P16: Aranäs tar sista guldet efter rysaravslutning

Sista finalmatchen kan innebära höjdpunkten på hela helgen eller krafter som tryter. HK Aranäs mot Önnereds HK hade både och. Efter en stark upphämtning av Önnered drog Aranäs till slut det längsta strået och vann sista SM-guldet under årets handbollsfest.

Lördag 25 september 2021 kl 12.31 blev Elias Ihrsén i Enköpings HF P18 premiärmålskytt för hela USM-säsongen 2021/2022 i matchen mot HK Cliff. Sedan dess har 600 lag kämpat om platserna i Uppsala. I den 2771:a och i den allra sista matchen möttes Önnereds HK och HK Aranäs P16-lag i ett västsvenskt derby. Skulle Önnereds killar göra som sina tjejkompisar eller kunde det yngre Aranäslaget göra det som “storebrorsorna” inte lyckades med mot Lugi?

Hela helgen har stämningen varit elektrisk runt P16-matcherna, mycket tack vare de högljudda klackarna från Enköping, Lödde, Alingsås och Skövde. På plan har blixtrande snabbt spel och individuella prestationer fått många i publiken att imponeras av den höga nivån och de välutbildade spelarna. Här väntade ett tempopass för domarna Daniel Berlin och Hampus Sörensen från HF Öst.

Aranäs tog sig till finalen via två segrar och en oavgjord i gruppspelet och sedan seger över Lödde i semifinalens målfest med totalt 63 mål på 50 minuter. Önnered vann sina två första gruppmatcher klart och kunde ta det lugnt i sista matchen. I semifinalen taggade man till och slog Enköpings HF med 22-18 i en “instant classic”.

Aranäs inledde matchen med sitt höga 3-3 försvarsspel – bara tre vita spelare innanför 12 meter. I andra anfallet blev Önnereds Kasper Skotnes överraskande utvisad i anfallsspel och knappt hade han kommit in förrän även Ola Peterson fick en tvåa. Önnered redde ut fyra minuter i numerärt underläge och efter 8 minuter var ställningen 3-2 till Aranäs. Kungsbackalaget tog målmaskinen Elias Lundstad högt upp i plan men på uppställt frikast flög han över muren och sköt in 3-3.

Agust Svensson gjorde två mål på 12 sekunder (!) fram till en 5-3-ledning för Aranäs. När sedan mittsex Oscar Fredriksson satte 6-3 tog de gröna sin första time-out. Tidigt spel i 7-mot-6 med två linjespelare tvingade ned försvararna så att Önnereds vanligtvis starka skytte skulle komma till sin rätt. Trots utvisning på Aranäs Arvid Larsson förmådde inte Önnered med mer än ett mål, sedan ruschade Aranäs in tre nya mål på drygt en minut till 9-4.

“Växelspel!!” hördes från ÖHK-bänken och Elias Lundstad dundrade in ännu ett mål. Aranäs spelare gick konsekvent rakt på mål och fick frilägen mot Arvid Skoog, och inte ens han kan rädda allt. Önnereds Elliot Bernvid showade med sin “trippel-skottfint” på straff till 6-10 och i försvaret gick man upp på 5-1 för att störa Aranäs distansskytte. Önnereds tidigare så effektiva niometerspel fungerade inte utan bollar tappades och man kom snett till växlar. Lagen bytte mål sista minutrarna före halvtid och när Kasper Skotnes satte 9-13 med tre sekunder kvar tändes ändå ett visst hopp för ÖHK.

“Vart är gröna väggen?” skanderade Aranäsklacken kaxigt, men Önnereds högersida med Elias Lundstad och Adrian Källhage gjorde tre raka mål fram till 12-13 och det var match igen. Sedan kom ett klassiskt exempel på farten i P16-klassen. Önnereds Filip Melin flippade in 14-15 från linjen efter 8.17. 18 sekunder senare hade både Aranäs Arvid Larsson och Elias Lundstad gjort varsitt ytterligare mål.

10 minuter in var ställningen 16-16 och nu fungerade Önnereds anfallsspel stundvis bättre. Tempot i 7-mot-6-spelet drogs ned för att sedan kompletteras av explosiva individuella avslut, inte sällan från Elias Lundstad. Elliot Bernvid tog en monster-stürmer bakåt på en Aranäskontring och väggen hördes av rejält. Men slarvet framåt var inte slut så Aranäs fick ett par lätta mål i öppen kasse. Vid 19-19 visade Aranäs Alvin Lindvall i Aranäs först kyla från 7-meterslinjen och sedan stänkte han in 21-20 från sin högerkant.

När Arvid Larsson i Aranäs satte sitt femte mål till 22-20 var goda råd dyra för Önnered. Fanns det några sista procent att krama ur de sista tre minuterna av matchen och säsongen? En kantövergång med inspel till Elliot Bernvid gav 21-22 och sedan gjorde sig Arvid Skoog stor igen – två, tre, fyra gånger om. Men Aranäs fick behålla bollen och femte gången gillt satte Anton Hellström 23-21. 8 sekunder senare var det 22-23 efter en ny 30-metersrush och hoppskott av Elias Lundstad.

15 sekunder kvar – time-out Aranäs… Man-man spel med handen uppe gjorde inget – Aranäs höll i bollen tiden ut och vann guldet med 23-22.

Till matchens lirare utsågs Agust Svensson i Aranäs och Filip Melin i Önnered.

Bronsmatchen mellan Enköpings HF och Lödde Vikings HK vanns av skåningarna med 33-32 så Lödde reser till slut hem med två silver och ett brons.