Sveriges nordligaste handbollskola med gemenskap i fokus.

Jonna Linnéll som fick sluta pga av skador. Jennie Linnéll som precis blivit korsbandsskadad.Arkivbild

Stor gemenskap på Strömnäs Handbollsskola

För många handbollsintresserade ungdomar i norr är årets roligaste vecka igång; Strömnäs GIFs Sommarhandbollsskola.

För trettonde året i rad samlas ett hundratal handbollsspelare mellan 11 och 15 år i Pitholms sporthall i Piteå under några av sommarens varmaste dagar. De är där för att under fem dagar träna, leka, bo och umgås med likasinnade och för att tränas av delar av den svenska handbollseliten.

Under handbollsskolans gång har profiler så som Jonas Källman, Isabella Gulldén, Kristian Bliznac, Jenny Ahlm, Daniel Svensson, Mikael Franzén, Magnus Wislander och Natalie Hagman satt sina handbollskunskaper i verket och fört dem vidare till nya generationer handbollsspelare. I år består tränarna av Jennie Linnéll, mittnia i danska HC Odense, Jonna Linnéll, lagkapten i H65 Höör, Amanda och Ines Hodzic, spelare i Strömnäs GIFs damlag, Joacim Holmén, målvaktstränare, och Rijad Hodzic, tränare för Strömnäs damlag. Dessa gör tillsammans att ungdomarna har två handbollspass per dag, men det är inte allt. Förutom dessa pass står även utehandboll och en fadderaktivitet på schemat, och alla pass är inte heller rena handbollsträningar. Eftersom en handbollsspelare måste vara mångsidig är även handbollsskolans aktiviteter det. Tidigare år har schemat innehållit afropowerdance, yoga, föreläsningar gällande etik och moral, zumba, breakdance och boxning, och i år gör innebandyn ett gästspel med fokus på fotarbete.

Men några av de viktigaste personerna för handbollsskoleelevernas upplevelse är de ungdomar mellan 16 och 18 år som fungerar som faddrar. Dessa tretton ungdomar ansvarar för att eleverna ska känna sig trygga, ha kul och ha så bra förutsättningar som möjligt inför träningarna. Två av dem är artonåringarna Hilda Lundberg och Lilly Bergman som gör sina sjunde år på handbollsskolan; fyra år som elever och tre år som faddrar.

– Handbollsskolan är jättebra. Det är kul och lärorikt för eleverna och för oss faddrar. Man får så mycket gemensamt med de andra faddrarna också, säger Hilda och får medhåll från Lilly.
– Man får ju så mycket av barnen, de är så fulla av energi och vill verkligen spela handboll. Man märker att de brinner för sporten.
Det är detta handbollsengagemang som handbollsskolan vill förvalta och sprida och som skiner igenom i hur handbollsskolan påverkar ungdomarna som är med. För många av deltagarna är det den första riktiga bekantingen med varandra förutom som motståndare på en handbollsplan, och de som under handbollssäsongen på planen är värsta fiender blir ofta bra vänner under denna sommarvecka.
– Alla som är med på handbollsskolan blir som en stor familj, säger Lilly.
– Ja, det skapar en mycket bra gemenskap mellan de från olika klubbar och olika lag och de blir vänner över laggränserna vilket är jättekul, förklarar Hilda.
– Ja, och alla blir mer taggade på handboll överlag vilket kanske kan påverka så att en tolvåring som funderat på att sluta istället blir kvar ett år för att de inte vill missa gemenskapen.

Förutom utvecklade vänskapsband gör handbollsskolan också utvecklade handbollsspelare då deltagarna blir tränade av tränare med stor handbollskunskap. Hilda och Lilly berättar:
– Handbollsskolan har utvecklat oss jättemycket känns det som.
– Man får lite nya ögon som ser en och som kan hjälpa en. Det är skönt med ett annat tjänarperspektiv ibland.
Sen kan ju lita mer på en av tränarna på handbollsskolan om de säger att man borde jobba på något på ett annat sätt än med sina egna vanliga tränare, så det hjälper också utvecklingen. Jag skulle verkligen rekommendera handbollsskolan till alla.
– Om man har chansen att vara med på något sätt, antingen som elev, fadder eller tränare så gör det!
– Alla har roligt oavsett hur man är involverad, säger Lilly innan Hilda tillägger:
– Ja, det är verkligen en av de bästa veckorna på året.

Text & Foto: Lina Lundberg