Magasinet Match: Intervju med Hannah Flodman – Sveriges bästa talang 2017

Foto: Magasinet Match

Från skolan ut i arbetslivet. Från föräldrahemmet i Kvicksund till lägenhet i Lund. Från VästeråsIrsta till Lugi. Från junior till vuxen. Ett nytt liv väntar för Hannah Flodman, 18 år.

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Sveriges mest talangfulla junior har en unik merit lista. Hon har redan fem USM-medaljer (tre guld och två silver). I Malmö 12-14 maj ska Hannah Flodman försöka försvara SM-titeln från ifjol och ta sin sjätte och sista USM-medalj. Månaden därpå kliver hon in i vuxenvärlden, när hon tar studenten och börjar förbereda flytten till Skåne.

Men innan dess har Hannah Flodman ganska mycket i livet. Massor av handboll med VästeråsIrsta, både A-laget och juniorlaget (i USM:s finalsteg), slutspurten av gymnasiet, extrajobb på förskolan som drivs av hennes mamma. Och en hel del tid går åt för pendlingen mellan Västerås (skolan och klubben) och föräldrahemmet i Kvicksund, ett litet samhälle med knappt 2 000 invånare på gränsen mellan Västmanland och Södermanland.

Hur får du ihop allt?

– Man får ju prioritera. Nu har jag lagt lite mer tid på handbollen och lite mindre på skolan, men jag försöker att få in skolan också. Eftersom vi går ut snart måste jag ju bli klar med allt skolarbete, säger Hannah Flodman.

Hon går sista året på samhällsvetenskapsprogrammet med handbollsinriktning (NIU).

Vad skulle du vilja hinna mer av i livet – som du inte riktigt hittar tid till nu?

– Det finns mycket man vill göra, men eftersom jag älskar att spela handboll är det väl det jag vill göra. Men det finns ju annat också, som exempelvis att resa utomlands. Det skulle jag vilja, men hinner inte riktigt. Det får man ta senare.

Svårt beslut att flytta

Att komma till ett annat land – mer permanent – är hennes framtidsvision med handbollen.

– Jag vill spela utomlands, bli proffs och så där. Det är det jag tänker och verkligen vill. Typ Danmark eller Norge kanske kan vara en bra början.

Första steget i den riktningen tas i sommar, när Hannah Flodman går över till topplaget Lugi. Det innebär att hon flyttar hemifrån – och inte bara det. Hon hamnar nästan 60 mil bort från föräldrarna.

– Det var ganska svårt att fatta beslutet att flytta ända ner till Lund. Jag tänkte mycket på hur det skulle bli att flytta från min familj och även från kompisarna och alla spelarna i laget. Men det känns ändå som rätt val, och det ska bli riktigt kul. När jag fick den här chansen så tänkte jag att jag skulle ta den.

Vad hoppas du att flytten till Lugi ska betyda handbollsmässigt?

– Att jag utvecklas ännu mer som spelare. Mitt genombrottsspel är ett exem – pel på vad jag vill förbättra. Och jag vill även bli bättre rent fysiskt.

Hur blir det att lämna VästeråsIrsta?

– Det kommer verkligen bli jättetråkigt att lämna dem och säga hejdå. Men det är sådant man måste göra någon gång i livet.

Vad ska du göra i Lund vid sidan av handbollen?

– Jag kommer att jobba. Klubben ska hjälpa till att fixa arbete. Jag har gett dem olika alternativ som jag vill. Det kan bli på dagis eller som elevassistent. Jag älskar att jobba med barn. Men det kan också bli att jag jobbar på gym eller Ica eller något sådant.

Sköt i rockringar

Den 18-åriga vänsternian är en av de mest framträdande spelarna i VästeråsIrstas ligalag. I grundserien var Hannah Flodman lagets näst bästa målskytt på 86 mål och även näst mest effektiva spelare efter Ellenor Nilsson Åström. Flodman var tolfte bäst av alla spelare i SHE om man räknar MEP-poäng per match (Most Effective Player).

Skyttet är hennes främsta kvalitet. Massor av extraträning genom åren har gjort henne till en storskytt. Hon har till – bringat många timmar med någon av eller båda sina föräldrar i en liten gymnastiksal i Kvicksund.

– Vi har gjort olika sorters skotträning och gör det fortfarande när det finns tid. När jag var liten satte mamma och pappa upp rockringar i varje hörn av målet som jag skulle pricka. Nu kör jag mycket skotträning med lätt boll, vanlig boll och tung boll. Och jag skjuter ofta mot en tjockmatta.

Men handboll är ju mer än att bara skjuta.

Vad har du utvecklat mest under det senaste året?

– Mitt försvarsspel, skulle jag säga. Jag har blivit bättre både på att låsa och att täcka. Vi tränar mycket fotarbete i Västerås, så det har också blivit bättre. Och framåt vågar jag ta mer initiativ än tidigare.

Jag var jättedålig

Hannah Flodman har en stor roll i u19-landslaget som i mars vann sin kvalgrupp och tog sig till sommarens EM-slutspel i Slovenien.

– Det är lite kul att vi gick vidare, och att de andra i laget presterade bra i EM-kvalet. Men för mig själv gick det jättejättedåligt, verkligen. Jag kom inte till de lägen jag ville och jag satte inte skotten. Jag var typ inte i form.

U19-landslagets förbundskapten Erik Larholm om Flodman:

– En tvåvägsspelare, även om hon är bättre framåt än bakåt. Skottet är hennes spetskvalitet. Hon har skottkraft och skju – ter mål på landslagsmålvakter från tolv meter. Och ändå har hon inte nått sin fulla potential, långt därifrån. På sikt kan hon utveckla hur hon kommer till skottet och i framtiden kanske skjuta nio av tio jävligt bra, istället för som idag varannan gång eller två gånger av tre väldigt bra.

Vad mer behöver Hannah i första hand utveckla i sitt spel?

– Folk ser väl mig som lite petig och kritisk, men jag tycker att hon kan bli ännu tuffare och gå rakt på mål. Det är lite mycket sidled ibland. Hon kan också utveckla samarbetet med både niometerskollegor och mittsexa. I försvaret börjar hon bli mer fysisk men kan utveckla fotarbete och intensitet, säger Erik Larholm.

I u19-landslaget spelar Hannah Flodman oftast från start som vänsternia, men hon utmanas av Kristin Thorleifsdottir, tvåa på årets talanglista. Så här säger Thorleifsdottir om sin tuffa konkurrent:

– Hannah är väldigt allsidig, bra på mycket. Och hon är ju byggd för att vara så här bra. Hon är så fysisk, och allt hon gör ser så himla enkelt ut. Hon är superduktig och förtjänar verk – ligen förstaplatsen. Det är kul att vara med henne i landslaget och lära av varandra.

Hannah Flodman faktaruta

Född: 1998
Position: V9
Klubb: VästeråsIrsta / Lugi HF
Moderklubb: VästeråsIrsta HF

Flodmans fem USM-medaljer

2012, Flickor B
Guld med Gökstens BK efter finalseger mot Torslanda (17-13).

2013, Flickor B
Silver med Gökstens BK efter finalförlust mot Tumba (15-20).

2014, Flickor A
Guld med Gökstens BK efter finalseger mot Torslanda (23-13).

2015, Flickor A
Silver med Gökstens BK efter finalförlust mot Tumba (22-27).

2016, Damjuniorer
Guld med VästeråsIrsta efter finalseger mot Lugi (21-20)

Text och källa: Jakob Lundberg, Magasinet Match

ANNONS
Annonslänk: Kampen om SM-guldet har börjat - följ dramat på C More Mycket Sport.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here