Selbys krönika: ”Vilka blir lidande av byråkratin?”

Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Låt mig börja med att säga att Svenska handbollförbundet gör många saker bra. Med det sagt – finns det en risk att för mycket regler, tävling och centrala direktiv underminerar möjligheten för så många som möjligt att vara med?

Låt mig ge två exempel från den senaste tiden. Vi kan börja med beachhandbollen i Åhus. En institution på sommaren inom svensk handboll. Ett enormt happening som lockar otroligt mycket barn och ungdomar till sporten handboll. Jag har själv varit i Åhus mängder av gånger och det som har byggts upp där, mycket tack vare “handboll på sand” är imponerande.

Handboll på sand, vad är det, finns det kanske någon som frågar? IHF har sina internationella beachhandbollsregler, ni vet de där man får extra poäng om man gör en snurrfint innan mål, för att nämna ett exempel. I Åhus spelas däremot beachhandboll (nästan) som vanlig handboll och det är något som verkligen uppskattats av spelarna och klubbarna (det är bara att titta på antalet anmälda lag, som slår rekord i princip varje år när det inte varit pandemi).

Nu har besked kommit att SHF från och med 2027 inte längre kommer att tillåta handboll på sand, utan det är enbart IHF:s regler som gäller. Jag förstår inte varför det inte kan fortsätta som nu, alltså att båda alternativen erbjuds. Framförallt inte eftersom de som blir lidande är barnen och ungdomarna, som ju uppskattar handboll på sand. Utifrån känns det som en utveckling i fel riktning, risken är ju att barnen inte tycker att beachhandboll med internationella regler är lika roligt som handboll på sand. Det kan leda till färre anmälda lag till Åhus såväl som färre barn och ungdomar som aktiverar sig med handboll i fokus. SHF bör ju vilja göra handboll så tillgängligt som möjligt. Inte otillgängligt.

Men tyvärr verkar det här med byråkrati drabba barn och ungdomar på fler håll inom svensk handboll. Åtminstone på sistone. I förra veckan skrev vi på Handbollskanalen om att spelare från Önnereds HK stoppas från att spela USM resten av säsongen. Varför? Därför att de representerat såväl Önnereds HK som HK Önnerediterna under USM-stegen (alltså representerat en klubb i en åldersklass och en annan klubb i en annan åldersklass). Ja, det här är två olika föreningar med två olika organisationsnummer, men alla “vet” ju att det här är samma förening egentligen. Precis som när Valter Chrintz under uppmärksammade former “stängdes ute” under finalspel för några år sedan när han representerat IF Kristianstad och IFK Kristianstad.

Ja, den här regeln finns där av en anledning och regler är till för att följas osv. Men som Önnereds sportchef Christoffer Lind sa till mig, varför finns regeln egentligen? Önnered anmälde flera lag till USM för att fler skulle kunna spela och även om de gjorde ett regelfel så blir följden att färre spelare får spela. Precis som det kommer att bli i Åhus, alltså.

Ungdomar stoppas från spel i USM. Barn och ungdomar riskerar att välja andra sporter före handbollen när succékoncept blockas på somrarna. Är det verkligen så ni vill ha det, SHF? Jag ska göra vad jag kan för att följa upp detta med SHF, så att de får redogöra för varför det har blivit på det här sättet.

Vill du komma i kontakt med mig? Skicka ett mail till ola.selby@handbollskanalen.se.