22-åriga domarparet Anna Palmqvist och Michaela Blomgren dömer blandannat i handbollvästs serier men även högre upp i seriesystemet för Svenska handbollsförbundet. Efter förra säsongen där de tillsammans dömde finalen i Sverige Cupen, en final i Norden Cup och en semifinal i finalsteget blev de prisade som Årets Domare av Svenska handbollsförbundet.
– Det var ganska sjukt och overkligt att få det priset förra säsongen, säger Michaela.
– Vi tycker inte att vi är så bra som folk tycker, flikar Anna in.
Även om de är stolta över utmärkelsen och jobbat hårt för att lyckas är de överens om att det kom lite väl tidigt i karriären.
– Det är lite tråkigt. Om vi dömer en OS-final om 10 år, får vi utmärkelsen då igen?
– Folk förväntar sig så sjukt mycket av oss nu efter utmärkelsen. Att vi ska vara felfria och sådant. Det sätter en högre press på oss, konstaterar Michaela.
– Men vi är rätt självkritiska också, vi vill alltid göra vårt bästa. Har vi liksom mer än 3 fel i en match så är vi inte nöja, säger Anna.
Finalen i USM
Tjejerna har fått stå i rampljuset väldigt mycket efter sin fina säsong förra året och jagar fortfarande en av sina stora målsättningar, en USM final. Tillsammans med 19 andra lovande domarpar är Anna och Michaela nominerade till att döma finalsteget i Malmö i år igen.
– Precis som alla lag så vill vi också stå i en final, det är de vi har som målsättning och det vi jobbar för, säger Anna.
Tjejerna gjorde sitt första finalsteg tillsammans förra säsongen.
– Vi fick aldrig en final förra året men det var lite svårt att döma på den nivån. Vi hade svårt att få grepp i B-ungdomsmatcherna då det inte är en nivå vi dömer ofta, säger Michaela.
– Men denna säsongen så går vi in med mer kunskap och är bättre förberedda. Vi vet lite mer hur vi ska hantera matcherna, säger Anna.
Normalt ser vi dessa tjejer döma högre upp i seriesystemet och ungdomshandboll är inte lika vanligt längre.
– Herrmatcherna som vi oftast dömer kräver att vi syns de första 5 minuterna och visa vad som är okej. Vi behöver ta plats.
– Men i ungdomsmatcherna så är det bättre att avvakta i början för att se hur spelarna spelar. På det sättet har vi en större chans att hitta rätt nivå, säger Michaela. Ju fler fel spelarna gör desto mer rätt beslut behöver vi två ta.
– Men i finalsteget så är det väldigt duktiga lag som är väl förberedda och skolade. Därför är det lättare att hitta nivån där, än tillexempel i steg 1. Där är alla matcher väldigt ojämna, fortsätter Anna.
– Skillnaden i år jämfört med förra året är att vi är säkrare som par och har mer rutin, avslutar Michaela med.
Engagemang och vilja
Det finns dock en kravbild även för domarna när det gäller att bli nominerade till USM-finalsteget.
– Engagemang och vilja är väldigt viktiga, säger Michaela.
– Man kan inte förvänta sig att komma dit om man inte tar ALLA matcher seriöst. Vi måste jobba för det hela säsongen, flikar Anna in.
– Det handlar om att jobba för det även om ingen från förbundet är där för att kolla på en, fortsätter Michaela.
Under USM får domarparen en chans att utvecklas genom att få feedback från delegaterna som finns tillgängliga på alla matcher.
– USM är inte bara roligt utan också en möjlighet att bli ännu bättre som domare. Vi förväntar oss feedback från delegaterna. Att ha bra diskussioner och få syn på nya saker som vi kan göra bättre, säger Michaela.
– Vi vill bli IHF domare och för att nå dit vill vi bli så bra vi kan, säger Anna. Vi ber alltid lagen som filmar matcherna att skicka dessa till oss. På så sätt kan vi analysera dem, kolla igenom situationer vi kände oss osäkra i, för och bli ännu bättre. Det handlar om att ha en verktygslåda med olika situationer och vad dessa kan leda till.
– Det blir också en inställning hos ledarna när de inser att vi verkligen vill detta, att vi vill nått. Vi är inte bara där för pengarna liksom, konstaterar Michaela.
Vägen till framgång
Som många vet så har domarna ett tufft klimat ute på planen och för många unga domare blir det ibland för tufft. Anna och Michaela började döma tidigt men lyckades aldrig arbeta sig upp förrän de båda flyttade till Göteborg och senare fann varandra.
