USM 2018/19: Lottning steg 4 för P14

Foto: Karrahf.se

Säsongens stora mål – finalhelgen i Uppsala är bara ett steg bort för de 32 lagen som finns kvar i P14-klassen. Det sista steget kan å andra sidan bli det svåraste, bara gruppvinnaren får biljett till slutspelet i maj.

Steg 4 arrangeras 30–31 mars, med följande grupper och lottning i Svenska Handbollförbundets regi:

Grupp 1
HK Silwing/Troja (arrangör)
IK Sävehof 1
Brännans HF
Åhus Handboll 1

Grupp 2
Skogås HK (arrangör)
Halmstad HF 2
HK Malmö
RP IF Linköping 1

Grupp 3
IFK Nyköping (arrangör)
Huddinge HK
H43 Lund HF 1
Torslanda HK Blå

Grupp 4
Redbergslids IK (arrangör)
Eskilstuna Guif IF
Tyresö Handboll
H43 Lund HF 2

Grupp 5
HK Aranäs vit (arrangör)
Alingsås HK
Täby HBK
Lödde Vikings HK

Grupp 6
Vetlanda HF (arrangör)
IK Lågan
HK Eskil
IK Bolton

Grupp 7
IF Kristianstad 1 (arrangör)
HK Aranäs blå
AIK
IFK Skövde HK

Grupp 8
HK Ankaret (arrangör)
Önnereds HK
Norrköpings HK
Hammarby IF HF

LÄNK: Hela lottningen – alla grupper >>

1 kommentar

 1. Analys USM Steg 4 P14

  GRUPP 1
  HK Silwing/Troja (arrangör)
  IK Sävehof 1
  Brännans HF
  Åhus Handboll 1

  Grupp 1 har en favorit i giganten HK Silwing/Troja, som under åren dominerat P04-klassen och i princip vunnit allt som går att vinna. Silwing med spelare som liraren Alex Andersson och målsprutan Olle Gransten kommer ställa till stora problem för övriga lag i gruppen. Om man ska försöka hitta Silwings akilleshäl, så är det troligtvis bredden på spelartruppen, men så länge tongivande spelare är skadefria så är laget otroligt svårstoppat. Har killarna i Silwing några nerver alls eller blir detta som vilka matcher som helst?

  Brännans HF, Norrlands spännande bidrag till Steg 4, är i solklar serieledning i Norrlandsserien, med en imponerande målskillnad. I Steg 3 kom man tvåa bakom Nyköping, som man spelade lika mot och spelare som Ossian Lorentzon och Benjamin Dahlin tog här ett stort ansvar framåt.

  Åhus visade i Steg 3 att de blir att räkna med även framöver. Spelare att hålla ögonen på här är bröderna Oscar och Isac Biel, som tillsammans levererade grymma 53! av 78 mål i Steg 3. Det ska bli intressant att se om motståndarna kan få stopp på bröderna och om någon annan då kliver fram.

  IK Sävehof har inför detta år förstärkts med ett par spelare och lagets utveckling har varit god. Sävehof har klivit upp ett par nivåer spelmässigt och semifinalplatsen i Lundaspelen visar det.

  – Silwing Troja får tipset, då de har störst erfarenhet av sådana här situationer.

  GRUPP 2
  Skogås HK (arrangör)
  Halmstad HF 2
  HK Malmö
  RP IF Linköping 1

  I Grupp 2 är HK Malmö en tydlig favorit. Skåne-pågarna har visat att de är att räkna med efter att de nått finalplatsen i Lundaspelen, gått som tåget i Skåne-serien och efter att ha imponerat i Steg 1-3. Laget, med flera storväxta spelare, är tunga att möta och spelare som Isac Holmgren och Filip Dejanovic sätter alltid försvaret på prov. Siktet är inställt på Uppsala.

  Skogås HK, som inför årets säsong kom ned från P03-serien, har visat bra resultat i seriespelet och under Steg 1-3. Spelartruppen är mycket liten till antalet, men i stort sett alla spelare återfinns i målprotokollen. Skogås kan utmana HK Malmö och övriga lag i gruppen, men det krävs att flitige målskytten Oscar Schroder och övriga spelare orkar leverera på hög nivå hela helgen. Hur bra är Skogås och kommer den lilla spelartruppen att orka? Kan hemmaplan ge dem kraft att överraska?

  RP Linköping är ett storvuxet lag som senast i Steg 3 stod upp bra mot Silwing/Troja. Rent spelmässigt har laget en bit kvar till de allra bästa och man måste nu upp en nivå för att ha en chans att ta sig vidare.

  Halmstad HF 2 är ett svårslaget lag med en bra defensiv. Laget kan dock få det svårt att räcka till i denna tuffa grupp.

  – HK Malmö ses som favoriter till att ta hem gruppen, men är inte självklara.

