USM Finalspel: Förbundskapten Erik Larholm

Erik Larholm är förbundskapten för F98-99 och har följt dessa spelare sedan 2013. Tillsammans med sina kollegor ska de absolut bästa spelarna utbildas och sedan åka på mästerskap för att representera Sverige. 

Vi på handbollskanalen har fått möjlighet att prata med Erik om detta arbete som pågår över en lång period. Det är många spelare att titta på och vad krävs egentligen för att ta sig till toppen?

Hur ser arbetet ut med era ålderskullar under säsongen?
– Jag och mina kollegor i teamet runt F98-99 tittar på USM, webbsändningar, seriematcher och i viss mån cuper. Jag försöker också att prata eller maila med spelarnas tränare. Utöver detta så har vi någon träningsdag eller någon samling med laget, exakt hur det ser ut varierar.

Vad har ni för förväntningar på USMs finalhelg?
– Många bra matcher och många bra individuella prestationer.

Det finns många spelare som inte får chansen att vara med på riksläger, vad är viktigt för dessa spelare att veta?
– Att det är träningen över tid i bra träningsmiljö som ger resultat när man sedan är seniorspelare. Den som tränar bra vecka ut och vecka in har alla möjligheter att nå långt.

Hur arbetar ni för att se talangerna i klubbar som inte är i finalspelet?
– Vi har sett USM steg 3 & 4 där många varit med. I övrigt så jobbar vi som jag berättade i fråga 1.

Du har varit med i några år nu och kollat på en hel del spelare, vad har varit utmärkande denna säsong?
– Att 98orna via att de tagit plats i bra seniorlag blivit mycket tuffare och bättre på att spela försvar. Detta är mycket viktigt när vi spelar internationellt.

Vad tror du det kommer krävas från lagen för att stå som vinnare i Malmö? Varför?
– Att man spelar bra försvarsspel, vågar gå på mål ordentligt samt att man går runt på spelare. Många matcher på kort tid kräver bra tränade spelare och bra bredd på truppen då tiden för återhämtning är kort.

Vad letar ni efter för egenskaper hos spelarna på och av plan?
– Vi tycker det är viktigt att spelarna är duktiga individuellt såväl i anfall som försvar. Som juniorspelare bör man också kunna samarbeta med sina lagkompisar på ett bra sätt via god spelförståelse och egna initiativ. Spelare som tar för sig och tar plats. Vi har många bra tränare, men spelarna måste kunna spela utan att alltid få info från tränarna. Se motståndarens svagheter, lösa situationer som uppstår under match osv.

U17 EM i Makedonien 2015
U17 EM i Makedonien 2015

Vad står på schemat här näst för F98-99 landslaget?
– Vi har just haft ett riksläger 3 för F99. Till sommaren är det European Open och U18 VM som gäller. Allt går att följa på Facebook via gruppen ”Sveriges tjejer 98/99”.

Slutligen, vilka tror du kommer spela finalen och varför?
– VästeråsIrsta är ett bra lag som jag tror kan nå dit. Jag tror även att Lugi har goda chanser. Det är jämnt och svårtippat.

Övrigt som du vill förmedla?
– Till alla unga spelare födda 14-20 år. Ha tålamod! Bra träning över tid är det som tar dig mot dina mål. Vill du bli en bra handbollsspelare så måste du träna bra och genomtänkt. Vill du bli bäst, då måste du träna bäst och klokast av alla.

Vi tackar Erik för pratstunden och önskar honom lycka till.