– Mellansvenska, där jag började döma, trodde aldrig riktigt på mig och ville inte satsa på mig för att jag spelade handboll också. Nu i efterhand kan jag väl känna att jag saknade det när jag var 13. Men jag tvivlade aldrig på att detta var de jag ville göra, säger Michaela.
– I Stockholm så började jag döma mini-handboll men det hände inte mer med det. Men när jag kom till Göteborg så blev det fart på dömandet och jag började klättra uppåt. Eftersom jag var lite äldre då, så blev jag inte så påverkad av ledarnas tryck.
– Jag har bara velat bevisa för alla som inte trodde på mig att jag visst kan döma och spela samtidigt. Det har vi båda gjort fram till i julas. Nu förstår vi att för att kunna nå våra mål som domare, så kan vi inte spela och döma på den nivån vi vill. Men jag gjorde det väldigt länge, fortsätter Michaela.
– Men vi möter väldigt många unga som tycker det är tufft och jobbigt, ibland vill de inte gå ut och döma klart. Då känner vi att vi får stötta och pusha dem, säger Anna.
– Vi säger bara att det är dem som dömer och oavsett vad som händer så gör dem rätt. Vi jobbar gärna med de unga och stöttar dem. Det är en viktig del av att bli bättre. Det är viktigt att vi alla stöttar varandra.
Young Referee Program
Anna och Michaela har denna säsong ingått i ett projekt som heter Young Referee Program som har gett tjejerna möjligheten att bli ännu bättre. Under Norden Cup så fick tjejerna en speciell utbildning och lärde sig lite om hur det är att vara en internationell domare. Samtidigt som det var givande hade tjejerna gärna velat vara med de andra domarna också.
– Under Norden så var vi väldigt mycket bara vi och inkluderades inte så mycket i de andra domarnas konferenser och möten. Vi hade gärna funnits tillgängliga och delat med oss av våra kunskaper och erfarenheter, säger Michaela.
– Det saknas kvinnliga mentorer för oss domare. Norden som ändå är en stor satsande cup och en del av vår utbildning där saknas det verkligen en kvinnlig mentor. Inte undran på att det inte finns så många unga kvinnliga domarpar, konstaterar Anna.
– Männen är bra, det är inte det. Men dem förstår inte riktigt vår situation. Hur det är att vara en tjej. Miljön är lite annorlunda för oss än för killarna. Det är också därför vi känner att vi vill hjälpa till, visa att det går att döma högt upp som tjej, fortsätter Michaela.
Den bästa matchen och målsättningar
När det kommer till att berätta om sin bästa match är dessa två helt överens.
– Helt klart kill-matchen vi dömde mellan Stockholm Röd och Uppland i Sverigecupen 2015, utbrister Michaela.
– Vi höll en bra nivå i denna matchen och delegaten efter matchen var helt lyrisk, säger Anna och skrattar.
– Den enda kommentaren vi fick efter den matchen var att vi visade upp fel hand vid passivt spel. En sådan kommentar och reaktion vill man ha efter alla matcher, säger Michaela.
Även målsättningen för nästa säsong är tjejerna överens om.
– Vi ska döma herr 2an innan jul, säger Anna.
– Dam allsvenskan från början av säsongen också, inflikar Michaela.
– Vi ska också jobba för att bli nominerade till förbundsdomare, fortsätter Anna.
– Och USM finalerna också, vi vill en dag döma juniorfinalerna, avslutar Michaela med.
Alla nominerade domarpar till USM finalspelet i Malmö
Mohamed Abdulkadir / Johan Gedda
Pontus Axell / Truls Söderlund
Maria Bennani / Safia Bennani
Emil Blanck / Johan Larsson
Michaela Blomgren / Anna Palmqvist
Sebastian Buck / Kenneth Cardell
Mattias Fält / Mikael Holm
Gustav Karlsson / Filip Takvam
Linnea Karlsson / Jennie Larsson
Glenn Korsár / Jonas Torman
Hans Lejon / Erik Nielsen
Matilda Lind / Emma Åhgren
Daniela Lundbom / Moa Thunvall
Kajsa Lundgren / Jennifer Sandström
Natalie Lundgren / Madelene Nyberg
Markus Nilsson / Younes Ottosson
Joel Olovsson / Oliver Quist
Niclas Persson / Mikael Svensson
Andrej Smailagic / Sandro Smailagic
Alice Watson / Line Wallin