F18: Sävehof tog guldet efter en helg av dominans

Foto: Lina Johansson

Fem segrar på fem matcher – Sävehofs F18-lag blev slutspelets mest värdiga vinnare och tog klubbens femte SM-guld i äldsta tjejklassen.

Efter att IK Sävehof hanterat Önnered HK i ena semifinalen och VästeråsIrsta HF svarat för en mäktig vändning mot Skuru IK i den andra – seger efter förlängning – så var det dags för Sävehof att försöka försvara sin titel från senaste mästerskapet före pandemin. VästeråsIrsta vann senaste guldet 2015/2016 så de vitsvarta var sugna på att ta med pokalen hem till Rocklunda. Men det skulle krävas en rejäl uppryckning jämfört med fredagens match i gruppspelet – den slutade 28-14 till Sävehof.

Domarna Alice Watson och Line Welin från HF Öst började strängt och dömde Sävehofs dubbel-japan i första anfallet som övertramp. Därefter var det tillknäppt spel, framför allt jämfört med målexplosionen i pojkfinalens inledning. Sävehofs Emma Mihailovic satte 1-0, men sedan räddade VästeråsIrstas målvakt Tyra Schjött en straff från Amanda Källström. Stella Huselius lobbade in 2-0 från sin vänsterkant när VästeråsIrsta hade Ida Kandell utvisad.

Det var tydligt att Sävehof bestämt sig för att ge Jonna Olsson minimalt med tid och utrymme, men inspelet till Vilma Hoveklint och VIHF:s första mål kunde de inte hindra. Stina Wiksfors släppte bakom ryggen till Stella Huselius som lobbade igen till 3-1. Saga Frestadius i VästeråsIrsta följde upp sitt gula kort med en utvisning och Huselius fortsatte flippa över målvakten till 5-2.

VästeråsIrsta hade svårt att behålla spelarna på planen. Tredje utvisningen utnyttjade Sävehofs Irma Kocanovic direkt, sedan kunde Jonna Olsson komma till läge för första gången och dundra in en reducering till 6-3. Mot slutet av halvleken höjde Sävehof tempot och Thea Kylberg lade upp för ny japan till Irma Kocanovic, den här gången med större marginal. VästeråsIrsta stressade upp sig framåt och tappade bollar, i halvtid var ställningen 11-4 och det skulle behövas samma magi som mot Skuru i semin för att vända det här.

Visserligen inledde Jonna Olsson andra halvlekens målskytte men sedan gjorde Sävehof sex raka mål fram till 17-5 och det var avgjort. Irma Kocanovic fortsatte ta initiativ från sin mittnio-position och samtidigt demonstrerades bredden i truppen med flera olika målskyttar. VästeråsIrsta kämpade på men hamnade på hälarna när Sävehof rullade runt i 7-mot-6. Målvakterna Ella Johansson och Hanna Johansson fick inte mycket hjälp när krafterna tröt i försvaret och siffrorna rann iväg.

VästeråsIrsta kan vara stolta över sin prestation över hela säsongen, trots att de inte rådde på Sävehof idag. Pokalen kunde lastas in i den gulsvarta bussen efter slutresultatet 28-10 i finalen och totalt 134-72 på tre dagars spel.

Matchens lirare i IK Sävehof blev Stina Wiksfors och i VästeråsIrsta HF fick Vilma Hoveklint priset.

Bronsmatchen mellan Önnereds HK och Skuru IK vann Skuru med 30-22.