Inför: USM Steg 4 Damjuniorer

En kamp om poängerna. Foto: Marek Holm

Denna helgen är det dags för DJ att krigas om de 8 platserna som finns i Malmö. Det är 16 lag som är fördelade i 4 grupper där 1:orna och 2:orna går vidare. Nedan följer en genomgång av grupperna!

Grupp 1

Skogås HK är arrangörer för denna gruppen och kom 1:a i steg 1 och 3. Laget har en stor trupp och har i många matcher rullat runt på alla spelarna. Av dessa 17 var 15st 98or och 2st 99or. Målen är för det mesta utspridda och det finns inte en spelare som bär laget utan kollektivet som är i fokus. Ett mål-farligt lag som har sammanlagt +86 i målskillnad. Skogås leder i skrivande stund serien i Stockholm med 8 vinster och 1 förlust. Skogås har 4 tjejer som tränat med 98/99 landslaget och dessa är Hannah Scheuer, Amanda Skärbo, Frida Rosell och Carolina Ingesson.

Tyresö Handboll kom 1:a i sin grupp i steg 1 och 2:a i steg 3. En blandad trupp med en jämn fördelning mellan 97:or och 98:or samt någon 99:a. Tjejerna har haft stabila matcher där de har gått runt på nästan alla. Även här är det utspritt när det kommer till målgörare och då nästan alla får spela är kollektivet starkt. Målskillnaden för Tyresö ligger på +21. Tyresö ligger i skrivande stund 3:a i Stockholmsserien med 6 vinster och 3 förluster. Även här finner vi representater från 98/99 landslaget i form av Alexandra Lundström, Smilla Eld Bjureflo, Hanna Thunwall och Julia Fogelberg.

Höörs HK H65 kom också 1:a i steg 1 och 2:a i steg 3. Då det saknas protokoll från deras tidigare matcher så kan vi tyvärr inte uttala oss om truppen. I skrivande stund ligger tjejerna 1:a med 4 vinster och 1 oavgjord. Tjejerna har +15 i målskillnad och har resultatmässigt blandat och getFrån denna klubben hittar vi Lykke Winberg, Ida Gullberg och Tilda Winberg i 98/99 landslagets träningstrupp.

VästeråsIrsta HK placerade sig som grupp 1:a i både steg 1 och 3. Truppen består av 17 spelare där det finns en bladning av 97,98 och 99:or. Olika spelare har fått spela olika matcher och även om man inte har gått runt på alla i alla matcher, så är det en jämn och bred trupp som VästeråsIrsta har. Tjejerna har +79 i målskillnad och har vunnit flesta matcherna med marginal. VästeråsIrsta befinner sig på en 6 plats i stockholmsserien med 3 vinster, 1 oavgjord och 6 förluster. Från klubben hittar vi Martina Granberg, Kajsa Göthlin, Ellinor Bornström och Hannah Flodman i träningsgruppen 98/99 landslaget.

Favoriterna i gruppen är Skogås som spelar av bara farten denna säsongen och är svårslagna. Kampen om andra platsen är svårare att förutspå. VästeråsIrsta var i finalsteget förra året så vi tror på en repris, men även Tyresö och Höörs HK kan utmana. Det är nog dagsformen som avgör.

Grupp 2

HK eRPing är arrangörer och de kommer in i steg 4 med en 2st 2:a placeringar från steg 1 och 3. En aningens tunnare trupp än tidigare nämnda lag där majoriteten är 97:or. Det finns även enstaka 98:or samt 99:or. Tjejerna har +75 i målskillnad såhär långt i USM och 2 spelare som har utmärkt sig i protokollet är Frida Höglin och Emma Bergqvist som tillsammans har gjort 78 mål. Emma Bergqvist finns även representerad i 98/99s träningstrupp.

