Juniorlaget som agerar mentorer i moderklubben – stor succé

IF Helltons herrjuniorer tillsammans med ungdomslag i Skåre HK.

IF Helltons HJ lag som har sin bakgrund i Skåre HK hjälper sin gamla moderklubb genom att agera som ledare för olika ungdomslag. Av 15 killar i truppen så har samtliga ställt upp som ledare/mentorer för lag från årskullar 03 till 07 inom Skåre HK.

2015 flyttade dåvarande Skåres A-pojkar, som hängt ihop sedan 6-årsåldern, över till IF Hellton. Övergången var en naturlig del då gymnasietiden påbörjades med närmre till träningshallar, bättre träningsförutsättningar samt möjlighet till att närma sig seniorspel, där möjlighet inte fanns i Skåre och var ett samförstånd mellan föreningarna.

Killarna har dock aldrig släppt kontakten eller lojaliteten med sin moderförening utan fortsatt engagera sig genom att bland annat agera domare för klubben samt agerat som stöd för yngre lag. Inför årets säsong så tog Skåre HK styrelse fram ett förslag som baserade på att Helltons HJ tillfrågades om att vara mentorer för yngre lag med syfte att stärka Skåre med handbollskompetens, ge förebilder för yngre samt att juniorerna själva fick ledarutbildningar. Förhoppningen var att några skulle nappa på erbjudandet.

– Jag blev oerhört förvånad och glad när jag presenterade förslaget för killarna på en träning och fick ett sådant positivt gensvar, säger Thomas Eriksson som är sekreterare i Skåre HK.

Förslaget mynnade sedan ut i att samtliga juniorer ställde upp för yngre lag. Det har blivit ett mycket uppskattat samarbete där killarna har skött sina roller på ett fantastiskt sätt och även utökat rollerna och följt med på cuper och bortamatcher vilket inte var tanken från början säger Thomas Eriksson. Det är mycket uppskattat av våra yngre lag vilket inte minst visar sig i att våra lag nu agerar hejaklackar och stöd i samband med juniorernas hemmamatcher. Sista matchen var det totalt cirka 150 åskådare på en HJ-match, dessutom en röststark sådan publik.

Detta stöd är också mycket uppskattat av IF Hellton.

– Det är klart att vi kämpar lite extra när det finns så många yngre som vill stötta oss. Senaste hemmamatchen var det över 100 barn från Skåre och hejade fram oss, vi vill ju inte göra dem besvikna, det minsta vi kan göra är ju att ge allt, säger Oskar Larsson en av spelarna i juniorlaget och ledare för pojkar 05.

Vi har också sett en effekt på skolgårdar där de yngre barnen finns via återkoppling från fritidsledare, barnen spelar nu även handboll på rasterna och från att vilja vara Lukas Nilsson, Mikael Appelgren vill de nu istället vara till exempel Basse Eriksson och Anton Törner som de ser som nya idoler. Vi gör dock inga jämförelser i övrigt.

– Jag tror det är unikt att ha ett sådant gott samarbete som i detta fall fortsätter Thomas Eriksson.

– Ser du det i ett längre perspektiv så är det inte bara bra för Skåre utan för handbollen i Värmland i stort där Skåre är den största ungdomsföreningen. Vi ersätter killarna med lite ledarkläder samt att vi erbjöd killarna en resa i någon form. Det innebär att vi nu i vår åker till Malmö för att se finalspelet i Ungdoms-SM i handboll. Det känns också värdefullt att herrjuniorer känner så starkt för sin moderklubb att de är beredda att ge tillbaka så mycket av sin begränsade fritid till oss. Den handlingen är så mycket värt som ett tecken på en bra värdegrund och att vi gör något rätt i vår förening.

Att samarbetet uppskattas av de yngre lagen märks när frågan ställs till de yngre spelarna om hur de upplever att ha mentorer.

– Det bästa med lagmentorerna är att de är mycket bättre på att visa övningarna än min pappa. Sen är dom snälla o schyssta, säger Karl Eriksson (pojkar 06).

– Det är kul att se på när de spelar matcher själva och de förklarar övningar så det är lätt att förstå, fyller Isak Östlin (pojkar 05) i.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here