Så spelas USM 2020/21 för U14

Tumba vann USM för FA ifjol. Foto: Viktor Ljungström Viktorljungstrom.se

USM 2020-21 har dragit igång med steg 1 i fyra av klasserna. Så sent som i helgen som gått spelade F14:s 30 grupper sitt steg 1, och under helgen som kommer är det P14 som ska äntra USM-spelet för säsongen. Ett par ändringar har dock gjorts från förbundets sida, och USM för U14 kommer att spelas på ett något annorlunda sätt än tidigare.

För U16 och U18 gäller samma regler och upplägg som tidigare i USM. Samtliga lag spelar Steg 1, de två bästa lagen i varje grupp blir direktkvalificerade till Steg 3 och resterande lag får en ny chans i Steg 2. Därefter går de två bästa lagen i vardera grupp i Steg 3 vidare till Steg 4, där lagen sedan har chans att spela sig till en plats i finalspelet som är planerat den 23-25 april 2021.

För U14 har förbundet dock valt att göra om upplägget något inför årets USM-spel. I korta drag handlar det nya upplägget om att samtliga lag deltar i Steg 1-4, och att lagen rangordnas utefter hur de spelat i det tidigare steget.

Här följer en kort förklaring på hur upplägget ser ut:
Steg 1: Samtliga anmälda lag deltar, och spelar i grupper om 4-5 lag. Indelningen till Steg 1 och 2 görs samtidigt, och de mindre grupper ingår alla i en större grupp om 12-15 lag.
Steg 2: Samtliga lag deltar. I de större grupperna om 12-15 lag delas nu lagen in i nya grupper om 4-5 lag efter sina prestationer i Steg 1. Resultaten från steg 2 är dem som rangordnar lagen i olika nivåer av Steg 3.
Steg 3: Samtliga lag deltar. Lagen rangordnas i olika grupper utefter prestationen i Steg 2. De mest framgångsrika lagen spelar i ett spår som kan ta dem till våren finalspel, nivån under spelar om att ta sig upp till det översta spåret (i Steg 4) för att fortsätta spela om en plats i finalspelet och det understa skiktet spelar vidare utan chans att ta sig till finalspel.
Steg 4: Samtliga lag deltar. Här lyder samma upplägg som i Steg 3, förutom att det bara är lagen i det översta skiktet som har möjligheten att spela sig till en plats i finalspelet. De övriga två skikten avslutar sitt deltagande i USM genom sitt spel i Steg 4.
Finalspel: Här delas lagen, som tagit sig vidare från det översta skiktet under Steg 4, upp i två grupper om fyra lag vardera. De två bästa i vardera grupp går vidare till semifinal.

Källa: SHF