sju mot sex.

Känslan är att du inte är ensam om att tycka så, vad tycker dina lagkamrater om regeln?

– I Ystads IF kör vi inte så mycket sju mot sex eftersom spelarna i laget inte tycker om regeln. Det är inte vår grej helt enkelt.

Men du som är en så mångsidig spelare, gillar du ändå inte regeln?

– Jo, men just den grejen gillar jag inte eftersom det blir för mycket folk på plan. Den här regeln gillar ju skyttar och så klart mittsexor, men jag vill ha ytor att utmana på och det blir knappt några över när det spelas sju mot sex.

Har du något hopp för att man kommer att ändra tillbaka till hur det var innan?

– Inte direkt, nu har vi ju kört på det här ett tag. Tyvärr tror jag inte att man tar bort det utan vi kommer att köra på det här, trots att inte jättemånga lag använder sig av det, avslutar Anton Hallbäck.

Anton Hallbäck är knappast ensam om att se det här problemet och det finns så klart fler inom handbollen. Vi vill ha er hjälp att identifiera problemen – låt oss veta i formuläret nedan.

[ipt_fsqm_form id=”61″]