USM: Sammanfattning A-pojk – Grupp 1 Steg 4

Adam Norman, är fostrad i Skuru IK. Arkivbild.

Uppe i Norrland bjöd fem Steg 4-lag upp till handbollsfest. Hemmalaget Brännan, RP från Linköping och Kungälv gjorde vad de kunde men platserna till Finalsteget i Malmö, 22-24 april gick till göteborgarna från Sävehof och stockholmarna i Skuru! 

I Härnösand gjorde två av förhandsfavoriterna till USM-guldet upp om gruppsegern i sista omgången, Sävehof besegrade Skuru och lade beslag på förstaplatsen. Den skicklige William Andersson-Moberg anförde sina lagkamrater från 9-meter och sköt 19 mål på bara tre matcher. Sävehof har i vanlig ordning ett komplett lag från målvakt och försvar till anfall där de blandar kreativitet och skottkraft. Vänsterhänta duon Gustaf Wedberg, 16 mål och Hugo Sjölin 15 mål stod för starka insatser under helgens USM-spel. Det är möjligt att gå igenom hela laguppställningen hos Partille-klubben, men det spar vi tills Finalstegsgenomgången!

I Skuru dominerde Adam Norman, den spänstige skytten noterades för totalt 24 fullträffar och var kanske helgens bäste spelare. Om Ludvig Hallbäck är Aranäs triumfkort så är Norman Skurus. H9:an Erik Borgenhäll var stabiliteten själv med minst fem mål i varje match, totalt 21 mål. I övrigt spelade Mortimer Lundh bra hela helgen, 19 mål och även Patrik Sandberg, 13 mål var en bidragande orsak till att Skuru nu är en av landets åtta bästa A-pojkslag.

Kungälv hade inför Steg 4 förhoppningar om att skrälla. De besitter flera spännande spelare med mycket fart och intensitet. I helgen räckte det till en tredjeplats. Jonny Dalberg var Kungälvs bästa målskytt med 19 mål följt av Buster Bengtsson, 17 och Robin Lohn, 15 mål. Joakim Åhlström var som vanligt svårfångad och stod för 14 mål.

RP Linköping slutade på plats fyra i Grupp 3 och får ladda om för USM nästa år. Både lagets 99:or får chansen i herrjuniorklassen tillsammans med föreningens starka 98:or och 00:orna är ett potentiellt Finalstegslag i nästa års USM för A-pojkar. Under denna helg i Härnösand imponerade Erik Kaliff med sitt starka skytte, 13 mål var i underkant. Kaliff borde skjuta mer med det fina skott han har. Duktige V6:an Erik Aronsson är inte bara snabb utan även säker i läget, Aronsson sköt tio mål. Jonathan Sandberg drog ett stort lass på 9-meter och slutade på nio mål precis som Simon Agnesson.

Hemmalaget Brännan har så mycket individuell kvalité men lyckades inte i helgen få ut all potential i en helhet. Tobias Fliesberg var Härnösandslagets bäste målskytt på 17 fullträffar. Karl Dahlkvist var näst bäst på 16 mål. Dahlkvist är en mycket intressant spelare som kan spela på samtliga positioner. Med spänst, spelförståelse och skottkraft är han en svårstoppad spelare som borde funnits med på Riksläger 1 för 00:orna. I övrigt noterades Lucas Nilsson för elva mål och Jonathan Wallgren sköt även han elva mål.

Till Finalsteget: IK Sävehof och Skuru IK