Efter två raka finalförluster – guld till Zamalek i Supercupen

Ahmed El-Ahmar. Foto: J Crosnier

De två giganterna Zamalek och Al Ahly möttes i Afrikanska supercupfinalen i Kairo. Efter två raka nederlag fick Zamalek äntligen lyfta bucklan igen.

Igår avgjordes African Handball Super Cup för både herrar och damer i Kairo. Där mötte segraren i Champions League regerande mästaren i Cup Winners’ Cup. På herrsidan blev det en helegyptisk final, på damsidan lag från Angola och Kamerun.

Herrar
I herrfinalen möttes Zamalek och Al Alhy, de två gigangerna i afrikansk klubbhandboll. Det är lätt att bli förvirrad av alla cuper och turneringar och hålla koll på vem som vann senast:

2015: Al Ahly

Inte lätt att hålla ordning men kort och gott så är det dessa klubbar som regerar med lite konkurrens från de tunisiska klubbarna. Den här gången blev det guld till Zamalek efter 21-20 igår mot Al Ahly. En härlig revansch för Zamalek som förlorade finalerna 2016 och 2017. Det var också första guldet i Supercupen sedan 2012. Här har ni lite bilder från guldfirandet.

Videokälla: ON Sport

Damer
På damsidan är det inte lika spännande, tyvärr. Där dominerar Primeiro de Agosto från Angola totalt:

2014: Primeiro de Agosto
2015: Primeiro de Agosto
2016: Primeiro de Agosto
2017: Primeiro de Agosto

2018: Primeiro de Agosto

De mötte FAP Yaoundé från Kamerun i finalen och vann med 26-23 efter en oväntat jämn match. Ett resultat som ger hopp inför Cupvinnarcupen som nu startar i helgen även om danske Morten Soubak lär få fira igen med Primeiro.

Cupvinnarcupen 2018 (Cup Winners’ Cup)
Den 12-23 april spelas den afrikanska Cupvinnarcupen, eller African Handball Cup Winners’ Cup, för både herrar och damer. Spelplats i år är Egyptens huvudstad Kairo och med i startlistorna i de olika klasserna är favoriter som Al Ahly (herr), Esperance (herr) och Primeiro de Agosto (dam). Kanske ännu mer intressant för den som är intresserad av handbollens utveckling är att Etiopien nu deltar med två herrlag.