USM: Inför Steg 4 Flickor B

Huddinge HK efter sitt avancemang från steg 3! Bild: Från Huddinge HKs hemsida

Då var det dags för det sista steget för flickor födda 2002-2003 där 41 lag ska bli 8. Dessa lag är fördelade på 8 grupper som spelar utspritt i detta avlånga land. Förutsättningarna är stentuffa då enbart gruppvinnarna går vidare till finalsteget i Malmö som spelas 12-14 maj.

För att ge er läsare ett bättre inför reportage har vi bjudit in en som kan denna åldersklass, nämligen Alexander Kos. Han är 25 år, tränare i Kärra HF och har även hand om Göteborgs distriktslag F-02. En ledare som har följt denna åldersklass i många år och kan den väldigt väl. Detta är ett riktigt maffigt reportage som du måste läsa innan helgen.

Grupp 1
Borlänge HK Vit (arrangörer)
VästeråsIrsta HF 1
Spånga HK 2
Vetlanda HF
Kungälvs HK 1

En grupp där alla lag utan Vetlanda HF tog sig vidare från steg 1 som obesegrade gruppettor. Det stora favoritskapet i denna grupp hamnar på VästeråsIrsta HF 1. Resan hit har varit relativt enkel för Västeråstjejerna. Den match som imponerar mest är gruppfinalen i steg 1 mot Stockholmspolisens IF HF där man vinner med siffrorna 22-12.

Spånga HK 2 får det tufft att utmana Västerås men man kommer att slåss mot Kungälv HK 1 om andraplatsen. Spånga är ett duktigt lag som endast innehåller tjejer födda 2003. Lägg märke till att Frida Sjöberg toppar skytteligan med 55 gjorda mål! I fjol blev man bäst placerade svenska lag i Norden cup där man lyckas komma 6a. Kungälv hade inte varit i steg 4 om det inte vore för Clara Duvå som gör mål i matchens sista sekund mot Skövde HF 1 som ger seger 14-15. Ska Kungälv ha en chans till andraplatsen behöver spelmotorn Tiffany Karlsson och vänsterhänta Agnes Hallberg kliva fram.

För Vetlanda HFs del så mötte man H43 Lund HF 1 i en avgörande match under steg 1. Vinst eller oavgjort krävdes för avancemang till steg 3. I halvtid leder man med 6-2 men H43 hämtar på 5 minuter ikapp till 7-7. Med 4 minuter kvar att spela kliver Lisa Holmberg Karlsson fram och gör matchens sista mål som innebär 9-9 och man kniper andraplatsen genom bättre målskillnad då inbördes möten inte kunde avgöra. Man tar sig även vidare på målskillnad från steg 3 där man spelar oavgjort 21-21 mot Kungälv HK 2. Man ska vara nöjda över att man lyckat ta sig hela vägen till steg 4, men här tar resan slut.

Borlänge HK är hemma arrangörer och vill säkert bjuda sin publik på handbollsfest. Man kan absolut vinna över Vetlanda men övriga lag blir nog numret för stora och festen blir inte långvarig.

VästeråsIrsta HF 1 tränare Krister Rasmus kommenterar favoritskapet: ”Det är kul att få vara favoriter i gruppen. Vi har spelat bra hela säsongen både i Stockholmsserien och i mellansvenska. Nu är det steg 4 och alla lag är bra som har tagit sig dit. Nu ser vi fram mot steg 4 i Borlänge.”

Vidare till finalsteget: VästeråsIrsta HF 1

Grupp 2
Strömstads HK (arrangörer)
Dalhems IF
BK Heid
Ystads IF HF
IFK Tumba HK 1

En relativ svag men svår grupp att tippa på förhand, det finns ingen solklar favorit. Däremot finns det tre lag som sticker ut lite extra IFK Tumba HK 1, BK Heid och Ystad IF HF. IFK Tumba HK 1 har varit stora favoriter i de tidigare stegen där man inte ställts mot något lag som har haft någonting att sätta emot. Man har genom åren skapat sig mycket erfarenhet och varit framgångsrika i flera turneringar men blev under förra säsongen försvagade då man tappade två viktiga spelare till HK Silwing/Troja, Ava Ekström och Nathalie Lindh. Trots spelarförlusterna är det ett lag med rätt inställning, därför får de bära favoritskapet i denna grupp.

