Exklusivt på HK: Intervju med Rwandas U20-förbundskapten

Anaclet Bagirishya. Foto: Privat

Handbollskanalen tycker om att skriva om handboll från alla världens hörn. Näst på tur är en exklusiv intervju med en riktig handbollsprofil från Afrika: Anaclet Bagirishya, förbundskapten för Rwandas U20-landslag.

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Bagirishya har tränat mängder med klubblag och landslag i Rwanda och jobbar dessutom som föreläsare, TV-expert och instruktör. 34-åringen är IHF-utbildad och har studerat i Tyskland. En hyfsat meriterad herre med andra ord som har kanonkoll på handboll i Rwanda.

Handbollskanalen har nu fått till en intervju med Bagirishya, som berättar om handbollen i Rwanda.

Berätta om hur man spelar handboll i Rwanda jämfört med andra länder i världen.

– Före 2010 var det stort fokus på avslut. Vi tränade på att skjuta helt enkelt och på att kunna skjuta från olika positioner på planen. Men nu fokuserar vi på kombinationer och fina offensiva rörelser, berättar Anaclet Bagirishya för Handbollskanalen.

Finns det några lag i Rwanda som inte kommer ifrån Kigali?

– Handboll i Rwanda startade i Kigali. 1980 var det tyskar som introducerade handboll här och då i de norra och östra delarna av landet. Efter tre års träning spelades den första matchen mellan två skolor 1983.

– Numera har vi ett starkt lag i Kigali och många skolor som har bra lag från samma stad.

Rwandas handbollförbund, vad har de för mål i framtiden?

– Förbundet har en plan för de närmsta fyra åren och där ser målen ut så här:

* Bygga upp strukturen i förbundet, klubbarna och skolorna. Det här målet kommer att nås genom att organisera olika ledarskapsutbildningar och på så sätt ge tränarna den hjälp de behöver.

* Stärka utbildningen. Nivån på tränarna, domare, delegater och alla andra runt handbollen ska bli högre genom att delta på internationella utbildningar.

* Etablera en bra struktur så att vi kan hitta unga talanger och ge talangerna bästa förutsättningar för att kunna bli landslagsspelare.

När spelas ligasäsongen i Rwanda och vilka lag är bäst?

– Handbollssäsongen i Rwanda startar i januari och slutar i juli. Spelschemat är anpassat efter skolorna eftersom flera lag på gymnasienivå är med i vår liga. Av de tio lagen som deltar i ligan är sju gymnasieskolor. De bästa lagen är Police Handball Club (mästare 2018), APR Handball Club (mästare 2017), College ADEGI (skolmästare 2018) och Ecole Secondaire de Kigoma (skolmästare 2017).

Om man i Sverige vill följa säsongen, hur gör man det?

– Det gör man enklast på två ställen: http://www.ferwahand.rw eller www.facebook.com/RwandaHandballFederation.

Vi har många som jobbar med handboll i Sverige, men om man som svensk vill åka till Rwanda för att jobba med handboll, vad behöver hen göra?

– Det är väldigt enkelt. Man kan välja att jobba i förbundet, eller med klubbarna/skolorna. Sverige har en ambassad i Rwanda och där igenom kan man också gå. Vi vill gärna ha hit svenska tränare och spelare för att hjälpa handbollen att utvecklas i landet.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here