Inför: USM Steg 4 Flickor B

Skövde HF - Skuru IK från Skadevi Cup 2015 Foto: Viktor Ljungström, www.viktorljungstrom.se

Då var det dags att släppa ut den yngsta kullen som består av 40 lag, i 8 grupper, som ska bli 8 lag. Enbart 1:orna i grupperna går vidare till Malmö.

Grupp 1

Lagen som gör upp om platsen är: IK Bolton (arrangörer), Skövde HF, NKIK, Strömäs GIF och H43 Lund HF 1.

En otroligt tuff grupp då 3 lag kan vara med och slåss om platserna. Skövde HF (1:a från steg 3) har varit favoriter att ta sig till Malmö sedan starten i oktober och har bara imponera under säsongen. IK Bolton (1:a steg 3) har vuxit under säsongen och bara blivit starkare och starkare, vilket visar att tjejerna kan utmana om platsen. H43 Lund 1 (2:a steg 3) är det tredje laget som i denna grupp kan utmana om platsen. H43 har stundtals visat ett fantastiskt spel och stått upp mot absoluta toppen på ett mycket bra sätt. Men det gäller att prestera i 4 raka matcher för att ha avgörandet i egna händer utan att förlita sig på de andra i gruppen. NKIK (2:a steg 3) och Strömnäs GIF (2: steg 3) behöver toppa formen ordentligt om de ska ta sig vidare från gruppen.

Då alla i gruppen kan slå varandra blir detta en nervig grupp, men Skövde med sitt snabba rulle-spel håller undan och tar den enda platsen till Malmö.

Grupp 2 

Lagen som gör upp om platsen är: Gustavsbergs IF HK (arrangörer), Borlänge HK, Gökstens BK, Vinslövs HK och IK Sävehof.

Gustavsbergs IF HK (1:a steg 3) har hela säsongen varit favoriter till att gå långt i USM med sina gigantiska skyttar som leds av talangen Cornelia Dahlström. Hon är inte bara farlig som skytt utan även som assist. En snabb m9 med en spelförståelse som styr spelet gör Gurra svårslagna över hela banan. Borlänge HK (1:a steg 3) har imponerat i år och maskineriet är väl trimmat. Ett kollektiv där spelarna turas om med att ha gjort flest mål i matcherna. Hotet kommer över hela banan och kan man stoppa Gustavsberg kan man vinna gruppen. Gökstens BK (2:a steg 3) kommer ha det svårt mot dessa två lagen, men om allting klickar och tjejerna få till sitt fina spel kan de utmana om gruppsegern, men då krävs det en hel del tur också. Vinslövs HK (2:a steg 3) gick vidare med minsta marginal och är ett lag som kämpar tills domarna blåser. Även om tjejerna är kollektivt starka så kommer det bli otroligt tufft för dem att gå vidare. IK Sävehof (2:a steg 3) som har en duktig målvakt i Tilda Karlsson och bra spelare över hela banan kan utmana. Laget har en vass uppställning på 9m och snabba kanter. Dock krävs det en bra insats över 4 matcher för att tjejerna ska vinna gruppen.

Jämn grupp bakom Gustavsberg som blir numret för stort med sina skickliga skyttar och tar gruppsegern före Borlänge.

Grupp 3

Lagen som gör upp om platsen är: Vadstena HF (arrangörer), Torslanda AIK, OV Helsingborg HK 1, Spånga HK och Skuru IK.

Vadstena HF (2:a steg 3), som kanske har det bästa arrangemanget för B-ungdom, får hoppas att publiken sluter upp och hejar. Tjejerna lyckades efter en del spänning ta sig vidare från gruppen i steg 3 och får det nog tufft även här. Torslanda AIK (1:a steg 3) som är Torslandas ”andra lag” gjorde en bra insats i steg 3 och vann sin grupp. Torslanda spelar en snabb rulle handboll där spelarna satsar för varandra, som leds av duktiga Cassandra Borgengård. Det behövs ett aggressivt försvar och bra målvaktsspel om tjejerna ska vinna denna grupp. OV Helsingborg HK 1 (2:a steg 3) har stora och starka spelare som kan göra livet svårt för alla lagen som står på andra sidan planen. Bra skytte kan ta tjejerna en bit i denna grupp, men i helhet får de det lite svårt att prestera över 4 matcher. Spånga HK (1:a steg 3) imponerad i steg 3 och ska inte räknas bort i denna grupp. Tjejerna kriga och kämpar fullt ut och spelar en enkel handboll. Med fart och ett bra rulle spel öppnas motståndarnas försvar upp. Kan Spånga ta fram detta samt ett grymt försvar finns det möjligheter att nå Malmö. Skuru IK (1:a steg 3) är favoriterna i gruppen med sitt kompletta kollektiv där många spelare bidrar i målprotokollet. Tjejerna har bevisat att de kan göra mål samtidigt som de håller motståndarnas mål nere, vilket kommer behövas.

