Första handbollen i rymden?

Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN.

Ja det blir det sannolikt när den danska astronauten Andreas Mogensen ger sig av mot den internationella rymdstationen ISS. Med sig kommer han nämligen att ha en handboll, som symbol för den danska kulturhistorien.

Det blir Andreas Mogensens andra rymdtripp. 2015 varade resan i tio dagar men den här gången skall han vara borta i ett halvår.

– Föreningslivet i Danmark håller världsklass liksom vårt handbollslandslag, säger han i ett pressmeddelanden som citeras i danska TV 2 Sport.

– Det blir speciellt att ha en handboll med i rymden för första gången, och kanske kan jag få lov att dribbla lite genom rymdstationen och göra mål på mina kollegor, fortsätter han.

Den danska landslagsspelaren Sandra Toft uttalar sig i ett pressmeddelande från Danska Handbollförbundet:

– Jag är glad över att vi har ett handbollsfan uppe i rymden snart. Det är speciellt. När man spelar i utländska klubbar märker man att det finns mycket respekt för Danmark i handbollsvärlden. Folk tycker att vi är en stor handbollsnation.

– Jag är riktigt stolt över att Andreas Mogensen sätter fokus på handbollen, säger landslagsmålvakten Niklas Landin i samma pressmeddelande.

 Länk: Mogensen tager en håndbold med i rummet