USM: Sammanfattning A-pojk – Grupp 4 Steg 4

Viktor Ljungkvist var på gott spelhumör i Steg 4. Här på bild i en match från förra årets Finalsteg i B-pojksklassen. Skövde besegrade Önnered med 27-17 och slutade till slut på femte plats. Blir det ett bättre resultat i Malmö den här gången?

Nere i Ystad avgjordes under helgen Grupp 4 i USM:s A-pojksklass. Fem starka ungdomsföreningar drabbade samman på klassisk handbollsmark i nybyggda Ystad Arena. Två lag kunde efter söndagens spel se fram emot Finalsteget i Malmö 22-24 april. Handbollskanalen önskar Aranäs och Skövde lycka till i kampen om USM-guldet!

Kungsbackas stolthet Aranäs imponerade under helgens USM-spel i Ystad. Fyra raka segrar mot meriterande motstånd inger respekt inför Finalsteget i Malmö. Ludvig Hallbäck sköt hela 39 (!) mål. Hallbäck är en stor handbollskreatör och är det ess Aranäs har på hand i jakten om USM-medaljerna. Andra framträdande spelare för Aranäs var Oscar Gentzel på 20 mål och Linus Mårtensson med 15 mål. Dessutom innehar Aranäs en mycket duktig målvakt i Simon Ongeri.

Skövde har när helgen summeras två lag i Finalsteget och IFK Skövde HK 2 består enbart av klubbens 00:or. Minst sagt imponerande, vilken talang det finns i Skövdes två A-pojkslag. Kanske är en ny storhetstid för föreningens elitserielag bara några år borta. Med spelare som H9:an Erik Sääf, 35 mål, Edwin Aspenbäck, även han vänsterhänt på 19 mål, hårdskjutande Miguel Mbumba 17 mål och spelgeniet, M9:an Viktor Ljungkvist 16 mål. Även Skövde har en bra målvaktsuppsättning i Jonathan Frej och Albin Viotto.

Ystads IF missar Finalsteget i och med förlusten i den avslutande matchen mot Aranäs, 25-29 och blev grupptrea. Klubbens 99:or är duktiga och kryddat med några starka 00:or som säkert blir minst ett Steg 4-lag i nästa års USM på A-pojksidan. Simon Falanius är en stabil sista utpost i målet, Anton Åkesson är en bra skytt vilket han visade med totalt 26 mål på fyra matcher. Även vänsterhänte Filip Pettersson spelade bra helgen igenom. Pettersson noterades för 22 fullträffar.

På fjärde plats i gruppen hittar vi Norrköpings HK som genomförde fyra bra matcher men saknade de sista marginalerna för att på allvar hota om vidareavancemanget. Även Norrköping har en stark målvaktsduo i Jonathan Härdelin och Emil Bäckman som kompletterar varandra bra. De höll bra nivå helgen igenom. Av utespelarna sköt Jonathan Forsblad 26 mål och var lagets bäste målskytt. Spelskicklige Oliver Carlberg slutade på 21 mål. Carlberg tillsammans med V6:an Filip Thunblad, sju mål, är mycket sevärda på handbollsplanen. De saknades på Riks 1-uttagningen för 00:orna. I övrigt sköt 9-metersspelaren Kristoffer Olsson 13 mål för Norrköping.

Skånela blir gruppfemma. På förhand var Märsta-klubben topptippade men spelbegåvade Simon Lindberg saknades alldeles för mycket. Målvakterna Magne Björneholm och Axel Åhlin spelade bra och de blir ett starkt målvaktspar i nästa års A-pojksklass. Allroundkunniga 9-metersspelarna Hampus Söderman och Gustav Carlsson var bra helgen igenom och landade till slut på 18 respektive 15 mål. Lynx Beverskog på V6 var som vanligt framträdande och sköt 13 mål vilket även Alexander Stenklyft noterades för.

Till Finalsteget: HK Aranäs och IFK Skövde HK 2