En jämn grupp där flera av lagen kan ta hem gruppen. Det avgörande kommer vara vilket lag som kan prestera under helgen under dessa förutsättningar. Skuru är favoriter tätt följt av Spånga och Torslanda.

Grupp 4

Lagen som gör upp om platsen är: Kungälvs HK (arrangörer), Bålsta IF, Eslövs IK, BK Heid och Nacka HK.

Ett annat lag som har varit favoriter denna säsong är Partille Cup vinnarna Kungälvs HK (1:a steg 3). Ett otroligt starkt lag som har en fantastisk bredd. Tjejerna kan verkligen handboll och utstrålar självförtroende när de kliver på planen. Det som talar emot är att truppen rullar på få spelare och att de har en del skador på viktiga spelare. Bålsta IF (1:a steg 3) har en spelare som var makalös under steg 3 och det var Ida Schaffer. Hon mäktade med att göra 29 mål på tre matcher och behöver nog göra samma sak i steg 4. Bålsta behöver spela på absoluta toppen för att få stopp på Kungälv. Eslövs IK (2:a steg 3) har ett bra spel där det finns skytte och genombrottsspelare. Tjejerna står stabilt bakåt och det bidrar till en del kontringar. Sätter Eslöv formen kan de störa de andra lagen. BK Heid (2:a steg 3) kom undan nätt och jämt från steg 3 och är inte ett lag som gör många mål. Men tjejerna spelar väldigt bra tillsammans och är väl synkade med sin m6:a. Nacka HK (1:a steg 3) som är ett rent 02 lag har presterat väl bland ett år äldre lag. En spelare som sticker ut är Annie Salmi som gjorde 25 mål på 3 matcher under steg 3. Förutom Annie är målen fördelade rätt jämnt runt resten av tjejerna. Nacka får sig en ordentlig mätare i denna grupp och ska tjejerna bli årets skräll i USM?

Favoriterna i från Kungälv borde klara av gruppen och med det fina spelet ta sig vidare till Malmö. Resten av lagen får försöka knipa poäng från Kungälv och hoppas på det bästa.

Grupp 5 (skriven av Jimmy Johansson på HK)

Lagen som gör upp om platsen är: IK Baltichov 2 (arrangör), Skånela IF, LIF Lindesberg, Näsby Handboll och Kärra HF.

Vi tittar närmare på hur lagen presterat under USM fram till Steg 4:
Kärra HF Steg 1: Etta i gruppen före OV Helsingborgs HK 1 Steg 3: Etta i gruppen före Vinslövs HK.
Näsby Handboll Steg 1: Etta i gruppen före Dalhems IF Steg 3: Etta i gruppen före Nödinge SK.
LIF Lindesberg Steg 1: Trea i gruppen bakom Spånga HK och Arbrå HK Steg 2: Tvåa i gruppen bakom Ludvika HF Steg 3: Tvåa i gruppen bakom Gustavsbergs IF HK.
Skånela IF Steg 1: Trea i gruppen bakom Borlänge HK och RP IF Linköping Steg 2: Tvåa i gruppen bakom Finspångs HK Steg 3: Tvåa i gruppen bakom Spånga HK
IK Baltichov 2 Steg 1: Tvåa i gruppen bakom H43 Lund 1 Steg 3: Tvåa i gruppen bakom Skövde HF.

Vi utser Kärra HF till favoriter i gruppen. De gick till kvartsfinal i Skadevi Cup i höstas och har fin matchning i serien med duktiga motståndare. Främsta utmanare tror vi att Näsby Handboll, från Kristianstad, blir. Ett lag som vunnit sin grupp i både Steg 1 och Steg 3. Det går heller inte helt att räkna bort övriga lag. IK Baltichov 2, som är ett rent 02-lag, står som arrangör och spel på hemmaplan brukar alltid lyfta några extra procent i prestationen. Både LIF Lindesberg och Skånela IF har också visat stor moral och tagit sig vidare med minsta möjliga marginal från Steg 2 och sedan vidare ända hit, tröskeln till Finalspelet i Malmö.

Grupp 6

Lagen som gör upp om platsen är: IF Hellton (arrangörer), HK Aranäs, Ludvika HF, HK Ankaret och Sollentuna HK.