  GRUPP 3
  IFK Nyköping (arrangör)
  Huddinge HK
  H43 Lund HF 1
  Torslanda HK

  I Grupp 3 landar ett delat favoritskap på Torslanda HK och hemmalaget IFK Nyköping. Lagmaskinen Torslanda brukar gå långt i varje turnering och visade prov på hög klass i Norden Cup och imponerade stort i Steg 1-3. Laget har bra offensiv där man producerar framåt från i stort sett samtliga positioner. Defensiven är mycket stark och minst isläppta mål av alla i Steg 3 visar på det.

  IFK Nyköping, som visade prov på bra spel och form i Steg 3 är en intressant utmanare till gruppsegern. En spelare som är ett ständigt hot är målmaskinen Gustav Brofjord, som kombinerar tungt skytte med starka genombrott. 39! mål av totalt 74st i Steg 3 säger allt. Kan IFK Nyköping dyrka upp Torslandas starka defensiv eller sätter Torslanda stopp för Gustav och hemmalaget?

  H43 Lund HF 1 är ett av klubbens två lag i Steg 4. Det visar på en välskolad kull med stor bredd. Som vanligt med H43s lag så är de duktiga på klassiskt rullespel och gör mål från många olika positioner och spelare. Kan H43 Lund 1 hitta storformen och utmana om gruppsegern?

  Huddinge HK har gjort det bra hittills i USM. I denna riktigt tuffa grupp kan laget få det svårt, men måste tro på det och ge allt ända tills slutsignalen går.

  – Torslanda HK tippas ta sig vidare till Finalsteget, men det är inte självklart.

  GRUPP 4
  Redebergslid IK (arrangör)
  Eskilstuna GUIF IF
  Tyresö Handboll
  H43 Lund HF 2

  I Grupp 4 slipper man de allra största kanonerna och det öppnar upp för en jämn strid om platsen i Finalsteget.

  Eskilstuna GUIF är ett storväxt lag med mycket energi, som är bra både offensivt och defensivt. I Steg 3 klev främst Carl Wärme fram och visade att han har ett bra målsinne. Laget bör ses som en stark kandidat till gruppsegern, men det är inte självklart. Nyckeln till att nå Finalsteget ligger i att man lyckas lägga energin och fokus på rätt saker och behålla kylan i sitt spel.

  Redebergslid IK är ett extremt storväxt lag, som under det senaste året utvecklat sitt spel till en ny nivå. Formkurvan pekar stadigt uppåt och RIK borde här se chansen till avancemang. Här på hemmaplan kommer laget kämpa ända tills slutsignalen går.

  H43 Lund 2 är det andra av klubbens två lag i Steg 4. I Steg 3 hade laget det tufft, men tog sig med lite tur vidare som tvåa efter Torslanda. Tror att laget har mer att ge, än vad man visat hittills och det är nu dags för H43 2 att bevisa det. De har här en bra chans till en plats i Finalsteget.

  Tyresö är ett lag på uppgång där alla spelare gör mål. Nu upp till killarna att visa att man är att räkna med i denna riktigt svårtippade grupp.

  – Tippar Eskilstuna GUIF till Finalspelet i denna helt öppna grupp, men varnar för både RIK och H43.

  GRUPP 5
  HK Aranäs Vit (arrangör)
  Alingsås HK
  Täby HBK
  Lödde Vikings HK

  I Grupp 5 landar ett delat favoritskap på Alingsås HK och Täby HBK. Alingsås är bra offensivt och defensivt och är alltid svåra att slå. Med ett bra rullespel, ett starkt målvaktsspel och en Emil Douglas, som ofta kliver fram när det gäller, är Alingsås en kandidat i fajten om platsen i Finalsteget.

  Täby är ett hårt arbetande lag som spelar ett snabbt och intensivt spel. Laget har presterat bra i första halvan av seriespelet. Täby är svåra att slå och många spelare återfinns i målprotokollen från Steg 1-3. Med rätt attityd och lite flyt så utmanar Täby absolut Alingsås om gruppsegern.

  Ett lag som kan utmana de båda favoriterna är Lödde Vikings, som kom tvåa bakom Önnered i Steg 3. I Steg 4 blir det viktigt att grymme Axel Månsson och övriga i Lödde presterar max för att kunna vara med i toppstriden.

  Aranäs Vit är ett av klubbens två lag i Steg 4. Det visar på att klubben återigen fått till en kull med stor bredd. Aranäs Vit har under Steg 1-3 visat prov på ett effektivt rullespel och ett starkt skytte, som visat sig vara svårt att få stopp på. Aranäs Vit kommer kämpa stenhårt, men frågan är om det kommer räcka för att utmana favoriterna?

  – Alingsås HK tippas gå vidare till Finalspelet genom ett starkt försvars- och målvaktsspel.

