Inför: USM Steg 4 Flickor A

Glatt Sorunda-lag Arkivbild. Foto: Viktor Ljungström Viktorljungstrom.se

Denna helgen ger sig Flickor A in i hetluften där 32 lag är fördelade på åtta grupper, varav 8 lag går till finalspelet i Malmö.  

Grupp 1

Skuru IK (1:a steg 3) har fördelen av att spela på hemmaplan och är lite av favoriter till att vinna gruppen. Skuru har sin styrka i sin bredd där tjejerna är stora och starka krigare. Om laget får ihop det kollektiva spelet så kan biljetten till Malmö vara deras. Här kan ni läsa vad Sorundas tränare Mikael Jarvin har att säga om Skurus chanser i steg 4.
VästersåIrsta HK 1 (2:a steg 3) har gjort det bra såhär långt i USM. En spelare i Västerås som stack ut från mängden i steg 3 var Wilma Svedung som gjorde 22 mål på 3 matcher. Ska Västerås ha en chans att sno första platsen så måste tjejerna spela på sin absoluta topp. Här kan ni läsa vad HK Järnvägens ledare Anders Danielsson tror om Västerås chanser i steg 4.
GF Kroppskultur (2:a steg 3) är ett gäng tjejer som kämpar och sliter på handbollsplanen och som har en attityd som kan vinna matcherna. I de jämna matcherna har målgörarna varit få vilket kan visa sig vara ett problem i steg 4. Ska Kropps ha en chans måste hela laget visa framfötterna. Här kan du läsa vad Skövde HF’s ledare Jerker Nyman har att säga om Kroppskulturs chanser att vinna gruppen.
IK Cyrus (1:a steg 3) är också favoriter till att vinna gruppen då Cyrus spelar en fin handboll med fart och fläkt. Med ett försvar och kontringsspel som är väldigt bra kan Cyrus bli ett riktigt jobbigt lag för alla i gruppen att möta. Här kan du läsa vad Skara HF´s ledare Anders Larsson tror om Cyrus chanser att vinna gruppen.

Det blir en kamp mellan Cyrus och Skuru om platsen till finalspelet som Cyrus tar efter en väldigt jämn match.

Arrangören Skuru IK har gått all-out i sitt arrangemang och förutom att skriva om lagen på sin hemsida har de även länkat till sitt matchprogram och erbjuder under helgen även webb-tv för alla som inte kan närvara. Vi uppmanar alla som är där och använder sociala medier att använda sig av #usm_i_nacka för att dela med sig av sina bilder och kommentarer!

Grupp 2

Sorunda IF (1:a steg 3) är förra årets vinnare i B-ungdom och favoriter till att vinna denna gruppen. Tjejerna har hemmaplan och har tagit sig hit utan större problem. En lagmaskin som spelar en attraktiv handboll där det finns talangfulla spelare på många positioner. Tjejerna som till mesta dels är 00:or gör det svårt för många lag och kommer inte ge upp.
Arbrå HK (2:a steg 3) har gjort det bra såhär långt denna säsongen men det tar nog stopp för tjejerna här.
Trelleborg HBK (2:a steg 3) tog sig otippat vidare från steg 3 efter att ha gjort en väldigt bra helg. Även om vi på handbollskanalen gillar skrällar så tror vi inte Trelleborg kan rubba favoriterna och ta platsen i Malmö.
Lillpite IF  (1:a steg 3) är det laget som utmana om gruppsegern efter en otroligt stark insats i steg 3 där Cajsa Hedlund var på spelhumör med sina 25 mål på 3 matcher. Kan laget prestera liknande kan det bli en spännande grupp att följa.

Lillpite eller Sorunda vinner gruppen och favoritskapet ligger hos fjolårets vinnare Sorunda.

Grupp 3

Skövde HF (1:a steg 3) som sitter på en guldgruva när det kommer till 9m spelare och skytte kommer vara skoningslösa. Tillsammans med sin bredd sitter Skövde på ett vinnande koncept. Detta och försvarsspelet som bidrar till kontringar och handboll i hög fart gör Skövde till favoriter i denna gruppen.
HK eRPing (2:a steg 3) har haft en full trupp med sig såhär långt i USM där man har haft 8-9 olika spelare i målprotokollet. En ung trupp med majoriteten spelare som är födda 00. Ska eRPing ha en chans gäller det att stoppa favoriterna.
HK Ankaret 2 (2:a steg 3) som spelade finalsteget som flickor B förra året vet hur det är att ta sig långt i USM. Men det blir tufft att stå emot ett Skövde och ska man lyckas måste försvarsspelet vara på topp.
HK Silwing/Troja (1:a steg 3) trupp består också av majoriteten 00:or där 11 olika spelare registrerade sig i målprotokollet under matcherna i steg 3. En bredd som kan hjälpa Silwing att ta första platsen i gruppen.

Kampen om första platsen står mellan Skövde och Silwing där favoriterna är Skövde.

Grupp 4

HK S-hof (2:a steg 3) har en bredd som heter duga där båda lagen har tagit sig till steg 4. Även om S-hof på pappret inte är de starkare laget besitter dessa tjejer en individuell talang som kan ta laget hela vägen.
Önnereds HK (1:a steg 3) har såhär långt i USM gjort det som har krävts för att ta sig vidare och frågan är om tjejerna kan ta fram det lilla extra. Klickar alla aspekter i Önnereds lagbygge kan tjejerna ta sig till Malmö.
Rosersbergs IK (1:a steg 3) är favoriterna i gruppen och har gjort det väldigt bra såhär långt. Ett komplett lag som hotar från alla positioner och som en bra dag kan utmana alla lag. Emma Berg utmärkte sig lite extra i steg 3 med sina 21 mål på 3 matcher.
VästeråsIrsta HK 2 (2:a steg 3) tog sig till steg 4 med nöd och lite tur efter målskillnadsaffär. Chanserna i denna gruppen är minimala och det blir tufft att stå emot favoriterna.