Utmanaren BK Heid har tagit sig vidare som grupptvåa i de tidigare stegen. I laget finner vi duktiga Hanna Wedenby, en tjej som på egen hand kan leda sitt lag till avancemang. Dock är frågan om laget kan utmana IFK Tumba HK?

Den andra utmanaren är Ystad IF HF som tog sig vidare som grupptvåa i steg 3 genom två vinster med uddamålet mot IK Sävehof och H43 Lund HF 2. En spelare som får en viktig roll i Ystad denna helg är målvakten Ellen Landgren som under turneringens gång har storpelat!

Dalhems IF och Strömstads HK får det tufft och spelar om de två sista platserna i gruppen.

IFK Tumba HK 1s tränare Marcus Ranebäck kommenterar favoritskapet: ”Hej. Vi har tränar hårt och mycket, börjat få medvind resultatmässigt men vi gör jobbet varje träning. Huruvida vem som bär favoritskapet eller inte är relativt oviktigt. Vi ser oss konkurrensmässiga varje match oavsett motstånd. Vare sig det är ett meriterat lag som er själva (Kärra) eller något av de lag vi möter i steg 4. Guld i SM finns att kriga om för 41 lag idag, det är ett guld även vi siktar mot. Vi åker ner till Strömstad stolta över all den mängd träning vi lagt ner och är redo att som 1 av 5 lag ta oss vidare till steg 5. Skulle någon nämna oss som favoriter är vi glada för det, det innebär ju att vi gör något rätt. Vi själva vill gärna ta favoritskapet varje match, men det är resultatet i slutändan som räknas!”

Vidare till finalsteget: IFK Tumba HK 1

Grupp 3
IK Baltichov (arrangörer)
OV Helsingborg HK
Torslanda HK
Skånela IF
HK Aranäs Blå

I Lerum hittar vi en av storfavoriterna till att vinna USM, IK Baltichov som kommer bjuda hemmapubliken på handbollsgodis! Man har framförallt vänsterhänta Kajsa Lindberg som är extremt svårstoppad. Laget har skapat sig stor erfarenhet genom åren då man alltid är med och fightas om de ädlaste medaljerna i cuperna runt om i landet. Men trots denna hyllning ska övriga lag inte ge upp på förhand då andra lag har visat att det går att vinna över IK Baltichov.

Torslanda HK, Skånela IF och HK Aranäs Blå får nöja sig med att göra upp om vem som ”vinner” andra platsen i gruppen. OV Helsingborg HK får slita hårt i varje match, tyvärr tror jag man åker hem tomhänta.

Baltichovs tränare Magnus Holm kommenterar favoritskapet: ”Nu är det snart dags för steg 4 och där var vi även förra året och det var väldigt nära att vi kom till Malmö. Även i år har vi hemma arrangemang det tycker vi känns väldigt bra. Vi tror att om vi spelar vårt eget spel så har vi en god chans att få spela i Malmö i maj”

Vidare till finalsteget: IK Baltichov

Grupp 4
HK Silwing/Troja (arrangörer)
IK Bolton
VästeråsIrsta HF 2
Höörs HK H 65
NKIK

Är du Stockholmsbo rekommenderas du till att besöka Högdalshallen där tjejerna från HK Silwing/Troja spelar! Laget är Nordiska mästare efter seger i Norden cup finalen över Kärra HF med imponerande 21-11. Man är stora favoriter att ta sig hela vägen till USM finalen i maj. Laget har utvecklats senaste säsongen och det handlar inte längre bara om Tindra Balczar och Elsa Kjellgren. Likt grupp 3 finns det ingen riktig utmanare till Silwing utan det handlar istället om att ”vinna” andraplatsen.

VästeråsIrsta HF 2 har störst potential till detta trots att man har två lag i steg 4! Detta gäng har visat upp en härlig handboll under säsongen med många fina prestationer.

Höör HK H65, IK Bolton och NKIK gör upp om de tre sista platserna i gruppen. Det ska bli spännande att se vad NKIK kan ställa till med efter att ha skakat IK Baltichov i steg 3 där man endast förlorade med 16-17.

