USM P16: Ystads IF bäst i rafflande final

Ystads IF P16. Foto: Lina Johansson

För två år sedan tog de USM-guld i P14-klassen. Nu var det dags för nästa guld för samma Ystads IF-lag, den här gången i P16-klassen. YIF besegrade IK Sävehof med 25–21 i finalen.

Det här var en match som var jämn från start till slut. Målvakterna i båda lagen, Erik Andersson i IK Sävehof och Oliver Knudsen i Ystads IF, briljerade från start till slut. Därför var det kanske inte så konstigt att matchens första mål dröjde nästan fem minuter och då genom Sävehofs duktiga vänsternia Oliver Lagerkvist.

– För vår del är det viktigt att vi får upp tempot och klarar av att hålla det genom matchen. Ystad är ett stort och fysiskt lag så det kommer handla mycket om att orka stå emot deras attacker och att hålla oss till våra avtal och regler matchen igenom, sa Sävehofs tränare Mattias Liifv före matchen.

I Sävehof handlade mycket av offensiven i början om nämnde Lagerkvist och Lukas Bill. Duon gjorde lagets sex första mål (tre vardera). Ställningen i paus var 12–12 efter att YIF kommit tillbaka starkt på slutet, något som skulle visa sig bli viktigt i den andra halvleken.

YIF skaffade nämligen sig en tvåmålsledning tidigt i den andra halvleken och släppte efter det aldrig kommandot ifrån sig, även om Sävehof kom närmare emellanåt. Oliver Knudsen stod för flera viktiga räddningar på slutet och även om det krävdes några anfall så lyckades YIF till slut gå ifrån till en tremålsledning – där avgjordes matchen.

– Samarbetet med målvakt och försvar blir viktigt. Tålamod och tydlighet i vårt anfallsspel. Sist men kanske viktigts få hål på Erik Andersson som är turnerings bästa målvakt, sa Rickard Persson, tränare i Ystads IF.

Ystads IF vann finalen med 25–21 och det var andra USM-guldet för det här laget, som tog hem P14-klassen för två år sedan då de vann mot Lödde Vikings. Dessutom vann klubbens P16-lag guldet förra säsongen, då efter seger mot Lugi i finalen (i det YIF-laget spelade bland andra Viggo Håkansson och Liam Hultberg).

Ystads IF har med andra ord fått fram flera årskullar på kort tid som ser riktigt spännande ut inför framtiden.