Eduarda Amorim lämnar Rostov-Don – avslutar karriären

Eduarda Amorim i matchen mot Sverige under OS i Tokyo. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Stjärnorna har lämnat den ryska ligan efter Rysslands invasion av Ukraina men Eduarda Amorim såg ut att bli kvar. Nu uppger Rostov-Don att den brasilianska vänsternian bryter sitt kontrakt och meddelar att hon kommer att avsluta karriären.

Sedan de ryska lagen portats från de europeiska cuperna efter Rysslands invasion av Ukraina, öppnade EHF för att lagens utländska spelare skulle få möjlighet att hitta nya klubbar i Europa mitt under säsongen. Det gjorde att Grace Zaadi kunde ansluta till Metz, Ana Gros till Krim Ljubljana och Béatrice Edwige till Ferencvaros.

Eduarda Amorim var på Vipers Kristiansands radar men de norska reglerna satte stopp för en sådan affär med hänvisning till rättvis konkurrens i den inhemska ligan – en inställning som också de svenska och danska förbunden intagit. Därefter dök CSM Bukarest upp som ett alternativ, men den affären hann inte gå igenom innan det tillfälliga fönstret stängdes.

Avslutar karriären

Nu meddelar Rostov-Don att Amorim och klubben bryter kontraktet. Amorim uppger att hon planerar att avsluta sin karriär:

– Jag hade en bra tid i Rostov-Don och det var inte ett lätt beslut att lämna vid den här tidpunkten. Det är den sista säsongen i min karriär och jag önskar att vi hade kunnat avsluta Champions League tillsammans. Men en del saker är större än oss. Jag vill tacka klubben och fansen för all support och alla fina stunder den här säsongen och jag önskar er det bästa i livet, säger hon i ett uttalande på Rostov-Dons Facebook-sida (som ligger uppe trots att Ryssland till stor det blockerat åtkomsten och klassat företaget som extremistiskt).

Eduarda Amorim vann VM-guld med Brasilien 2013 och blev utsedd till turneringens mest värdefulla spelare. Hon spelade för ungerska Györ 2009-2021 och vann EHF Champions League fem gånger innan hon lämnade för Rostov-Don 2021. Amorim har gjort 677 mål på 204 landskamper för Brasilien.