HK Silwing/Trojas tränare David Waltin kommenterar favoritskapet: ”Ja det var ju roligt! Vi har tillsammans i laget satt upp en målsättning utifrån tjejernas ambitioner och Malmö är målet. Så jag hoppas vi kan bjuda upp till bra handbollsunderhållning under steg 4 och knipa en förstaplats efter flera tuffa matcher.”

Vidare till finalsteget: HK Silwing/Troja

Grupp 5
Uppsala HK (arrangörer)
Härnösands HK
Strands IF
Stockholmspolisens IF HF (f03)
LUGI HF 1

I grupp 5 finner vi LUGI HF 1 som med störst sannorlikhet kommer att åka hem till Skåne med full pott, precis som man gjort i de tidigare stegen. Tyra Axnér är lagets bästa spelare och har stått för 45 mål. Men om det är något lag som kan utmana tjejerna från Skåne så är det Uppsala HK eller Stockholmspolisens IF HK. Värt att nämna är att Stockholmspolisen är ett gäng tjejer födda 03. Strands HF och Härnösands HK gör upp om de två sista platserna i gruppen.

LUGIs tränare Tomas Axnér kommenterar favoritskapet: ”Eftersom att jag bara är assisterande tränare för tjejerna kan jag sticka ut hakan och hålla med om att vi är knappa favoriter i gruppen. Men det kommer att bli stenhårt om första platsen såklart. Gruppen känns faktiskt helt öppen.”

Vidare till finalsteget LUGI HF 1

Grupp 6 (skriven av Naaz Sultani)
Staffanstorp HK (arrangörer)
Kärra HF 1
IFK Kristianstad
Alingsås HK
Önnereds HK

Här är det inget snack om saken egentligen då Kärra HF har varit favoriter sedan början. Det är få lag som kan stå emot dessa snabba och starka tjejer, som i somras vann Partille Cup. Hittills under USM har tjejerna från Kärra inte haft något motstånd och lär ta hem gruppvinsten även i detta steg.

Om någon ska utmana så är det Staffanstorp HK eller Önnereds HK som får ta upp kampen mot Kärra. Önnered spelade lika mot Kärra nyligen i serien och har fördelen av att ha spelat mot Kärra mer. Staffanstorp har visat på ett bra spel denna säsong och har en spelare i toppen av skytteligan, Linnea Pripp med 54 mål. Om allt klaffar så finns det en liten chans för skräll i denna grupp.

IFK Kristianstad och Alingsås HK får kämpa på hela helgen och ta med sig en hel del erfarenhet, men att slåss i toppen tror vi inte på för dessa tjejer.

Lagets tränare Alexander Kos kommenterar favoritskapet: ”Vi är ödmjuka inför uppgiften och är medvetna om att det krävs ett hårt jobb för att nå avancemang. Vi var i en formsvacka efter årsskiftet där vi tvivlade lite på oss själva vilket vi senare lyckades omvandla till något positivt och känner oss riktigt bra förberedda inför kommande utmaningar.”

Vidare till steg 5: Kärra HF

Grupp 7
Gustavsbergs IF HK (arrangörer)
Skuru IK 1
Skövde HF 2
RP IF Linköping
Huddinge HK 2
Gökstens BK

En rolig grupp att följa då det troligtvis kommer att spelas flera jämna matcher. Många kanske höjer på ögonbrynen när de ser att det är 6 lag i denna grupp. Detta är på grund av att Huddinge HK 2 hamnade på tredje plats i sin grupp i steg 3, då de i inbördes möten med IFK Kristianstad och Borlänge HK Vit hade gjort minst mål. Då Huddinge ansåg att det var otydligheter i reglementet lämnade de in en protest till Svenska handbollsförbundet som de sedan fick igenom och erbjöds en plats i steg 4.

Både Huddinge HK 2 och Gökstens BK är lag innehållande endast spelare födda 2003. Man ska vara väldigt nöjda över att ha skapat sig denna nyttiga erfarenhet, men här tar äventyret slut. Vi lyfter dock ett finger för Göksten om man väljer att plocka med den väldigt duktiga Sofia Delac i truppen. Sofia är en storväxt vänsterhänt högernia född 2002. Till vardags spelar hon en nyckelroll i klubbens a-flickor och juniorer! Här kan ni läsa mer om hennes senaste prestation.

