Inför USM Steg 1: Dam & Herrjuniorer

IK Sävehof vann JSM för damer 2015, vilka blir kommande säsongs segrare? Foto: Viktor Ljungström Viktorljungstrom.se

Äntligen är det dags för handbollssäsongen på ungdomssidan att startas, och det med USM. Först ut är de äldsta spelarna i dam & herrjunior-klasserna. Här finner vi spelarna som är födda 1997 eller senare och deras första steg spelas 19-20 september i 11 olika städer med en geografisk spridning från Norr till Söder.

Förutsättningarna för Steg 1 är att 1:an & 2:an i varje grupp går vidare till Steg 3 medan resterande lag får spela vidare i Steg 2. Totalt spelas det 4 steg där de 8 bästa i varje åldersklass åker till Malmö i slutet på april för att spela om pokalerna.

Damjunior
I denna klass hittar vi 11 grupper med 3-5 lag i varje. Det finns en härlig blandning mellan etablerade elitserieklubbar samt de lite mindre klubbarna.

Regerande mästarna IK Sävehof finner vi i Grupp 10 med Skara HF (arrangörer), Näsby Handboll och LIF Lindesberg. På förhand en väldigt spännande grupp med bra lag som brukar komma med bra handbollsspelare.

BK Heid som lyckades ta sig till final steget förra året med sina A-flickor hittar vi i Grupp 7 tillsammans med Eslövs IK, Trelleborg HBK och Karlskrona Handboll, en grupp som spelas i Göteborg. Förra året skrällde Heid när A-flickorna kvalificerade sig till finalsteget i denna kategori och gick till play-off i A-flickor. Med en rätt så intakt trupp från förra säsongen kan Rustan och gänget ta sig väldigt långt.

Hur blir det för IFK Tumba HK som vann USM för A-flickor förra säsongen? Kan den truppen ta sig lika långt i år och fightas om medaljerna? Var Göteborgs Cup några indikationer så kan det se bra ut för Tumba även i år. Tumba hittar vi i Grupp 1 tillsammans med Strömnäs GIF (arrangörer) och Hanninge HK.

Dessutom ska vi lyfta fram att det är fantastiskt kul att se föreningar som Kiruna HK, HK Brätte, Kviberg HK och Ronneby HK som finns med i denna åldersklass. En underbar blandning av elit och bredd!

Arrangörerna för Steg 1 är Strömnäs GIF, Skånela IF, Gustavsbergs IF HK, Tyresö Handboll, VästeråsIrsta HK, HK Aranäs, BK Heid, Kviberg HK, IK Cyrus, Skara HF och Halmstad HF. Har du vägarna förbi dessa ställen under lördag och/eller söndag så tveka inte på att besöka hallarna. Vi kan garantera fartfyllda handbollsmatcher.

Herrjunior
Här har vi också 11 grupper med 4-5 lag i varje. Här hittar vi också en härlig blandning av elitserieklubbar och föreningar som är lite mindre.

Regerande mästarna Ystads IF HF hittar vi i Grupp 11 tillsammans med HK Aranäs, Höörs HK H 65, Skara HK och Torslanda HK, där Ystad är arrangörer. Det kommer bli intressant att se hur det går för 98:orna som tillslut vann USM för A-pojkar förra året och om 97 och 98 kan prestera ihop igen. Klarar Ystad av att fortsätta med sin fantastiska svit med en plats i finalsteget i år igen?

Vi alla minns den rafflande A-pojks finalen mellan Ystad IF HF och IK Sävehof förra året och frågan är om IK Sävehof är redo för sin revansch i år. Sävehof finner vi i Grupp 7 tillsammans med Örebros SK HK, HK Ankaret, Spånga HK och IK Lågan där Sävehof är arrangörer. Senast IK Sävehof ställde upp med sina 97:or och 98:or i samma trupp tog de sig hela vägen.

Vi ska dock inte glömma bort IK Bolton som har varit i finalsteget 2 år i rad och siktar på en tredje detta år. Förra året var IK Bolton det enda lag i denna kategori som inte tillhörde en elitserieklubb. Blir IK Bolton ensamma i år också eller kommer flera lag att konkurrera med elitserielagen om de prestigefyllda platserna i finalsteget i Malmö. Det finns en hel del lag som kan beblanda sig i detta som tillexempel Boden BK HF, Brännans HF, Örebro SK HK och Borås HK 84.

Arrangörerna för steg 1 är Boden BK HK, Norrköpings HK, Lidingö SK, Skogås HK, Eskilstuna Guif, Uppsala HK, IK Sävehof, GF Kroppskultur, Borås HK 84, Kärra HF och Ystads IF HF. Har ni vägarna förbi dessa ställen under lördag och/eller söndag så tveka inte på att besöka hallarna. Vi garanterar fartfyllda handbollsmatcher.

Vi på Handbollskanalen önskar alla ledare och spelare lycka till!