USM Finalspel: FA Grupp 2 IK Sävehof

IK Sävehof efter steg 4 vinsten

IK Sävehof missade USM finalspelet förra året och har i år varit riktigt revanschsugna. Det tog tjejerna hela vägen även om det stundtals var nära ögat. 

I grupp 2 hittar vi även; IK Cyrus, Sorunda IF och Kungälvs HK.

Lusten för revansch har följt med denna truppen under hela USM säsongen och är en av anledningarna till att Sävehof lyckades vända motgångarna till framgångar.

Steg 1 flöt på utan några som helst problem för tjejerna och de lyckades ta en övertygande gruppvinst med +80 i målskillnad. Truppen visade upp en offensiv handboll med många målskyttar och en fantastisk bredd redan från start. Men i steg 3 såg inte spelet lika övertygande ut och tjejerna åkte på en förlust mot Lugis 00:or. Men i egenskap av andra platsen i gruppen gick Sävehof vidare till steg 4, sista hindret för att komplettera revanschen. På hemmaplan tog tjejerna kommandot och även om spelet stundtals hänger upp sig finns det tillräckligt mycket handboll i tjejerna för att kunna avgöra jämna matcher.

Det finns en hel del skickliga spelare i detta laget men några har utmärkt sig denna säsongen och dessa är; Sara Forsén (99a), Cecilia Tillman (99a), Elin Karlsson (99a) och Ebba Gustavsson (99a).

Jonas Hedström som är ledare för laget har tillsammans med Sofia Arkensved svarat på några frågor om deras USM resa.

Vad tror du har varit ert vinnande koncept som har tagit er hela vägen till Malmö?
Vi har en stark tro på det vi gör och siktar på att utbilda spelarna så bra som möjligt inför junior-/senior åren. Vi har också en väldigt bred trupp (53 st.) totalt sett med många spelare som vill mycket. Det skapar mycket bra förutsättningar på varje träning och utvecklar alla spelare på sikt.
En annan viktig faktor är sammanhållningen i truppen, som är helt fantastisk och det är verkligen hela truppens förtjänst att vi har ett lag som tagit sig till Malmö.
Krydda allt detta med en ”magisk” föräldragrupp, som alltid stöttar/hjälper till!

Beskriv styrkorna som laget innehar.
Bra bredd, med många duktiga spelare på varje position. Fantastisk inställning på varje träning. Har roligt tillsammans!

Hur ska laget matchas så att alla spelare får spela och vara delaktiga även i finalspelet?
Alla är delaktiga i laget och bidrar med olika saker, så är det ”till vardags” och även under helgen i Malmö. Vi ska på ”handbollsfest” och ska njuta av varje sekund!

Hur har laget förberetts inför de olika stegen, men framförallt finalspelet? Har ni gjort någonting annorlunda? Vad och Varför?
Vi har inte gjort några förändringar i vår planering p.g.a. avancemanget till Malmö. Vi håller just nu på att slussa 99:or in i Juniorlaget och det gör att flera av spelarna tränar på heltid med dom just nu. Övriga spelare tränar på enligt tidigare fastställd plan med sikte på framtiden!

Vilka är storfavoriter (förutom er själva) till att vinna? Varför?
Det är såklart många bra lag som finns i ett finalspel, men i år är det extra ovisst och otroligt jämnt mellan lagen. Det gör att det kommer vara ”knallhårt” om segern i varje match. Många av lagen spelar också i samma serie till vardags och känner till varandra otroligt bra. Bredden i truppen och hur pass väl förberedda man är inför uppgiften blir extremt viktiga faktorer under helgen. Den mentala biten är också en viktig del, många spelare är kanske inte så vana vid den inramning som det är kring ett finalspel. Förutom oss själva, så tror vi att våra ”seriekollegor”: Kungälv, Skövde & Torslanda kommer finnas med när det drar ihop sig.

