Projektet som ska bidra till fler spelare

Arkivbild. Foto: Viktor Ljungström viktorljungstrom.se

Västernorrland/Jämtland Handbollförbund planerar att ta fram ett projekt för att öka medlemsantalet i föreningarna. Projektet går ut på att föreningar ska kunna söka medel från förbundet. Idag är föreningarna små och detta projekt kan bidra till både fler spelare och matcher.

ANNONS

I år har Västernorrland/Jämtland, Västerbotten och Norrbotten samarbetat i serierna för att få ihop fler matcher för ungdomarna. Eftersom det är få lag i varje förbund på ungdomssidan skulle detta samarbete innebära fler matcher.

– Vi i Västernorrland/Jämtland har haft gemensamma ungdomsserier med Västerbotten under några år. I år bestämdes det att de tre nordligaste distrikten skulle träffas, så nu har även lag från Norrbotten varit med, säger Anders Högström, ordförande i Västernorrland/Jämtland Handbollförbund.

Tyvärr har detta samarbete inneburit att många lag har dragit sig ur serien. I de olika ungdomsserierna har totalt 14 lag dragit sig ur. Detta har resulterat i väldigt urvattnade serier. Nu vill förbundet starta ett projekt så att föreningarna ska kunna ansöka om pengar för att kunna utöka medlemsantalet.

– Vi vill att fler ska börja spela handboll och då kan våra föreningar söka bidrag. Förbundet kan inte göra så mycket på rekryteringsfronten, men vi kan uppmuntra föreningarna.

Västernorrland/Jämtland har endast 7 aktiva föreningar och detta skulle innebära att de kan söka 10 000 kronor var. Sedan får föreningarna själva bestämma hur de ska locka fler till att spela handboll. Ett utökat medlemsantal skulle kunna innebära fler lag i serien. Detta skulle då kunna resultera i att färre lag drar sig ur, eftersom de då inte behöver samarbeta mellan förbunden.

– Det har inte varit bra i år. Vi vet inte hur vi ska göra nästa år, men såhär kan vi inte ha det. För det kan då innebära att fler spelare lessnar och därför jobbar vi nu för att vi ska få fler spelare.

Framtidsvisionen är att ha egna serier

På lång sikt kan fler spelare innebära att föreningarna i förbundet även får fler seniorlag. Seniorlagen är viktiga för föreningarna så att de yngre har några att se upp till, men även ha som mål att någon dag få spela där.

– Absolut, man har någonting att se upp till och det är ju det som vi har saknat hos oss. Vi har ju bara haft seniorlag tidigare i Härnösand och ett herrlag i Sundsvall. Men nu har vi ju fått ett till i Kramfors och så kanske Strömsund kommer också och på det ser vi jättepositivt.

En framtidsvision är att ha egna serier för att slippa långa resor och resekostnader för föreningarna. Förbundet har ännu inte fått det beviljat att föreningarna kan ansöka om pengar, men förhoppningsvis går det igenom.

– Vi kan ha egna serier och föreningarna slipper resekostnader och det är utifrån det som vi vill att föreningarna ska kunna söka pengar från oss. Bara vi får det beviljat.

ANNONS

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here