Eslövs IK kommer in till steg 4 med 2:a plats i steg 1 och 1:a plats i steg 3. Truppen består av en stabil grupp 97:or som får lite hjälp av 98:or, någon enstaka 99:a samt 00:a. En jämn fördelning av målgörare gör Eslöv starka från alla positioner. Just nu ligger Eslöv 3:a i Skånes juniorserie med 4 av 4 vinster. Tjejerna har +50 i målskillnad såhär långt in i USM. Även Eslöv hade tjejer representerade i 98/99 träningstruppen i form av målvakten Moa Sandell.

GF Kroppskultur är det ena laget i steg 4 som tog vägen förbi steg 2 efter en svår och jämn grupp i steg 1. Tjejerna tog sig enkelt vidare till steg 3 där de imponerade och tog 1:a platsen. En trupp som består till mesta dels av 97:or, men även enstaka 98:or och 99:or. En trupp där alla spelare får spela och där de flesta får vara med i målprotokollet. Kroppskultur ligger i mitten av HFV’s västra DJ serie. Tjejerna har +14 i målskillnad (+36 inklusive steg 2) i USM och en spelare att se upp för är Julia Walstern. Dock har hon hittills använts sparsamt och inte deltagit i alla matcher. Men Julia kommer nog bli viktig för Kropps i detta steget som dessutom också finns som representant i 98/99s träningstrupp.

Skövde HF  har två st 2:a platser med sig till steg 4. En trupp som består av en blandning av 97:or och 98:or som tar hjälp av några enstaka 99:or. Tjejerna hade en dramatiskt steg 3 och hade lika gärna kunnat vinna gruppen. Skövde har en otroligt bred trupp där de som får förtroendet levererar då nästan alla står med i målprotokollet. Skövde ligger just nu på 5 plats i HFV’s Junior elit serie och har +19 i målskillnad såhär långt i USM. Även här finner vi representater ifrån 98/99s träningstrupp i form av Marielle Lideskär, Clara Gustavsson, Filippa Nyman och Johanna Flygelholm.

Favoriterna i denna gruppen är svåra att tippa då det är en otroligt jämn grupp. eRPing har hemmaplan som kan lyfta tjejerna till att bli svårslagna. Eslöv har en stabil trupp som tar ansvar och gör det som krävs, även här finns det en stor möjlighet att knipa platserna till finalsteget. Kroppskultur behöver Julia för att ta sig till Malmö, är hon med ska man absolut inte räkna bort dessa tjejer. Skövde som imponerade i steg 3 kan göra samma sak här och komma ut som vinnare. Ska vi chansa så tror vi att eRPing och Skövde går vidare.

Grupp 3

Torslanda HK är arrangörerna för denna gruppen och kommer in i steg 4 med 1:a platsen ifrån steg 1 och 2:a plats från steg 3. Truppen är lite tunnare än de flesta andra och innehåller 97:or och 98:or samt någon 99:a. Torslanda har en bra fördelning på målgörare där kollektivet är framträdande. Just nu ligger Torslanda på en 4 plats i HFV’s Junior elit serie och tjejerna har +48 i målskillnad i USM. Även här finns det såklart representater från 98/99 träningsgruppen i form av 9meters-spelaren Veronica Strandberg.

Skuru IK har ännu inte tappat några poäng i USM och har vunnit båda sina 5-lagsgrupper såhär långt. En bred trupp som innehåller majoriteten 98:or samt några 97:or och någon 99:a. I två matcher under USM har samtliga utespelare gjort minst 1 mål var vilket visar att Skuru är ett lag som är farliga över hela banan. Skuru innehar just nu 4:e platsen i Stockholms junior elit serie och har +84 i målskillnad såhär långt i USM. I denna truppen var Rebecca Nilsson och Daniela de Jong med i 98/99:ornas landslags träningstrupp.

Kärra HF har heller inte tappat några poäng i USM denna säsongen och har 2 st 1:a placeringar med sig in i steg 4. Dock har Kärra varit i en 3-lagsgrupp och en 4-lagsgrupp, alltså lite färre matcher än Skuru. Truppen innehåller en blandning av 97:or, 98;or och 99:or samt en 00:a. Tjejerna ligger just nu på en 3:e plats i HFV’s junior elit serie och har +28 i målskillnad såhär långt i USM. Kärra hade en representant i 98/99:örnas träningstruppen och det var Linnéa Lindfelet men man ska även se upp för Malin Sandberg som är 00:a och har e framträdande roll i laget.