IF Hellton (1:a steg 3) har efter steg 3 på allvar blivit favoriter till att gå långt denna säsongen. Tjejerna var i dödens grupp i steg 1 och slog förhandsfavoriterna Torslanda i steg 3. Dessutom är dem på hemmaplan och blir svårslagna. HK Aranäs (1:a steg 3) har ett väldigt bra grundspel och starka skyttar där Anna Heed stod för 24 fullträffar under steg 3. Aranäs har även bra försvar och snabba spelare som kan kontra in en del bollar. Absolut ett lag som kan vinna gruppen. Ludvika HF (2:a steg 3) snittar 3 utvisningar per match och kör ett tufft försvar som kommer behövas i denna grupp. Ludvika kommer tyvärr få det tufft mot detta motstånd. HK Ankaret (1:a steg 3) är också ett bra lag men som antagligen kommer få det tufft mot Hellton och Aranäs. Det krävs en väldigt bra helg om allt ska gå deras väg. Sollentuna HK (2:a steg 3) har haft relativt lätta grupper utan några storfavoriter och kommer få det tufft här. Med en liten trupp på 8 spelare (+ 2 målvakter) har Sollentuna gjort det otroligt bra, men som kan få det tufft i steg 4 med 4 matcher på kort tid.

Favoriterna är Hellton och Aranäs där matchen mellan dessa två komma bli avgörande. Dock har Hellton övertygat mer och borde stå som vinnare när helgen är över.

Grupp 7

Lagen som gör upp om platsen är: Dalhems IF (arrangörer), Lugi HF 1, HK S-hof, Nödinge SK och Uppsala HK 1.

Dalhems IF (1:a steg 3) är det lag som kan överraska och slå vilket lag som helst. Tjejerna har hemmaplan med sig och det kan vara avgörande i de jämna matcherna. Dalhem hade även i steg 3 minst 7 olika målgörare per match så bredden är det inget fel på. Lugi HF (1:a steg 3) har lite av favoritskapet i gruppen efter att ha gjort ett bra steg 3 där man även vann över Sävehof. Otrolig bredd som kan vara den avgörande faktorn då det är många matcher på kort tid. HK S-hof (1:a steg 3) kommer bli jokern i gruppen då det är ett lag som inte många har koll på, vilket även är en fördel. Då tjejerna inte spelar just i dessa lagen i serien är det svårt att studera tjejerna innan. Detta kan bli avgörande för S-hof. Nödinge SK (2:a steg 3) har lyckats ta sig hit efter en del spelar tapp inför säsongen och med en mix av 01:or och 02:or räcker inte Nödinge till i denna gruppen. Uppsala HK 1 (2:a steg 3) gjorde ett bra steg 3 med bara 35 insläppta mål som bärgade hem andra platsen. Men i denna grupp behöver nog Uppsala även göra mer mål än steg 3 för att ha en chans, vilket kan bli svårt.

Det är tre lag som ses som potentiella vinnare och det är Dalhems IF, Lugi HF och HK S-hof. Mycket kommer avgöras där och då med dagsformen på lagen. Lugi har lite fördel då de ser vassare ut än Dalhem som de möter i serien och som mötte Sävehof i steg 3 som kan vara en fördel.

Grupp 8

Lagen som gör upp om platsen är: Åhus Handboll (arrangörer), RP IF Linköping, KFUM Trollhättan, Torslanda HK och HK Silwing/Troja.

Åhus Handboll (1:a steg 3) hade inga problem i steg 3 och är en stark utmanare i ”dödens grupp” till att ta hem segern. Ett Åhus som har vuxit de senaste åren och är ett starkt lag. De må inte ha de längsta spelarna men det kompenserar de väl med att spela en snabb handboll. RP IF Linköping (1:a steg 3) har ingen utpräglad skytt då nästan alla tjejer som spelar bidrar till målprotokollet. En stark bredd som kan vara det vinnande konceptet gör RP till ett starkt lag. KFUM Trollhättan (2:a steg 3) har gjort det väldigt bra såhär långt men kommer få det tufft i denna grupp som är en av de tuffaste. Trollhättan spelar en bra fartfylld handboll som kan hota de absolut bästa, men då krävs det perfekt genomförda matcher vilket kommer bli svårt. Torslanda HK (2:a steg 3) som åkte på en mina i steg 3 och bara kom 2:a kan få det svårt att gå vidare. En av förhandsfavoriterna som har ett bra grundspel men som har haft en del skador det senaste. Torslanda behöver samla krafterna och förhoppningsvis hålla sig skadefria för att kunna kriga om gruppsegern. HK Silwing/Troja (2:a steg 3) sågs också som ett av lagen som kunde ta sig till Malmö på förhand. Även här ser vi ett lag med en bra bredd där flera spelare utmärker sig i målprotokollet vilket kan vara viktigt i jämna matcher.

En svår grupp att tippa som på förhand är ”dödens grupp”. Fyra av lagen kan göra upp om den sista platsen till Malmö och det är svårt att utvisa vem då alla lagen har något som talar för och emot. Åhus har ännu inte förlorat en match i USM men Torslanda har en målskillnad på +137 på 7 matcher. Nyckelmatchen blir nog mellan Åhus och Torslanda som, om hela truppen är hela, Torslanda vinner. Men det krävs 4 näst intill perfekta matcher i denna grupp för att ta platsen.

Vi väntar med spänning för att ha alla lagen för årets finalspel klara och önskar alla lycka till!