ANNONS

Uppdaterat: USM-statistik från steg 3

Nu när steg 3 är spelat i alla klasser av årets ungdoms-SM är det återigen dags att ta en djupdykning ner bland statistiken och se om vi kan lära oss något nytt eller i alla fall väcka lite intressantatankegångar.

Till att börja med en liten sammanfattning: totalt har 173 lag (80 stycken pojklag och 93 stycken flicklag) lyckats ta sig vidare hela den tuffa vägen till USM steg 4. Dessa 173 lag är fördelade på 72 olika föreningar (samarbetsklubbar och liknande lösningar inräknade under moderklubbens flagg) och hela 31 av dessa 72 föreningar har endast ett ungdomslag vidare till steg 4.

Denna säsong har ingen förening lyckats med konststycket att få med minst ett lag till steg 4 i alla sex SM-klasser. Vi har däremot sju föreningar som har lag vidare i fem av sex klasser. Sträck på er lite extra IK Sävehof, LUGI HF, Torslanda HK, HK Aranäs, IFK Kristianstad, IFK Tumba HK och Skånela IF.
Imponerande arbete!

Vilka föreningar är då framgångsrikast i sitt SM-spel? Så här ser topplistan ut med antal lag vidare:

1. IK Sävehof 7 lag

Torslanda HK 7 lag

H43 Lund HF 7 lag

3. LUGI HF 6 lag

RP IF Linköping 6 lag

6. Skånela IF 5 lag

IFK Kristianstad 5 lag

HK Aranäs 5 lag

IFK Tumba HK 5 lag

HK Silwing/Troja 5 lag

11. Eskilstuna Guif 4 lag

VästeråsIrsta HF 4 lag

Tyresö Handboll 4 lag

IFK Skövde HK 4 lag

Ystads IF HF 4 lag

Kungälvs HK 4 lag

 

Här ser vi en överväldigande slagsida för landets elitföreningar (någon av de två högsta serierna på herr- och damsidan) och bland dessa 16 föreningar återfinns bara två föreningar utan elitverksamhet – H43 Lund HF (som är delat bäst!) och HK Silwing/Troja. Här sticker H43 ut ordentligt med den fantastiska bedriften att ha tre(!) lag vidare till steg 4 i USM PB samt två lag i USM PA. Även IK Sävehof (FA och PB), RP IF Linköping (FA och PB) samt Torslanda HK (FA och FB) har lyckats få med två lag vidare i två klasser av USM-spelet. LUGI HF och HK Silwing/Troja (båda två i FA), IFK Skövde HK (PA) och VästeråsIrsta HF (FB) har även de med två lag vidare i någon av klasserna.

Om vi tar en titt på vilka föreningar som är mest framgångsrika utav de som inte har någon elitverksamhet på herr- eller damsidan så ser listan ut som följer:

1. H43 Lund HF 7 lag

2. HK Silwing/Troja 5 lag

3. Borlänge HK 3 lag

Gökstens BK 3 lag

Kävlinge HK 3 lag

 

Vi har sedan ett koppel av lag (tio stycken) som har gått vidare med två lag: Gustavsbergs IF HK, Huddinge HK, IK Bolton, Kärra HF, NKIK, Norrköpings HK, Roserbergs IK, Spånga HK, Uppsala HK och Vetlanda HF. Det är många kända ungdomsklubbar som visar upp fortsatt fin verksamhet och kanske är det så att vi bland någon av dessa föreningar kommer se verksamhet på en högre nivå inom några år om man kan fortsätta att få fram duktiga ungdomsspelare.

Landets elitföreningar är föga överraskande starkt representerade när USM-spelet går in i steg 4. De 43 föreningar som har lag i någon av landets två högsta serier på herr- och damsidan har tillsammans 108 lag vidare till steg 4. Det är 62% av alla lag som har gått vidare. Då ska det även poängteras att det bara är 33 av elitföreningarna som har lag vidare – det finns alltså tio föreningar i landet med elitverksamhet som inte har ett enda lag vidare till steg 4 i USM. Dessa tio är jämnt fördelade med fem från herrsidan: Ricoh HK, IFK Ystad HK, Amo HK, HK Varberg och Rimbo HK Roslagen samt fem från damsidan: Boden Handboll IF, GT Söder, Spårvägen HF, KFUM Lundagård och Lidingö SK. Hälften av elitföreningarna utan framgångar på USM är verksamma i Stockholmsregionen vilket kanske belyser lite av problematiken för vår huvudstad.

Roligare då att se till de elitföreningar som har både herrarna och damerna i landets två högsta serier. Dessa nio föreningar har tillsammans 42 lag vidare till steg 4 vilket i siffror innebär att 21% av elitföreningarna har 39% av lagen vidare. Bra jobb ifrån IK Sävehof, LUGI HF, RP IF Linköping, Skånela

IF, Eskilstuna Guif, Tyresö Handboll, VästeråsIrsta HF, OV Helsingborg HK och Önnereds HK!

