Dags för Pan American Games

Direct Energy Center Toronto, spelplats för Pan American Games 2015.

I veckan drar Pan American Games igång, där det för handbollen även innebär OS-kval för lagen i Syd- och Centralamerika.

Pan American Games 2015 spelas i Toronto i Kanada och pågår mellan den 16 och 25 juli. Det är 8 länder representerade i herr respektive dam och segrarna är kvalificerade för OS 2016 i Brasilien. Det gör också att vi reserverar oss, om Brasilien vinner Pan American Games går lag nummer två till OS, då ju Brasilien redan är klara.

Herr

Följande lag deltar:

Grupp A
Brasilien
Kanada
Uruguay
Dominikanska Republiken

Grupp B
Argentina
Kuba
Chile
Puerto Rico

De två bästa lagen i varje grupp avancerar till semifinal. Herrarnas final spelas den 25 juli.

Handbollskanalen tippar att det står mellan Brasilien och Argentina. Således bör Argentina kunna ordna en plats i nästa års OS i Rio. Varning dock för Chile som brukar lyckas kvalificera sig till VM. Kuba är något av ett sorgebarn som inte lyckats upprepa de starka resultaten på 1990-talet (8:a på VM i Egypten 1999).

Damer

Följande lag deltar:

Grupp A
Brasilien
Kanada
Puerto Rico
Mexiko

Grupp B
Kuba
Argentina
Uruguay
Chile

De två bästa lagen i varje grupp avancerar till semifinal. Damernas final spelas den 24 juli.

Här får Brasilien stå som megafavorit. Möjligen kan Argentina även pressa här, de lyckades spela 23-23 i South American Games 2014. Övriga uppstickare? Kuba och Puerto Rico har kvalat till VM i vinter, men de ska inte kunna rubba de två andra.

Brasilien kommer med en mycket stark trupp där stjärnor som Alexandra do Nascimento (HCM Baia Mare, Rumänien), Samira Rocha (OGC Nice, Frankrike), Ana Paula Rodrigues (CSM Bucaresti, Rumänien) och Fernanda da Silva (CSM Bucaresti, Rumänien) deltar.