  GRUPP 6
  Vetlanda HF (arrangör)
  IK Lågan
  HK Eskil
  Bolton

  I Grupp 6 landar favoritskapet på HK Eskil. Efter att ha imponerat stort i Steg 1-3 så har killarna i HK Eskil siktet inställt på Finalsteget. Med ett starkt, och ofta tufft, försvar och en kraftfull offensiv är man en svår nöt att knäcka. Laget gör mycket mål (mest av alla i Steg 3, 102 st!) från många positioner och många olika spelare. Håller HK Eskils offensiv hela vägen till Uppsala?

  Om något lag i gruppen ska kunna utmana HK Eskil är det IK Lågan. Lågan och storskytten Benjamin Knutsson behöver dock komma upp i en hög nivå för att ha chans att rubba HK Eskil.

  Vetlanda HF kom tvåa bakom Åhus i Steg 3 och har gjort det bra som tagit sig hit till Steg 4. Vetlandas rörliga spel kommer räcka en bit, men att de ska kunna rå på HK Eskil ses som svårt.

  Bolton kom i Steg 3 tvåa bakom Kristianstad 1. Laget har gjort det bra som tagit sig till Steg 4 och får nu en rejäl utmaning. Man kan här dock få det svårt att räcka till.

  – HK Eskil tippas ta platsen i Finalsteget

  GRUPP 7
  IF Kristianstad 1 (arrangör)
  HK Aranäs Blå
  AIK
  IFK Skövde HK

  I Grupp 7 landar ett delat favoritskap på hemmalaget IF Kristianstad 1 och IFK Skövde HK. Kristianstad 1 är ett formstarkt och svårslaget lag. I Skåneserien ligger laget i topp tre med två lag, starkt! I stort sett samtliga spelare i laget återfinns i målprotokollen från Steg 1-3, där man gick vidare relativt lätt. Nu är det dags att visa att man klarar pressen och hör hemma i Finalsteget. Kan Sveriges bästa handbollspublik bära Kristianstad 1 till gruppseger?

  IFK Skövde HK är en stark kandidat till gruppsegern. Laget kommer med ett riktigt starkt Norden Cup resultat i ryggen och har imponerat i Steg 1-3. Andreas Larssons grabbar är en välskolad lagmaskin med många målgörare. Med ett starkt andrafas-spel och stort spel från lurige Linus Gustafsson och skytten Teodor Lindahl har Skövde visat att man definitivt är att räkna med i kampen om Finalstegs-platsen.

  Aranäs Blå är det andra av klubbens två lag i Steg 4. Laget spelar ett snabbt och effektivt rullespel. För att vara med och slåss om segern i denna tuffa grupp behöver laget dock lyfta sig ytterligare en nivå. Viktigt för Aranäs att tagga till och intala sig att bollen är rund och att allt är möjligt.

  AIK är storväxt och tungt att möta. Laget har gjort det bra när de tagit sig till Steg 4, men här i Steg 4 kan de få svårt att räcka till.

  – Tippar att IFK Skövde lyckas hålla nerverna i schack och tar hem gruppen.

  GRUPP 8
  HK Ankaret (arrangör)
  Önnereds HK
  Norrköpings HK
  Hammarby IF HK

  Grupp 8 har en självklar favorit i form av formstarka Önnered HK. Laget är välutbildat och har bjudit på ett högklassigt seriespel samt imponerat stort i Steg 1-3. Ett snabbt andrafas-spel och en bred trupp med flera starka målskyttar, som exempelvis Rasmus Thomsen (Sveriges vassaste linje?) och Pelle Segertoft, gör killarna från Göteborg till en given kandidat för Finalsteget. Frågan är bara om Önnereds nerver håller nu när det väl gäller?

  Norrköping HK är ett lag med snabbt och rörligt spel som kommer mer och mer för varje år som går. Om de ska vara med och utmana Önnered om gruppsegern blir det viktigt att Jonathan Hooghwinkel, Alexander Hambalek och övriga i Norrköping kommer upp i minst lika hög nivå som under Steg 3.

  Ankaret kom i Steg 3 tvåa bakom tunga HK Malmö, som man stod upp bra mot. Laget är individuellt duktiga i defensiven och känner till favoriterna Önnered väl, då de mötts många gånger genom åren. Laget behöver nu lyckas hålla en riktigt hög och jämn nivå för att kunna utmana i toppstriden.

  Hammarby kom i Steg 3 tvåa bakom HK Eskil. Laget har gjort ett bra jobb och tagit sig till Steg 4, men här i denna stentuffa grupp kan de få det tufft.

  – Önnered HK tippas hålla för trycket och ta hem platsen i Finalsteget.

  Lagen som tippas till Finalsteget i Uppsala är;
  Silwing/Troja
  HK Malmö
  Torslanda HK
  Eskilstuna GUIF HK
  Alingsås HK
  HK Eskil
  IFK Skövde HK
  Önnereds HK

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here