Joakim Lindgren om skador i ungdomshandbollen

Joakim Lindgren. Foto: privat.

Ungdomshandbollen är mycket glädje och mängder av strålande prestationer. Bakom kulisserna finns ibland den tunga skadevärlden. – Det pratas mycket men utförs inte så mycket, säger Joakim Lindgren, legitimerad naprapat på Stockholms Handbollförbund.

Efter Sverigecupen det gångna helgen skrev han ett Facebook-inlägg som Aftonbladet var först att uppmärksamma. Allt för att rikta blicken mot oroande trender och förhållningssätt.

– Det är ett ganska stort problem, säger Lindgren. 

– Jag har varit aktiv i ungdomshandbollen som ledare i 16 år. Som legitimerad naprapat har jag också fått upp ögonen för hur det ser ut, fortsätter han.

– Många spelare har ont, men säger inget. Vissa kan prata om det men ingen vill vila utan spela handboll.

Lindgren bidrar med mer än problembeskrivningen. I det länkade Facebook-inlägget har han lösningar för att få bukt med följderna av skadeproblematiken.

– Svenska Handbollförbundet gör bra grejer, man får inte gå tränarutbildning om man inte gått skadekurser. Men det pratas mycket men det utförs inte så mycket. Skadeförebyggande kräver sin tid i veckan.

Vilka signaler ska man lyssna på hos spelarna?

– För det första, lyssna på vad de säger. Men även om de säger: Jag kan spela, det är ingen fara – det funkar väl i någon match eller träning. Över tid, om de fortsätter säga samma sak får man dra öronen åt sig. Sen går det också att kolla på spelarnas rörelsemönster. Ser man att de inte kan kasta eller springa som vanligt, inte går i luckorna som kommer bildas ett ganska tydligt mönster, säger Lindgren.

Du trycker på vikten av förebyggande träning och vill åt en annan attityd hos tränare?

– Alla handbollstränare vill syssla med handboll och är oftast fantastiska på det. Det är inte jättelätt med fys och det har ibland ett oförtjänt dåligt rykte, men man måste förstå att man måste göra det för att kunna spela handboll. Att se fys som straff är helt fel väg att gå.

– Man få dra ner det på spelarnas nivå, förenkla ännu mer och förklara varför det är viktigt, säger Lindgren.

Länk: Joakim Lindgrens Facebook-inlägg

Aftonbladet: Slår larm om Sveriges främsta handbollstalanger >>