Annan intressant statistik på elitföreningarna är att de nio klubbarna som har både herr och dam på elitnivå har totalt 19 pojk- och 23-flicklag vidare. En ganska jämn fördelning. De 19 (varav fem stycken föreningar som alltså har noll lag vidare) som endast har herrelitverksamhet har istället 29 pojk- och bara 12 flicklag vidare till steg 4. Tvärtom ser vi på damsidan där 15 (varav fem stycken med noll lag vidare) stycken elitföreningar har fem pojk- men hela 20 flicklag vidare. Förmodligen rätt väntade siffror trots allt men likväl intressant. Också intressant att se att elitföreningarna tillsammans har totalt 66% av alla pojklagen vidare men 59% av flicklagen. Är föreningarna utan elitverksamhet lite bättre på att fostra unga flickspelare och vad de är på pojkspelare?

Vilka föreningar är bäst på pojk- respektive flicksidan? Så här ser listan för antal pojklag vidare till steg 4 ut:

1. H43 Lund HF 5 lag

2. IK Sävehof 4 lag

IFK Skövde HK 4 lag

4. RP IF Linköping 3 lag

HK Aranäs 3 lag

IFK Kristianstad 3 lag

Eskilstuna Guif 3 lag

Ystads IF HF 3 lag

Hammarby IF HF 3 lag
Listan för flicklag vidare:

1. Torslanda HK 5 lag

2. LUGI HF 4 lag

VästeråsIrsta HF 4 lag

4. IK Sävehof 3 lag

RP IF Linköping 3 lag

HK Silwing/Troja 3 lag

IFK Tumba HK 3 lag

Skånela IF 3 lag

Kungälvs HK 3 lag

Gökstens BK 3 lag

Skövde HF 3 lag

I vilken stad spelas den bästa ungdomshandbollen? Såhär ser fördelningen av lag vidare per stad ut:

1. Göteborg 16 lag (7 pojk-9 flick)

2. Lund 13 lag (7 pojk-6 flick)

Stockholm 13 lag (5 pojk-8 flick)

4. Partille 7 lag (4 pojk-3 flick)

Skövde 7 lag (4 pojk-3 flick)

Eskilstuna 7 lag (3 pojk-4 flick)

7. Linköping 6 lag (3 pojk-3 flick)

Kristianstad 6 lag (4 pojk-2 flick)
Göteborg behåller platsen som handbollens huvudstad men Lund imponerar otroligt med sina 13 lag vidare. Stockholm med sina mer än tio gånger så många invånare som Lund lyckas alltså inte slå studentstaden på fingrarna i handboll. I övrigt endast stolta handbollsstäder med fin tradition.

Malmö lyser med sin frånvaro och har endast två lag vidare. Andra större orter med skral utdelning är Uppsala (Sveriges fjärde största ort, två lag vidare), Örebro (sjätte störst, ett lag) och såklart Umeå (12), Gävle (13), Borås (14), Södertälje (16) och Växjö (19) med noll lag vidare.

Vilka distrikt är då starkast? Indelningen är gjord efter bästa förmåga och kan säkert skava lite men det ger en bra fingervisning kring hur det ser ut:

1. Skåne 39 lag (20 pojk-19 flick)

2. Stockholms HF 33 lag (13 pojk-20 flick)

3. Mellansvenska 26 lag (13 pojk-13 flick)

4. Göteborgs HF 24 lag (11 pojk-13 flick)

5. Västergötland 13 lag (6 pojk-7 flick)

6. Uppland 9 lag (3 pojk-6 flick)

7. Halland 7 lag (4 pojk-3 flick)

Småland-Blekinge 7 lag (4 pojk-3 flick)

9. Bohuslän-Dal 6 lag (2 pojk-4 flick)

10. Dala-Gävleborg 4 lag (2 pojk-2 flick)

11. Värmland 3 lag (1 pojk-2 flick)

12. Norrland 2 lag (1 pojk-1 flick)

 

Inga större överraskningar här och handbollens Mecka nere i Skåne är såklart starkast. Sveriges största distrikt Stockholm håller en bra nivå tack vare kranskommunsklubbarna som bidrar med 20 lag vidare. Starkt också av Mellansvenska att lyckas slå sig in på topp tre. Här ser vi dock i mitt tycke det mest intressanta med hela denna genomgång – i alla distrikt är pojk- och flickhandbollen i princip lika stark förutom i huvudstaden. Stockholms totala övervikt på tjejsidan är häpnadsväckande och ställer en rad frågor: Är Stockholm bättre än alla andra på flickhandboll? Är Stockholm sämre än alla andra på pojkhandboll? Trenden ses både bland innerstadsklubbarna (5-8) och kranskommunerna (8-12) så den dåliga tillgången till halltider i innerstaden ser inte ut att vara avgörande. Och kanske den allra största frågan – hur kan Sveriges största distrikt med flest framgångsrika flicklag av alla ändå bara ha ett enda lag i SHE?

Nu ser vi fram emot ett spännande steg 4-spel över hela landet och hoppas att alla lag får chansen att göra sig själva rättvisa och bjuda upp till fantastiska ungdomsmatcher. Lycka till i jakten på finalsteget. Mer statistik kommer då…

ANNONS
ANNONS