En av de största handbollshjärnorna har lämnat

Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN

Den legendariske Branislav Pokrajac har avlidit vid en ålder av 72 år hemma i Belgrad, Serbien. ”Kraja” är tillsammans med den ryske ikonen Vladimir Maksimov den enda som vunnit OS som både spelare och tränare.

Branislav Pokrajac är ett mycket respekterat namn i handbollsvärlden. Han utvecklade handbollen både som spelare, ledare och forskare med en ständigt brinnande låga inombords för sporten han lärde sig spela på Femte Gymnasiet i Belgrad. En handbollshjärna som aldrig slutade tänka, fundera och experimentera.

Pokrajac var med i det skickliga landslaget som Jugoslavien hade på 1970-talet under ledning av Vlado Štencl. Där var han lagkamrat med bland andra Abaz Arslanagić, Hrvoje ”Cveba” Horvat, Zoran Živković och Milan Lazarević. De tog brons i VM 1970, guld i OS 1972 och brons i VM 1974. En generation spelare där flera blev framgångsrika ledare.

”Kraja” var en av dem. Som 27-åring tog han rodret som spelande tränare för Dinamo Pančevo och när Jugoslaviens landslag var något på dekis i början på 1980-talet fick han chansen att bygga nytt som förbundskapten. Det blev succé. Jugoslavien var snabbt tillbaka i absoluta världstoppen och tog silver i VM 1982 och guld i OS 1984 under Pokrajacs ledning. Då med spelare som Veselin Vujović, Zdravko Rađenović, Mile Isaković, Mirko Bašić och Zdravko Zovko i truppen.

I och med det guldet är Branislav Pokrajac historisk som en av de två som genom handbollshistorien vunnit OS som både spelare och ledare. Vladimir Maksimov lyckades med bedriften 1976 (spelare) och 2000 (ledare) med Sovjetunionen/Ryssland.

Det gav såklart eko i omvärlden och Pokrajac spenderade 1980-talet som förbundskapten för både Spanien och USA innan han återvände till klubblag som Creteil, Röda Stjärnan och Lovcen. På slutet av 1990-talet fick han jobb först hos Egypten och sedan Jugoslavien igen. Han var coach för Jugoslavien under VM 2001 där de åkte ut i semifinal efter 24-25 mot Sverige. Profiler i det laget var bland andra Arpad Šterbik, Dragan Škrbić och Nenad Puljezević.

Ledarkarriären fortsatte sedan genom FC Porto, Qatar, Partizan Belgrad och Sporting. De senaste åren har han fokuserat på utbildning och arbetat för både IHF och EHF med ledarutveckling.