SHF utreder ”75-14-matchen” för misstänkt matchfixning

Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

För ungefär en månad sedan berättade vi om matchen i P14 N2 södra mitt mellan IFK Nyköping blå och IFK Nyköping, en match de förstnämnda vann med 75–14. Segern innebär att IFK Nyköping blå vann serien på bättre målskillnad än Hultsfreds HF.
– Ärendet har blivit överlämnat till oss av HF Mitt och de anser att vi bör granska det här sett till misstänkt matchfixning, säger Adam Engström, integrity officer på Svenska handbollförbundet (SHF) till Handbollskanalen.

IFK Nyköping blå vann alltså den här matchen mot seriekonkurrenten (och tillika klubbens andra lag i samma serie) med hela 75–14. Handbollskanalen hörde då av sig till lagets tränare Fredrick Brofjord, som menade att det inte fanns något konstigt med slutresultatet.

– Det är egentligen inte så mycket att orda om. Vi har 17 spelare i vår trupp fördelat på två lag i den här serien. När det gäller den här matchen skulle vi testa ett speciellt anfallsspel i det ena laget och kontra utav bara helvete med det andra. Det blev mycket mål i den här matchen och det är inget jag tycker du ska göra något med, sa han då.

Inför matchen mellan de båda IFK Nyköpingslagen låg Hultsfred etta i serien, men storsegern för IFK Nyköping blå innebar att de gick förbi på bättre målskillnad.

– Jag kan hålla med om att det ser konstigt ut, men vi har som sagt vunnit med stora siffror mot andra lag också. Vi skulle spela USM till helgen och därför ville vi testa lite grejer. Ibland blir det mycket mål även på träning. Det är den infallsvinkeln vi har, sa tränaren.

Handbollskanalen tog då kontakt med Patrick Eriksson på HF Mitt, som sa att de höll på och tittade på ärendet. Nu har det gått en viss tid och när Handbollskanalen på nytt tar kontakt med Eriksson berättar han att de har lämnat över ärendet till Svenska handbollförbundet (SHF).

– Ärendet har blivit överlämnat till oss av HF Mitt och de anser att vi bör granska det här sett till misstänkt matchfixning, säger Adam Engström, integrity officer på SHF.

Vad händer nu?

– Jag kan inte uttala mig om själva utredningen, men det är ju inte vanligt med matchfixningsärenden i någon idrott när det gäller barn och ungdomar. Utredningen är ett pussel och därför har vi bergärt komplettering av HF Mitt kring ett antal frågor. Vi har även upprättat kontrakt med IFK Nyköpings styrelse för att påbörja arbetet där. Vi kommer att ställa frågor och försöka reda ut situationen. Mer än så kan jag inte säga.

– Jag har en utredande roll här. Sen kommer SHF att ta beslut om det anses att det finns underlag för att gå vidare med frågan. Förbundet blir då en part som yttrar sig kring vad de har sett. Sen är det disciplinnämnden som gör den idrottsliga bedömningen kring matchfixningsreglementet.

Men ett beslut i ärendet kan komma att dra ut på tiden. Och det rejält.

– Den här typen av utredningar ligger inte under den tidspress som till exempel en protest gör. Matchfixning har ju ingen bortre gräns på det sättet utan kan utredas långt senare. Därför kan också domar falla långt senare, avslutar Adam Engström.

LÄS MER: Förbundet kollar upp ungdomsmatch – slutade 75-14