Kampen om förstaplatsen kommer att stå mellan Gustavsbergs IF HK och Skuru IK 1. Gustavsberg har haft en tuff väg hit då man åkt på två tuffa smällar. Man förlorade mot VästeråsIrsta HF 2 i med 14-16 och mot topplaget HK Silwing/Troja med 21-26. Man behöver en storspelande Kaja Stojilkovic om man ska lyckas avancera till finalspelet i maj. Skuru har gjort 250 mål på 8 spelade matcher vilket ger ett målsnitt på 31 mål/match. Man har haft bra spridning på sina målskyttar vilket är en stor styrka. Målsnittet kommer att sjunka betydligt denna helg då man ställs mot mycket tuffare motstånd än vad man tidigare mött. Men laget blir absolut att räkna med och får bära favoritskapet!

RP IF Linköping och Skövde HF 2 kommer att slåss i mittenträsket och den duellen vinner till slut RP.

Skuru IK 1 tränare kommenterar favoritskapet: ”USM steg 4 blir en spännande helg med 5 tuffa matcher. Att du ser oss som favoriter är vi glada för. Det innebär att vi är bra och har en chans att nå steg 5. Under säsongen har vi tyvärr många skador och mycket sjukdom. Det är fortfarande ovisst hur många som blir spelklara. VI har förberett oss väl, kommer kriga och inte ge oss i första taget. Så de som vill slå oss kommer få spela bra.”

Vidare till steg 5: Skuru IK 1

Grupp 8
IFK Karlsborg (arrangörer)
Torslanda AIK
Tyresö Handboll
Kävlinge HK
Eslövs IK

Karlsborgs bybor får chansen att se bra handboll ännu en gång. Man arrangerade även steg 3 och grejade detta galant! Det är enormt stort av lilla IFK Karlsborg att ta sig till steg 4, faktum är den att man med lite tur även kan vara med och slåss om en plats till Malmö. Man har ett par intressanta spelare som ligger högt upp i skytteligan. En spelar som har imponerat är vänsterkanten Julia Eriksson som besitter en fantastisk speed och teknik.

Kävlinge HK har gått obesegrade hela vägen där främst segern mot BK Heid med 18-20 sticker ut mest. Jag tror ändå inte Kävlinge är tillräckligt bra då man saknar lite i avgörande ögonblick för att vinna denna grupp, kanske hamnar man i mitten. Laget man behöver slå för att undvika att komma på nedre delen är obesegrade Tysesö Handboll.

Torslanda AIK är ett duktigt 03 lag som tog sig vidare till steg 4 genom en enorm upphämtning i sista avgörande match mot IK Sävehof. Efter 10 minuter spelade låg man under med hela 1-7 och drömmen om avancemang var långt borta. Men inte längre bort än att man ca 6 minuter senare hade hämtat ikapp till 7-7 och lyckades även vinna matchen med 15-13.

Sista laget att presenteras är också favoriter till att vinna gruppen Eslöv IK. Ska övriga lag ha en chans behöver man få stopp på lagets viktigaste spelare Ellen Andersson. Läktarkampen finns det inget lag i Sverige som kan matcha, där är man fantastiska!

Eslövs tränare Lisbeth Larsson kommenterar favoritskapet: ”Vi ser det som en jämn grupp och vet att vi måste ge allt för att ha en chans. Det gäller att våra tjejer vågar tro på sig själv och våga. Så länge vi vågar tro på det vi gör så har vi en chans till att gå vidare.”

Vidare till steg 5: Eslövs IK

Nedan finner ni en ”skytteliga” på alla spelare som lyckats kvalificerat sig till steg 4. Tyvärr är listan inte helt komplett då vissa matcher saknar protokoll. Det bör även noteras att det inte är jämt fördelat på antal lag i grupperna vilket innebär att vissa lag har fler spelade matcher. NKIK, IFK Kristianstad 2, HK Aranäs Blå, OV Helsingborg HK och Strömstad HK spelade dessutom steg 2.

Det finns även en skytteliga för dessa tjejer och den hittar du här och nedan får du ett smakprov!