Power rankings USM: Pojkar 14

Power rankings USM P14. Foto: Lina Johansson

Finalspelet i USM närmar sig och precis som vanligt kommer det att bli en stor handbollsfest i Uppsala. Handbollskanalen har rankat alla lag inför att festen ska dra igång.

Handbollskanalen Power rankings är vår egna ranking för vilka lag som egentligen ser starkast och mest spännande ut. Rankingen har vi gjort med hjälp av pålästa personer runt de olika lagen. När det gäller 14- och 16-åringar har vi rankat lagen i två olika grupper: favoriterna och outsiders (ej inbördes ordning utan som grupper).

Här är Handbollskanalen Power rankings pojkar 14!

Favoriterna

Ystads IF

Resultat vägen fram till finalspelet: 12 segrar

Ett lag med en väldigt fin bredd. Under USM-spelet så här långt under säsongen har totalt 21 spelare fått speltid och oavsett hur det har sett ut i matcherna gick YIF runt på samtliga spelare.

Men så har YIF också ett lag där det knappt märks om någon blir utbytt, så pass jämna är spelarna i den här gruppen. Det faktum att YIF vunnit samtliga matcher i år talar ett tydliga språk – nu är frågan om laget kan hålla uppe samma nivå i Uppsala.

26 april, 15.30: IK Sävehof svart – Ystads IF
26 april, 19.30: Ystads IF – BK Heid röd
27 april: 12.45: IFK Malmö – Ystads IF

Hammarby IF 1

Resultat vägen fram till finalspelet: 13 segrar

Trots att spelarna är väldigt unga har den här Bajen-upplagan redan en stor vana vid att spela turneringar. Med andra ord vet de i stora drag vad som väntar när det kommer till Uppsala och eventuellt en hel drös matcher under en helg.

Majoriteten av spelarna var med på USM redan förra året och det bör också vara en styrka för Hammarby. Dessutom är det ett lag där spelarna är väldigt duktiga på att hålla de avtal som ledarna bestämt före match.

26 april, 14.30: Hammarby IF 1 – Lugi HF 2
26 april, 18.30: VästeråsIrsta HF – Hammarby IF 1
27 april: 11.30: Hammarby IF 1 – Enköpings HF

Hammarby IF P14.
Foto: Hammarby IF

Lugi HF 2

Resultat vägen fram till finalspelet: 11 segrar, 2 förluster

Spelintelligens, bredd och genombrott är vad som karaktäriserar det här laget. Lugi ställde upp med två jämna lag under USM den här säsongen och ett av lagen tog sig alltså till Uppsala. Här är det spel med hjärnan som gäller och Lugi har redan mött både Sävehof och Heid under USM-säsongen.

Ett jämnt lag som ser ut som Lugi-lag brukar se ut – stora grupper med fina värderingar och smarta spelare.

26 april, 14.30: Hammarby IF 1 – Lugi HF 2
26 april, 18.30: Enköpings HF – Lugi HF 2
27 april: 11.30: Lugi HF 2 – VästeråsIrsta HF

Lugi HF P14.
Foto: Lugi HF

IK Sävehof svart

Resultat vägen fram till finalspelet: 12 segrar

På tal om stora grupper så är det samma sak i IK Sävehof (och konstigt vore annars med tanke på att Sävehof är världens största handbollsklubb). I just den här upplagan av Sävehof har många av spelarna spelat tillsammans under flera år redan vilket gör att det finns en härlig mentalitet i gruppen.

En annan sak som sticker ut med det här Sävehof-laget är förmågan att anpassa spel efter motstånd. Det här är ett jämnt lag fyllt med vinnarskallar.

26 april, 15.30: IK Sävehof svart – Ystads IF
26 april, 19.30: IK Sävehof svart – IFK Malmö
27 april: 12.45: BK Heid röd – IK Sävehof svart

IK Sävehof P14.
Foto: IK Sävehof

Outsiders

Enköpings HF

Resultat vägen fram till finalspelet: 9 segrar, 2 kryss, 1 förlust

En av de minsta föreningarna som tagit sig till finalspelet i Uppsala. Det här är ett lag som aldrig ger upp, vilket inte minst visade sig under Irstablixten där Enköping, trots att de bara hade en avbytare på grund av massa sjukdom i laget, krigade på hela vägen in i mål.

Den här mentaliteten har funnits i laget från start, men har utvecklats ännu starkare med åren. Ett lag, precis som de andra som tagit sig till Uppsala, som verkligen förtjänat sin plats bland de åtta främsta.

26 april, 14.30: VästeråsIrsta HF – Enköpings HF
26 april, 18.30: Enköpings HF – Lugi HF 2
27 april: 11.30: Hammarby IF 1 – Enköpings HF

VästeråsIrsta HF

Resultat vägen fram till finalspelet: 8 segrar, 2 kryss, 3 förluster

Inleder USM med ett härligt kompisderby mot Enköpings HF. Spelare och ledare i båda lagen känner varandra väl och ser säkert särskilt fram emot den matchen.

Laget då? Det är en grupp som är rätt oförändrad jämfört med hur den såg ut för några år sedan. De tränar tillsammans med spelare födda 2007, 2008 och 2010, vilket enligt rapporterna har varit utvecklande. Kanske har det hjälpt laget att bli det första någonsin från pojksidan i VästeråsIrsta som tagit sig till finalspelet.

26 april, 14.30: VästeråsIrsta HF – Enköpings HF
26 april, 18.30: VästeråsIrsta HF – Hammarby IF 1
27 april: 11.30: Lugi HF 2 – VästeråsIrsta HF

BK Heid röd

Resultat vägen fram till finalspelet: 10 segrar, 1 kryss, 1 förlust

Mot BK Heid har det inte fungerat att punktmarkera vissa spelare, för då har andra klivit fram. Det tyder på en härlig bredd och visst har det hjälpt att spelare, såväl de som är starkast i laget och de som står lite bakom, har tagit stora kliv i år.

Heid har gått runt på samtliga 18 spelare i truppen under säsongen och lär rotera friskt även i Uppsala. Den härliga sammanhållningen kommer säkert att hjälpa Heid under finalspelet.

26 april, 15.30: IFK Malmö – BK Heid röd
26 april, 19.30: Ystads IF – BK Heid röd
27 april: 12.45: BK Heid röd – IK Sävehof svart

IFK Malmö

Resultat vägen fram till finalspelet: 9 segrar, 1 kryss, 3 förluster

Här är det försvarsspelet som sticker ut. Ett offensivt försvar praktiseras allt som oftast, men som alltid med offensiva försvarsspel så gäller det att det sitter fullt ut för att IFK Malmö ska kunna lyckas. Och det har det gjort allt som oftast under säsongen i det här laget som är väldigt skickliga i hur de ska röra sig och hjälpa varandra.

Det är dessutom ett fysiskt starkt lag som inte borde ha några problem med att spela flera matcher på kort tid i Uppsala.

26 april, 15.30: IFK Malmö – BK Heid röd
26 april, 19.30: IK Sävehof svart – IFK Malmö
27 april: 12.45: IFK Malmö – Ystads IF

IFK Malmö P14.
Foto: IFK Malmö