3 saker vi lärde oss under veckan: ”EHF:s petning, Claars roll & underskattade Nasser”

Matija Gubica och Boris Milosevic. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

EHF petar domare, Felix Claar styr allt i Magdeburg och Miranda Nasser är kriminellt underskattad – det är 3 saker vi lärde oss under veckan.

EHF petar ”toppdomare”

Under veckan meddelade Europeiska handbollförbundet (EHF) vilka domare de nominerat till herrarnas EM i Tyskland i januari. Saknas på listan gör Matija Gubica och Boris Milosevic. Ringer de namnen några klockor? Domarparet nämndes i den rapport om möjlig matchfixning som danska TV2 avslöjade i januari.

Det är första gången som det (enligt EHF) topprankade paret, petas från ett herrmästerskap. 2022 utsågs de till världens bästa domarpar och med tanke på det är det så klart överraskande att de inte får åka till Tyskland.

Till TV2 förnekar samtidigt EHF att petningen har något med avslöjandet om misstänkt matchfixning att göra. Ingen skräll att EHF agerar på det sättet, men det är ju lätt att läsa mellan raderna och förstå varför paret inte får döma matcher i Tyskland.

Claars stora roll i SC Magdeburg

Felix Claar.
Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Gisli Kristjansson är skadad och har inte spelat ännu den här säsongen. Det är viktigt att börja med att nämna det. Men rollen Felix Claar har fått direkt i regerande Champions League-mästaren SC Magdeburg är stor. Riktigt stor.

Mittnian ligger bakom i princip allt i Magdeburgs anfallsspel. Allt verkar mer eller mindre bygga på honom, framförallt eftersom Omar Ingi Magnusson inte alls går att känna igen jämfört med hur han såg ut för ett år sedan. Claar styr och ställer och är den som anfallsspelet hänger på. Och han levererar. Mot Celje blev det två mål och åtta assist, mot Kiel fyra mål och fem assist.

Sveriges bästa spelare just nu? Jag tror det.

Underskattade Nasser

Miranda Nasser. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN.

Sverige har flera skickliga målvakter som är proffs utomlands. Den som får mest uppmärksamhet är förmodligen Jessica Ryde, men där bakom finns spelare som Evelina Eriksson, Irma Schjött och Martina Thörn. En spelare som det sällan pratas om, trots att hon har gjort det bra i Bundesliga sedan flytten till Leverkusen inför förra säsongen, är Miranda Nasser.

Den före detta Heidmålvakten har inlett säsongen på ett strålande sätt och var inte minst framstående när Leverkusen skrällde i tyska cupen och slog ut storlaget Borussia Dortmund. Nasser räddade 13 skott i den matchen, men har varit riktigt vass i betydligt fler matcher än så den här säsongen.

Nasser är helt klart en av Sveriges bästa målvakter (och kanske den mest underskattade) – presterar man på nivån hon gör i en så pass stark liga som Bundesliga råder det inga tvivel om vilken kvalitet hon har i sig.