USM: Sammanfattning A-pojk – Grupp 3 Steg 4

Valter Chrintz visade upp ett högklassigt kantspel under USM-helgen. Totalt 25 mål från hans känsliga vänsterhand. Bilden är tagen från förra årets finalspel i B-pojksklassen där Kristianstad besegrade Tumba i semifinalen med 30-20. I Steg 4 den här helgen vann Tumba med 20-18.

I Arena Skövde spelades Grupp 3 i USM för A-pojkar. Skövdepubliken fick under helgen både se starka kollektiva insatser i försvarsspelet och kreativt anfallsspel av flera individuellt skickliga handbollsspelare! 

I Skövde tog hemmalaget sig vidare efter tre raka segrar mot Nyköping, Tumba och Kristianstad i tur och ordning. Men i kampen om förstaplatsen fick västgötarna ge sig mot de stora och starka Lugi-grabbarna. Lundalaget vann gruppfinalen med 29-28 och har en imponerande bredd som få lag i A-pojksklassen kan matcha. Storskytten Karl Wallinius som gång på gång jämförs med en annan gammal Lugispelare, Kim Ekdahl Du Rietz, bombade in 25 mål och tillsammans med Simon Andersson, elva mål i helgen, är Lugi svårstoppade från 9-meter. Lugi har flera duktiga vänsterhänta spelare, Oskar Svensson svarade för 14 fullträffar, Mateo Bergman sköt tio mål och lagets enda 00:a, Linus Eriksson-Lilja, gjorde elva mål. På V6 delar Jakob Samuelsson, nio mål, och David Kretz, sex mål, på speltiden. Bredden i spelartruppen gör att Lugi kan spela med fart och intensitet i 50 minuter. Mycket svårstoppat. Sist men inte minst ska inte betydelsen av en mycket duktig målvakt förringas. Fortsätter Noel Eriksson spela på toppen av hans kapacitet kan Lugi få lyfta USM-bucklan i Finalsteget i Malmö 22-24 april.

Förlusten mot Lugi till trots, Skövde får även de spela Finalsteget. Målvakten Petter Andersson storspelade under helgen och var viktig del i avancemanget. Tillsammans med snabbe Albin Rosén på V6 gjorde de många kontringsmål för Skövde. Rosén noterades för totalt 23 mål under helgen och var ständigt ett hot för försvaret med sitt fräcka kantspel. Motståndarna måste bevaka Rosén även i 6-0 vilket öppnar ytor för 9-metersspelarna, likt alla elitserieklubbar tvingades göra när Rasmus Wremer var som bäst efter att ha återvänt från sin proffssejour i Danmark och AaB Håndbold. Lagets bäste målskytt var vänsterhänte H9:an Jack Thurin som sköt imponerande 31 mål. I övrigt var både Edvin Gustafsson, 17 mål och Adam Drebin, 16 mål framstående på 9-meter. På H6 gjorde Ermin Burzic några viktiga mål, totalt sju och på M6 kämpade Erik Nyström in sex mål. Det är mäkta imponerande att Skövde får två lag till Finalsteget. Det blir intressant att följa vilket lag som når längst, det är mycket möjligt att båda lagen tar sig till semifinalspelet och väl där kan allt hända. Firma Andersson-Rosén-Thurin kommer göra allt för att vinna slaget om USM-medaljerna.

På tredjeplats i Grupp 3 återfinns Stockholmslaget Tumba. Även de har en mycket duktig målvakt i Daniel Ek som är både reaktionssnabb och spelbegåvad. Ek bidrog i högsta grad till att Tumba endast släppte 84 mål. Bäste målskytt för helgen var Calle Håkansson med 16 fullträffar. En annan framstående spelare var Mattias Åsberg som sköt nio mål. Laget som till stor del består av 00:or har siktet inställt på nästa års USM i A-pojksklassen. 9-metersspelaren Fred Olsson gjorde nio mål och på linjen fick store Roberto Szoppe in sju mål. Tumbas M9:a Calle Battistich är en spelare med stor spelförståelse, likt bolltrollaren Ivano Balic hittar han luckor ingen annan ser. Både till genombrott och inspel till M6. Battistich sköt sju mål i helgen och får chansen att nå Finalsteget nästa år.

Kristianstad som även de hade två lag i Steg 4 slutade på fjärdeplats. När Skövde i stort sett har ett 99-lag och ett 00-lag har Kristianstad valt att fördela spelarmaterialet mellan de båda kullarna. Slutresultatet är två jämnstarka lag där flera spelare får betydande roller i tuffa matcher. Vilket ur utvecklingssynpunkt är ett väldigt bra alternativ. I Kristianstad var H6:an Valter Chrintz ett ständigt hot, med 25 mål på bara tre matcher. Chrintz utmanar snart Johannes Larsson om talangplatsen bakom förstavalet på H6, Kristian Björnsen/Tim Sørensen, i Kristianstads elitserielag. En annan skicklig spelare är starke M6:an Oliver Biel Erlandsson som sköt 21  mål. V9:an Evon Mohlin stod för 17 fullträffar, Adam Persson på V6 sköt tolv mål och 9-metersspelaren Felix Enqvist noterades för nio mål. Även Kristianstad har en duktig målvakt i Jakob Ekelund som både har ett bra positionsspel och snabba reflexer.

På femteplats hamnade Nyköping. Sörmlänningarna har flera individuellt duktiga handbollsspelare och målskyttet var jämnt fördelat under Steg 4-helgen i Skövde. Bäste målskytt var Elias Gromulski med elva fullträffar. Olle Röken sköt tio mål precis som den kvicke och spänstige H6:an George Simonides. Olle Gustafsson stannade på åtta mål och får med sitt Nyköping satsa mot USM under nästa år med herrjuniorerna.

Till Finalspelet: Lugi HF 1 och IFK Skövde HK 1