Han blev Hannah: Portades från fotbollen – hoppas på handbollslandslaget igen

Australiens damlag 2016

Vi har tidigare skrivit om Hannah Mouncey som tidigare representerat det australiensiska handbollslandslaget för herrar som Callum Mouncey. Hannah ville satsa på australiensisk fotboll men fick nej av fotbollsförbundet AFL. Nu vänder hon sig åter till handbollen där hon ”är precis som alla andra.”

ANNONS

Det är australiensiska nyhetssajten ABC som rapporterar att Hannah Mouncey gör ett nytt försök att få spela landslagshandboll med Australiens damlag. Hon har redan spelat klubbhandboll i landet och förklarade där för ABC att hon blivit välkomnad inom handbollen ”oavsett kön”.

– Spelare kommer i olika former och storlekar. Mot en längre och större spelare är det svårt. Hannah är lite längre, hon hoppar lite högre. Därför behöver du gå längre och kvickare för att stoppa henne, sa Australiens handbollspresident Victoria Kristen Lange.

För tillfället tränar Mouncey med damlandslaget som förbereder sig inför VM-kvalet i Japan i december. Drömmen om att få spela med damerna har funnits länge. Den här gången hoppas hon få vara med och kvala.

Inför Rio-OS 2016 valde Internationella Olympiska Kommittén att tillåta transgenderpersoner att delta i spelen. Nu hoppas Mouncey och Lange att IHF adopterar några av IOK:s riktlinjer i frågan.

Mounceys moderklubb är Canberra HC och inspirationen kom som 10-åring då OS arrangerades i Sydney. Landslagsdebuten skedde 22 juni 2012 mot Nya Zeeland och Mouncey spelar på M6. Deltog i VM 2013 där Australien slutade på 24:e plats.

LÄNK: Transgender athlete Hannah Mouncey banned by AFLW now has sights on handball glory

ANNONS

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here