Magasinet Match: Intervju med Alfred Jönsson – Sveriges bästa talang 2017

Foto: Magasinet Match

Ifjol var han tvåa. Nu är Alfred Jönsson Sveriges största talang. Men det är inget som han själv tänker på.
– Jag känner ingen press. Istället handlar det mer om att jag hela tiden vill framåt.

Förra årets talanglista toppades av Alingsås vänsternia Felix Claar. Bakom honom skuggade Alfred Jönsson som gjorde succé under sin debutsäsong i högstaligan. Lugi-talangen gjorde 76 mål i grundserien och kallades för ”The Chosen One” av tränaren Tomas Axnér. Nu, ett år senare, toppar Alfred Jönsson MATCH talanglista.

– Det är jävligt smickrande och kul att höra. Det är ett litet kvitto på att man gör saker rätt. Det är alltid kul att få beröm, säger Alfred Jönsson.

Under den här säsongen har utvecklingskurvan fortsatt att peka uppåt. Simon Jeppsson är Lugis storstjärna, men bakom honom var Alfred Jönsson tvåa i den interna skytteligan och assistligan (120 mål och 45 framspelningar i grundserien). 19-åringen tog dessutom en plats i säsongens all-star-team som den mest effektiva mittnian.

– Det har gått framåt. Jag har fått spela mycket mittnia där jag vill vara och har kanske tagit lite större ansvar jämfört med förra säsongen. Jeppsson har ju dragit på sig mycket folk och det har ju öppnat ytor för mig och de andra i laget.

Vilka är de största förändringarna i ditt spel?

– Jag är nog lite lugnare och tar fler rätta beslut. Sedan går jag även lite mer rakt på mål.

Hansen och Palmarsson förebilder

Under de två åren som Alfred Jönsson har spelat i Handbollsligan har han visat upp unika egenskaper kombinerat med en mångsidighet. Han har spelat på samtliga niometerspositioner, men om han själv får bestämma väljer han två av platserna.

– Jag trivs mest i mitten eller till vänster. Det har blivit en liten blandning under den här säsongen. Som mittnia handlar det mer om att styra spelet och ha kontroll över vad som ska hända. Man spelar lite mer för de andra. En vänsternia, som Simon Jeppsson, gör mycket mål. Där blir det många avgörande beslut. Som mittnia har man fördel av att kunna skjuta också – och som vänsternia är det också bra att kunna styra spelet. Man har nytta av de olika egenskaperna på båda positionerna.

Har du haft någon förebild på toppnivå som du har tittat på lite extra på?

– Det finns väl ingen som påminner exakt som mig, men Mikkel Hansen är en förebild med sitt skott. Sedan gillar jag Aron Palmarsson också. Han är lite irrationell och cool i sitt sätt att spela.

Allt har gått väldigt snabbt för dig. Du debuterade ifjol och gjorde succé och har följt upp det med ännu en kanon – säsong. Har du någon gång stannat upp och tänkt till på vad som händer?

– Nej, jag fokuserar väl mer på att jag ska bli bättre för varje gång jag kliver ut på handbollsplanen. Man är lite ”go with the flow”. Det är bara inspirerande när det går bra. Tomas Axnér plus de andra spelarna har gett mig gott om förtroende också. Bara genom det tar man kliv – att få träna varje dag med Lugi och öka steg för steg.

Hur hanterar du hajpen om att vara en stor talang?

– Det är inte heller något jag tänker på. Jag spelar för att det är kul och för att jag vill utvecklas både som handbolls – spelare och som människa. Jag tänker inte att jag är en talang, det är mer att jag hela tiden vill framåt. Jag känner igen press.

Drömmer om Bundesliga

Efter förra säsongen var det osäkert om Alfred Jönsson skulle spela kvar i Lugi. Kontraktet gick ut under sommaren, men till slut kom båda parterna överens om en fortsättning. I februari förlängdes kontraktet ytterligare med två år i Lundaklubben.

– Jag trivs riktigt bra i Lugi och det är skönt att kunna bo kvar hemma. Jag har en bra relation med hela laget och med tränarna. Jag kände att det var rätt val.

Lugi slutade tvåa i ligan och tog sig till slutspel. Efter den första kvartsfinalsegern mot Ystads IF (där Alfred stod för fem mål) benämnde Tomas Axnér målmaskinen Simon Jeppsson som lagets ”franchisespelare” – den stora stjärnan som man bygger laget kring. Nästa säsong flyttar Jeppsson till Flensburg i Bundesliga och en stor roll öppnas för Alfred Jönsson – eller?

– Det är klart att man hoppas på det. Det hade varit riktigt kul, men det är några steg att ta. För mig gäller det väl att mogna ytterligare och sådär, men jag tycker samtidigt att jag är redo.

När du har spelat två år till med Lugi – hoppas du då att du har kommit såpass långt i utvecklingen att du kan vända blickarna utanför Sverige?

– Det hade ju varit kul, men samtidigt får man inte stressa. Ska man lämna Sverige ska det vara för en toppklubb i Europa. Om två år är jag 21 och att stanna kvar då kanske inte är helt fel heller. Men det hade varit en dröm att hamna utanför Sverige i framtiden. Bundesliga hade varit riktigt coolt. Det är matcher hela tiden och man bara öser på.

Yngst och bäst

Bland mittniorna i grundserien var Alfred Jönsson spelaren med högst MEP-poäng. Hans 75,12 poäng gav honom en plats i säsongens all-star-lag.

PlatsNamnKlubbMEP
1Alfred JönssonLugi HF75,12
2Rasmus WremerIFK Skövde69,08
3Henrik OlssonRicoh HK62,52
4Daniel EkmanEskilstuna Guif60,82
5Jesper KonradssonAlingsås HK58,78
6Gustaf HallénHIF Karlskrona57,39
7Jonas LarholmIK Sävehof56,09
8Henrik KnudsenIFK Ystad50,85
9Eric Forsell SchefvertYstads IF HF45,18
10Richard HanischIFK Kristianstad36,82
11Jonathan CarlsbogårdRedbergslids IK35,24
12Daniel WesterRedbergslids IK32,18
13Anders HallbergLugi HF31,81
14Robert MånssonHK Malmö29,67

Text och källa: Marcus Heed, Magasinet Match