IK Cyrus kommer till steg 4 med två stycken 2:a placeringar från de tidigare stegen men vann över förhandsfavoriterna Sävehof i steg 3. Truppen innehåller majoriteter 98:or men även 97:or 99:or och någon 00:a. Truppen används väl och i matcher som är viktiga är det många spelare som bidrar. Tjejerna har +5 i målskillnad såhär långt i USM och har redan mött favoriter som Lugi, Kungälv och Sävehof.

Favoriterna i gruppen är nog Skuru IK som är ett kollektiv att se upp för. En trupp i harmoni och ett spel som sitter kan ta dessa tjejer hela vägen till Malmö. Det andra laget som borde göra upp med Skuru om platserna till Malmö är Kärra HF som, med det materialet de har, har gjort en mycket bra insats såhär långt in på säsongen. Dessutom kommer det tillbaka några spelare som har varit skadade som stärker truppen ytterligare. Torslanda och Cyrus är utmanarna och kan utmana om vidarespel. Men det blir en tuff grupp där lagen behöver prestera på topp för att ha en chans att gå vidare.

Grupp 4

Lugi HF är arrangörer och har en 2:a plats från förra året att försvara. Lugi har vunnit alla sina matcher hittills i steg 1 och 3. Truppen innehåller en mix av 97:or och 98:or med någon enstaka 99:a. Mestadels av matcherna rullas det runt på den breda truppen men det händer också att ledarna rullar runt på färre spelare. Lugi ligger på en 4 plats i Skånes junior serie och har en målskillnad på +75 såhär långt i USM. Tjejerna som var med på träningarna med 98/99 truppen var Julia Olsson, Hedda Wollmark och Olivia Löfqvist.

BK Heid kommer till steg 4 som gruppvinnare i steg 1 och som tvåa i steg 3. Truppen innehåller 97:or, 98:or och någon 99:a där 98:orna är den talangfulla kullen som gjorde bra ifrån sig förra året. Truppen rullar runt på sina spelare rätt bra och många tjejer är med i målprotokollet. Tjejerna leder HFV’s juniorserie efter 14 omgångar och har +66 i målskillnad under USM. Även här hittar vi representanter i träningstruppen för 98/99:orna och dessa var Therese Lindström, Katarina Sundic, Rebecka Svedberg, Emilia Lindmark, Wiktoria Gustavsson, Victoria Larsson och Amelia Lundbäck.

OV Helsingborg HK är det andra laget som har gått igenom alla stegen för att nå steg 4 men som placerades som tvåa i steg 3. Truppen innehåller en blandning av åldersklasserna 97,98,99 och 00. Helsingborg är inte ett lag som gör mycket mål och ligger på – i målskillnad. En spelare att se upp för är Emma Lindqvist som gjorde 17 mål under steg 3.

Kungälvs HK kommer till steg 4 med två stycken 1:a placeringar ifrån grupper från steg 1 och 3. Truppen består av bara 98:or och 99:or som är ett väl format maskineri och spelar med hög fart. Kungälv befinner sig på en 2:a plats i HFV’s junior elit serie och har såhär långt +73 i målskillnad under USM. Nicole Friman, Annie Lindfors Ljuhs och Wilma Pettersson var bland de 65 spelarna i Sverige som blev kallade till att träna för 98/99 landslaget.

Favoriterna i gruppen är förra årets 2:a Lugi som med hemmaplansfördel borde kunna ta hem detta och ta sig till Malmö. Utmanarna är Heid och Kungälv som också är starka och favoriter till att ta sig till Malmö. Det blir en tuff kamp om de 2 platserna till Malmö. Dessutom möts otroliga ledarprofiler i denna gruppen och vad som helst kan hända. Helsingborg får det otroligt tufft att slåss mot Lugi, Kungälv och Heid om platserna.

Vi önskar alla lag lycka till och ser fram emot att ha det första gänget klara för spel i Malmö.