Sverigecupen: Östergötlands Pojkar

Mellansvenska handbollsförbundet

Östergötland är på frammarsch på flera fronter – IFK Norrköping vann under helgen sitt trettonde SM-Guld i fotbollsallsvenskan. Inom handbollen leder RP Linköping Division 1 Norra och ser ut att vara på väg upp till Allsvenskan. I Nyköping är det dags för landskapets 15-åringar att försvara distriktet i Sverigecupen. Anförda av RP Linköpings A-lagstränare Ulf Andersson hoppas Östergötland på nya framgångar!

Namn: Ulf Andersson

Ålder: 48 år

Lag: Östergötland P -00

Roll: Tränare

Tidigare spelarmeriter: Spelat på hygglig div I nivå för länge sedan känns det som, det går mycket snabbare nu för tiden.

Tränarmeriter: Har varit tränare för RP IF P 91-93 där många spelare har fortsatt spela på hög nivå, bla tog vi ett JSM brons med P 92-93 laget.

Ledarstaben består även av: Victor Claudius, Veronica Löfgren, Ted Andersson.

Några frågor:

Totalt sett, hur många spelare har deltagit i uttagningarna från hur många föreningar?

C a 60 spelare från början från de flesta föreningar i distriktet.

Hur har förberedelserna sett ut från första lägret till den slutgiltiga laguttagningen?

3 breddläger, 3 utvecklingsläger, 2 elitläger, 6 träningsmatcher och sedan några extraträningar på det.

Varför har ni valt den typen av förberedelser?

Krav från mellansvenska handbollsförbundet.

Hur har uppladdningen sett ut under den senaste tiden inför turneringen?

Vi hade elitläger 2 den 9-10 oktober och efter det har vi inte setts mer, tänkte det är bara en månad till nästa tillfälle.

Varför har ni valt den uppladdningen?

De flesta av ungdomarna i den här gruppen har kommit så långt att de har fått en liten insikt i vad som krävs där de befinner sig nu och framöver.

Vilken målsättning har ditt lag i årets upplaga av Sverigecupen?

Oj oj oj då, ska man ha en sådan när man är 15 år också? Någon skrev något om att första ungdoms SMet skulle ses som att klättra i träd på rasten, spela brännboll eller rastfotboll i skolan. Det är ett år sedan som de gjorde det. Hur mycket kan man höja målsättningen därifrån? Samtidigt ska man ju veta om att klättra högst, vinna skolgårdsfotboll eller brännboll är bland det viktigaste som händer en skoldag. Ungdomarna sköter om detta själva, det är de som satt målsättningen. Ni får fråga dem!!! Individuella mål finns ju alltid bland spelarna. Några gör allt för att komma med på riksläger, några att göra så bra ifrån sig som möjligt och se hur långt det räcker. En sista kategori som är viktig har fått en roll som de känner sig bekväma i.

Varför har ni valt att ta ut de spelare som är uttagna?

Det är de som har störst chans att göra sig själva rättvisa i den hårda konkurrens som varit till de sista platserna i truppen.

Vilka spetsegenskaper besitter ditt lag? Individuella som lagmässiga?

Vi har ett jättebra 6-0 försvar där vi litar på varandra, vi har en spelidé som vi långsamt jobbat in och en hyfsad första och andra fas om vi lyckas med försvarsspelet. Alla är intresserade av att spela försvarsspel är nog den största individuella styrkan.

Hur har ledarstaben funderat på rollfördelning i laget?

Jag har varit huvudtränare och tagit ut laget till SvC, jag har stått för taktik och genomförande av träningspass och elitläger.
Victor har varit min ”sidekick” och har haft särskilt ansvar för y6 och 1ors spel. Vickan och Ted har delat på målvaktsträningen. Under SvC kommer nog Victor och jag dela mer på ansvaret med byten, fördelningen blir mer tydlig försvar- och anfall.

Slutligen:

Vilka spelare i ditt lag ska publiken hålla koll på under Sverigecupen?

Jag tycker att det är värt att hålla koll på alla spelare hos oss. Det kan vara tillfälligheter som gör att någon/några når högre, håller ungefär samma nivå och andra något lägre, de är 15 år! De som jobbar för förbundet har ingen lätt uppgift att hitta spelare men om alla får allt att stämma kan vi ha 17 spelare på rikslägret i april nästa år.

Vad har du för råd till de spelare som inte kom med?

Spelare som inte kommit med är inte ”dåliga” spelare, det är bara det att det finns de som är bättre, just nu ska tilläggas. Utveckling sker språngvis som ungdomsspelare. Du kan ha fått muskeltillväxt som gör att du kan hävda dig och vara starkare i försvar, hoppa högre och skjuta hårdare än sina jämnåriga kamrater.

Så mycket som idrotten kan ge och har gett er med egen utveckling som spelare och person och göra det tillsammans med andra talas det inte mycket om men det är en ”skola” som alla skulle ha råd, tid och möjlighet att få uppleva.

Truppen: 

1 Oliver Andersson Hjort Mv Mantorps IF/HF
12 Sebastian Sevén Mv RP IF Linköping
16 Emil Samelius-Bäckman Mv Norrköpings HK
2 Carl Friberg M6 RP IF Linköping
4 Hannes Karlsson M6 Mantorps IF/HF
5 Arvid Kindstrand H9 RP IF Linköping
7 Erik Aronsson V6 RP IF Linköping
8 Robin Johansson M9 RP IF Linköping
9 Hugo Nylund Kindefors V6 RP IF Linköping
10 Love Lagerquist H6 RP IF Linköping
11 Filip Thunblad V6 Norrköpings HK
15 Isak Henriksson H6 Norrköpings HK
17 Erik Kaliff V9 RP IF Linköping
18 Oliver Carlberg M9 Norrköpings HK
22 William Oscarsson H9 RP IF Linköping
24 Gustav Nygren H6 RP IF Linköping
29 Gabriel Ali V9 RP IF Linköping

Ledare:

A Ulf Andersson
B Victor Claudius
C Veronica Löfgren
D Ted Andersson