Rosersberg och Önnered slåss om platsen till finalsteget där Rosersberg på söndag kan blicka mot Malmö.

Grupp 5

IK Sävehof (2:a steg 3) är det på papper starkare laget som är ute efter revansch för missat finalspel förra säsongen. Frågan är dock om tjejerna kan ta fram det som krävs och slå från underläge.
IF Hellton (1:a steg 3) kommer in till steg 4 lite som favoriter och kan mycket väl ta hem gruppen. Kan Helton få till det kollektiva spelet där fler spelare bidrar i protokollet kan tjejerna vinna mot de flesta lagen.
Eslövs IK (1:a steg 3) har en bra bredd som inte har några problem med att ta plats vilket behövs. Eslövs 00:or var även de med i finalsteget förra året och kommer till steg 4 med lite erfarenhet av vad som krävs.
IFK Tumba HK (2:a steg 3) kommer ha det lite svårt i denna gruppen och därmed tar deras resa slut. Tjejerna har gjort det bra såhär långt dock räcker inte kollektivet hela vägen. Däremot har truppen en bra förutsättning inför nästa år då truppen innehåller mest 00:or.

Hellton och Eslöv slåss om platsen i Malmö där Hellton kommer ur vinnandes.

Grupp 6

Kärra HF (2:a steg 3) som har en desarmerad trupp med skador på tongivande spelare kommer få det svårt. Hade truppen varit hel hade tjejerna absolut varit med och krigat om platsen i finalspelet. Dock har Kärra redan sina damjuniorer i finalsteget där många av dessa tongivande spelarna håller hus.
Åkersberga HK (1:a steg 3) har inte den största truppen i årets USM men däremot en trupp som presterar. Målskörden är jämnt fördelad och alla tar sitt ansvar. Det kan räcka för att ta sig till Malmö.
H 43 Lunds HF 1 (1:a steg 3) hade ett bra offensiv i steg 3 där många tjejer stod för många mål. Tjejerna är dessutom favoriter i denna gruppen och borde kunna kontrollera sina matcher.
Borås HK 84 (2:a steg 3) unga trupp som innehåller 00:or och 01:or gjorde en väldigt bra insats under steg 3 som gav dem platsen här. Emma Hall som är 01:a gjorde 10 mål i en match i steg 3, dock kommer hon och resten av laget att få det tufft i denna gruppen.

H 43 och Åkersberga kommer spela om första platsen som H 43 är favoriter till att vinna.

Grupp 7

Kävlinge HK (1:a steg 3) har tagit sig till steg 4 lite under radarn och kan bli farliga. Med två målsprutor i Maja Persson och Isabella Nilsson kan Kävlinge fortsätta att smyga sig till Malmö.
LUGI HF 2 (1:a steg 3) som är Lugis 00:or gjorde det bra i steg 3 då de vann över Sävehof. Man ska inte räkna bort tjejerna och har dem en bra helg kan de mycket väl ta hem gruppen.
Tibro HK (2:a steg 2) resa tar nog slut här då det är en tuff grupp som kräver mycket av det laget som tar sig visare. Även om Tibro har gjort det bra hittills så blir det tufft nu.
Torslanda HK (2:a steg 3) har varit favoriter till att ta sig till Malmö sedan USM satte igång i Oktober. Med två ålderskullar som har gjort det väldigt bra föregående säsong vore allt annat än finalspel en chock. Efter förlusten mot Lugi i steg 3 kan det bli tufft, men Torslanda borde ha återhämtat sig och är favoriter till att vinna gruppen.

En tuff grupp med 3 bra lag som kan, med lite tur, vinna gruppen. Dock är Torslanda favoriter tätt följt av Lugi.

Grupp 8

LUGI HF 1 (1:a steg 3) lämnade avtryck efter sin gruppvinst i steg 3 där man vann med uddamålet över favoriterna Torslanda. Fortsätter tjejerna på den banan kan de bli svåra att slå. En spelare som var på spelhumör i januari var Julia Olsson som gjorde 26 mål på 3 matcher.
HK Aranäs (2:a steg 3) kommer få en tuff helg där bredden behöver ta klivet fram för att tjejerna ska ha en chans. Det kommer inte räcka med ett fåtal spelare som tar fighten.
IK Bolton (2:a steg 3) tog sig hit genom att göra matcherna otroligt spännande där avgörandet skedde mot slutet. Men fördelen är att tjejerna har ett bra spel och ett starkt kollektiv, men om det räcker får vi se på söndag.
Kungälvs HK (1:a steg 3) är redo att kriga för att ta sig till Malmö speciellt efter att deras damjuniorer missade chansen. Anfallsglatt gäng som gjorde 100 mål i steg 3 då det finns många duktiga spelare i laget. Frågan är om Kungälvs bredd är tillräcklig för att orka 3 matcher på kort tid.

Favoriterna i gruppen är Lugi och Kungälv där matchen mellan dessa två kommer avgöra vem som får sista platsen i finalsteget. Den som med störst sannolikhet vinner är Lugi som kommer bli ett lag att se upp för i Malmö.

Vi önskar alla lycka till och längtar till finalsteget!