Power rankings USM: Flickor 14

Power rankings USM F14. Foto: Lina Johansson

Finalspelet i USM närmar sig och precis som vanligt kommer det att bli en stor handbollsfest i Uppsala. Handbollskanalen har rankat alla lag inför att festen ska dra igång.

Handbollskanalen Power rankings är vår egna ranking för vilka lag som egentligen ser starkast och mest spännande ut. Rankingen har vi gjort med hjälp av pålästa personer runt de olika lagen. När det gäller 14- och 16-åringar har vi rankat lagen i två olika grupper: favoriterna och outsiders (ej inbördes ordning utan som grupper).

Här är Handbollskanalen Power rankings flickor 14!

Favoriterna

BK Heid

Resultat vägen fram till finalspelet: 13 segrar

Här har vi en grupp tjejer som tränat och spelat tillsammans under väldigt många år. Det stora ledarteamet har varit med länge de också och då är det inte så konstigt att det här är ett sammansvetsat gäng.

En träningsvillig och målinriktad grupp som vunnit alla matcher under USM-säsongen så här långt. Det som gör Heid svårslaget är att, även om det finns spelare som sticker ut, det faktum att det är ett jämnt lag.

26 april, 14.45: BK Heid – Spånga HK
26 april, 17.30: BK Heid – Skuru IK
27 april: 10.15: Ystads IF – BK Heid

BK Heid F14.
Foto: BK Heid

Täby HBK

Resultat vägen fram till finalspelet: 14 segrar

Täby har bara två spelare som är födda 2009 i sin trupp – resten är födda 2010. Ändå har det här laget, som alltså i stora drag möter tjejer som är ett år äldre, bara förlorat tre matcher någonsin. De har vunnit Partille Cup, Lundaspelen och totalt 22 turneringar sedan de började räkna resultat. Så att det här är ett omtalat lag råder det inga tvivel om.

Hur har de lyckats vinna så mycket? Först och främst genom ett aggressivt försvarsspel där det inte är ovanligt med bollstölder och enkla kontringsmål på det. Många pratar om lagets anfallsspel, men det är förmodligen försvarsspelet som ligger bakom det mesta.

26 april, 13.30: Täby HBK – Åhus Handboll
26 april, 16.30: Täby HBK – Kristianstad HK
27 april: 09.00: IK Sävehof gul – Täby HBK

Täby HBK F14.
Foto: Täby HBK

Åhus Handboll

Resultat vägen fram till finalspelet: 12 segrar, 1 kryss

Ännu ett lag som gått obesegrat genom USM-säsongen. Visserligen inte enbart segrar, men tolv tvåpoängare och ett kryss imponerar det också.

Det här är, till skillnad från många större föreningar, en liten grupp. Tränarna har tio-tolv spelare att jobba med och även om det kan tyckas få så har det här laget verkligen blivit sammansvetsat som ett resultat av det. På vägen fram till Uppsala är det försvarsspelet som har stuckit ut, samt det faktum att laget knappt gjort några tekniska fel.

26 april, 13.30: Täby HBK – Åhus Handboll
26 april, 16.30: Åhus Handboll – IK Sävehof gul
27 april: 09.00: Kristianstad HK – Åhus Handboll

Åhus Handboll F14.
Foto: Åhus Handboll

Skuru IK

Resultat vägen fram till finalspelet: 13 segrar, 1 förlust

Skuru brukar alltid vara bra på ungdomssidan och det är inga undantag med den här gruppen, som alltså bara förlorade en av 14 matcher i de inledande stegen av årets USM.

Skuru har haft en ganska tuff lottning med Lödde Vikings och Alingsås HK i steg 3 och Lugi HF i steg 4, men ändå tagit sig till finalspelet, mycket tack vare ett solitt försvarsspel. Ska något lag besegra Skuru gäller det att de verkligen får hål på Nackalaget, annars kommer det här laget vara svårslaget.

26 april, 14.45: Skuru IK – Ystads IF
26 april, 17.30: BK Heid – Skuru IK
27 april: 10.15: Skuru IK – Spånga HK

Outsiders

IK Sävehof gul

Resultat vägen fram till finalspelet: 12 segrar, 1 förlust

Utmaningen för det här laget har varit att bli samspelt. Här är det nämligen en gigantisk grupps spelare, vilket så klart gör att det tar tid att lära känna varandra på och utanför planen.

Jag placerar Sävehof som en outsider eftersom några andra lag potentiellt har kommit längre vad gäller avtal spelarna emellan, men samtidigt har gulsvart bara blivit bättre och bättre under säsongen. Kanske har de sitt bästa att ge i Uppsala och i så fall kan det leda till semifinal för det här försvars- och målvaktsstarka laget.

26 april, 13.30: Kristianstad HK – IK Sävehof gul
26 april, 16.30: Åhus Handboll – IK Sävehof gul
27 april: 09.00: IK Sävehof gul – Täby HBK

IK Sävehof F14.
Foto: IK Sävehof

Kristianstad HK

Resultat vägen fram till finalspelet: 10 segrar, 1 kryss, 2 förluster

För andra gången i klubbens historia har Kristianstad HK ett lag i finalspelet i USM. Så det är med andra ord ett faktum att de här tjejerna redan har åstadkommit något historiskt.

Tränarna går runt på 18 spelare, vilket innebär att två tjejer alltid får vila varje match. Det är så klart en styrka för KHK att de har en jämn trupp och att de kan använda många spelare för att försöka spela en snabb handboll. Enda förlusterna på vägen till Uppsala kom mot Önnereds HK och BK Heid.

26 april, 13.30: Kristianstad HK – IK Sävehof gul
26 april, 16.30: Täby HBK – Kristianstad HK
27 april: 09.00: Kristianstad HK – Åhus Handboll

Kristianstad HK F14.
Foto: Kristianstad HK

Spånga HK

Resultat vägen fram till finalspelet: 12 segrar, 1 förlust

Här snackar vi ett gäng som verkligen kämpar till att det är slut. Det är mycket pannben i det här laget och det har hjälpt Spånga att ta sig till det sista steget i USM.

Det här är en hopslagning av två grupper och det här gänget har tränat tillsammans i en grupp under två års tid. Stora framsteg har gjorts under den här tiden – framsteg som gjort att Spånga nu tagit sig till Uppsala.

26 april, 14.45: BK Heid – Spånga HK
26 april, 17.30: Spånga HK – Ystads IF
27 april: 10.15: Skuru IK – Spånga HK

Ystads IF

Resultat vägen fram till finalspelet: 11 segrar, 2 förluster

De flesta av tjejerna i den här YIF-upplagan har spelat tillsammans sedan de var 5-6 år gamla. Det är en grupp med träningsvilliga vinnarskallar som spelar en fysisk handboll.

Det är första gången någonsin YIF har ett flicklag i finalspelet och den här gången säkrades det samma dag som klubbens damlag säkrade en plats i Handbollsligan. Frågan är om YIF kan hitta på något stort i Uppsala – semifinal är definitivt ingen omöjlighet.

26 april, 14.45: BK Heid – Spånga HK
26 april, 17.30: Spånga HK – Ystads IF
27 april: 10.15: Skuru IK – Spånga HK