Vad tror du om era möjligheter? Varför? Vad måste ni göra för att stå i finalen?
Vi har goda möjligheter att gå långt denna helg och kommer att vara väl förberedda för uppgiften. Under tidigare steg har vi haft en del sjukdomar/skador, men där har vår bredd gjort att vi löst det ändå. Vi har en tro på det vi gör och ska fortsätta ha det även under denna helg. Vi ser detta som en ytterligare chans till utveckling av individerna och en otroligt rolig upplevelse.

Övrigt du vill dela med dig av?
Vill också ge cred till klubben som är fantastisk när det gäller stöttning till ledare och spelare. Kansliet jobbar mycket i det tysta, men ska ha en stor eloge för det arbete dom lägger ner för alla lag i klubben med att fixa och ordna så att allt kring lagen fungerar!

Namn: Sofie Arkensved
Uppgift: 9m, Lagkapten

Vad har varit det bästa med att spela USM?
Det bästa med att spela USM i år har varit att vi har haft ett bra lag och spelat bra nästan alla matcher i de olika stegen. Vi har haft kul både på plan och vid sidan av planen framförallt och skapat en bra lagsammanhållning. Men såklart va ju höjdpunkten att ta sig vidare till steg 5, eftersom flera av oss aldrig tagit sig dit tidigare! Speciellt att vi fick spela steg 4 på hemmaplan och ta oss vidare. Det var mäktigt med bra tryck i hallen med massa stöd från publiken.

Varför tror du att ditt lag står i finalspelet istället för något annat lag?

Sofie Arkensved
Sofie Arkensved

Vi har tagit oss vidare till finalspelet för att vi krigar hela matcherna och har en fantastisk bredd i laget med flera individuellt skickliga spelare. Vi ger sällan upp och peppar varandra under matcher och även träningar. Men framförallt så har vi en kämpaglöd som vi går långt på. Vi har presterat bra under hela säsongen i olika cuper och i seriespel och det lönar sig nu. Steg 5 är dit alla i laget vill gå och vi har kämpat oss till det nu!

Vad har ni för dröm match som ni gärna vill spela under finalspelet? Något lag ni verkligen vill möta? Varför?
Drömmatchen som vi gärna vill spela är ju självklart en SM-final! Som motståndare hade vi gärna sett Skövde. Just för att det alltid är tuffa, jämna och roliga matcher mellan våra lag. Så det skulle vara en drömmatch under finalspelet emot dem.

Vad är lagets styrkor?
Styrkorna i vårt lag är framförallt att vi kämpar till sista sekund på planen! Vi är starka i de sista minuterna och har vänt flera matcher i slutet. Vi kämpar för varandra och alla har en otrolig inställning på planen. Men vi är även riktigt starka i försvaret där vi släpper in få mål. I några matcher har det tagit upp emot en kvart innan vi släpper in första målet, med hjälp av bra målvakt och försvarsspel. En till styrka som vi har är just det att vi har en sådan bredd i truppen! Vi har två duktiga spelare minst på varje position och har ett brett målregister.

Vad har ni för förväntningar på helgen i Malmö?
Vi har flera förväntningar på finalhelgen i Malmö. Högt upp på listan står ju givetvis hotellfrukosten och sköna sängar på hotellen! Det är något som uppskattas väldigt mycket i laget. Sedan tror vi på jämna och tuffa matcher och en bra stämning i hallarna under hela helgen. Förväntningarna är väl även att det kommer gå bra för oss under helgen och att vi kommer ha riktigt kul!

Vilket lag tror du kommer vinna (förutom ditt egna lag)?
Förutom oss själva som segrare har vi svårt att avgöra vilka som kan vinna. Det är inte riktigt något lag som sticker ut väldigt mycket i vår åldersgrupp, så dagsformen under helgen kan avgöra mycket om hur det kommer se ut. Men om vi skulle tippa något lag så är det nog Skövde vi skulle tippa som segare!

_____________

IK Sävehofs gruppspel ser ut som följande: 

Fredag 22/4
18:15 IK Sävehof – Kungälvs HK Malmö Isstadion

Lördag 23/4
09:00 IK Sävehof  – IK Cyrus Atleticum
14:15 Sorunda IF – IK Sävehof Kombihallen 2

Söndag 24/4
Slutspel och placeringsmatcher